IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Застраховките на електромобили във Великобритания скочиха с 50%

Услугата вече е два пъти по-скъпа от тази за коли на бензин или дизел

Цените на застраховките за електрически автомобили във Великобритания са са увеличили с 50%, съобщава Bloomberg, като се позовава на данните за 2023 г. Според британския брокер Howden Group застраховката на среден електрически автомобил вече струва 1344 лири, което е приблизително два пъти повече от цената на полицата за бензинов или дизелов автомобил.


електромобили


Застрахователите твърдят, че цените на полиците се основават на честотата на щетите и цената на резервните части. Според изчисленията на Howden Group плащанията по искове за електрически превозни средства са с 35% по-високи, отколкото за подобно превозно средство с двигател с вътрешно горене. Самият ремонт отнема повече време заради недостига на механици, обучени да ремонтират електрически автомобили.

Скъпите застраховки са един от факторите, забавящи навлизането на електрически превозни средства във Великобритания. Други причини са слабото търсене на резервни части за модели, захранвани с батерии, бързата загуба на пазарна стойност и бавното развитие на инфраструктурата за зареждане. През миналата година за първи път във Великобритания дялът на електрическите превозни средства в общите продажби на нови автомобили спря да нараства.

Статистиката за продажбата на нови автомобили в Обединеното кралство показва, че единственият модел без ДВГ в Топ 30 е Tesla Model Y. Той заема пето място с 35 899 бройки. Преди него са класира четири „традиционни“ модела - Ford Puma (49 591 продажби), Nissan Qashqai (43 321), Vauxhall Corsa (40 816) и Kia Sportage (36 135). В първата десетка попадат още Hyundai Tucson, MINI Hatch, Nissan Juke, Audi A3 и Vauxhall Mokka.


0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Екологичен Ганьо ( преди 3 седмици )
    Едно време и кочиашите са се чуди ли какво ще стане с каруците при появата на бензина...
  • #10
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 2 месеца )
    Мити4ния бустер електрика Теслю твърдеше електрокарите не губят стойност.
  • #9
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 2 месеца )
    Аз казах ли ВИ!
  • #8
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    До 2 - Точно! Тея приказки с "коне с каруци, срещу колите", изобщо не са на място. Когато се качих от Рено Клио на Рено Зоуй, дето колжеката от работа смени,да, нямаше толкова шум и не се усещаше двигател. И до там. За мен това бе разликата. За нея беше безплатния ЗАПАЗЕН за електрички паркинг и нулевите данъци, но това си отива. А ако някой от вас е яздил кон, ще му е повече от ясно, за какво иде реч...
  • #7
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Те много евтини застраховки там, тук за кола 100к лева вноската е по-голяма, тук и лизингите са невиждан рекет, завоалиран потребителски кредит.
  • #6
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    #5 така е, но тук става дума за други 50% нагоре - при еднаква застрахователна стойност..
  • #5
    6 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Застраховката е според оценката на автомобила, ако 208 струва 15 000,а 208-Е струва 30 000 евро няма как да плащат една застраховка.
  • #4
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    скоро и тук..
  • #3
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Fhbhh ( преди 2 месеца )
    Допълнителна екстра е, че електричките бързат да ги "отпишат" дори и при леки инциденти, щото страхът от "наранена" батерия е голям.По същата причина и съхраняването по сервизите е проблемно, защото им препоръчват да за на мин 15метра от други коли (или нещо такова), т.е. им ядат от плаца. Затова и много сервизи не искат да се занимават с тях, тъй като не им трябва "на баир лозе".
  • #2
    22 rate up comment 6 rate down comment
    Честито електропитец ( преди 2 месеца )
    Тепърва ще се вижда, че масовият електромобилитет, който се налага по изкуствен и доста агресивен начин е една голяма измама. Всеки нормален и здравомислещ човек го знае. Най-голямото дърво ще е с рециклирането на батериите. Сега никой, нищо не говори за това, защото гледат да се набълбукат повече шарани. Когато се достигне една голяма критична маса, тогава ще измислят как да прецакат хората с електрички. Помнете ми думата, че това ще стане. А докато стане ще ги цакат с по-дребни неща...