IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

София е сред столиците с най-ниски разходи за автомобил

На обратния полюс е Копенхаген, където шофьорите плащат най-много

Копенхаген е призната за най-скъпата европейска столица по отношение на разходите за притежание на автомобил, сочи проучването на британската агенция Vehicle Contracts. В него попада и София, която е на обратния полюс и се подрежда сред най-евтините в това отношение столици на континента.


електромобили


Според събраните данни, цената на пълно зареждане на електромобил в датската столица излиза 17,14 евро, докато литър бензинов струва 1,72 евро. Това означава, че жителите на града харчат около 96 евро за пълен резервоар с гориво.

На второ място се нарежда британската столица Лондон, където цената на горивото е малко по-ниска и един резервоар излиза 95 евро. Зареждането на електромобил струва 13,26 евро, но жителите на града плащат едни от на-високите цени на паркиране - 48 евро (от 1 до 3 часа).

Топ 10 на столиците в Европа с най-високи разходи за автомобил


столици


На обратния полюс – най-евтино излиза издръжката на автомобил в Киев. Бензинът в украинската столица струва 1 евро, а зареждането на електромобил – 2,47 евро. За паркиране жителите на града харчат средно 4,8 евро (от 1 до 3 часа).

София се нарежда на шеста позиция сред най-евтините градове, се твърди в проучването на британската агенция. Цената на бензина е малко над 1,22 евро, а зареждането на електрическо превозно средство струва 7,06 евро.

Топ 10 на столиците в Европа с най-ниски разходи за автомобил


столици


При провеждане на изследването са взети под внимание такива фактори като цена на гориво, разходи по зареждане, цена на паркиране, разходи за техническо обслужване и стойност на задължителната застраховка. Ако се разглежда всеки параметър по отделно, резултатът със сигурност ще е различен, но експертите са оценявали всичко накуп.

0 от 500
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    На ток винаги ще е безплатно, защото токът е в слънцто, вятъра, водата, геотермалите и разпада на атома.
  • #10
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Стоян Русев ( преди 2 години )
    ... и най ниски приходи на човек от заплата или пенсия
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Таблицата е с невярна информация. В една част от градовете съм живял в друга съм паркирал, цените са завишени спрямо реалните.
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Скоро на ток ще стане по-скъпо, особено ако искаш да зареждаш бързо.
  • #7
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Българин ( преди 2 години )
    Вие пишете големи глупост и лъжи. Тази статия е платена най вероятно.
  • #6
    9 rate up comment 0 rate down comment
    //// ( преди 2 години )
    Най честно е, ако се съпостави процентно съотношение цена/заплата. При нас горивото е 2.55 лв. което е 0,17% от средна работна заплата 1500 лв. А в Копенхаген горивото е 1.72 при заплата минимум 1500 евро и ти излиза 0,11% литър гориво от заплатата? Така че не знам на кой му е по-скъпо и на кой по-евтино!
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До 5 ( преди 2 години )
    Да де! Къде са техните разходи и къде са твоите? Знаеш ли, цената на жилище там? А цената на горивото? А цените на храните? Не смятай само доходите, те не са чисти!
  • #4
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    То хубаво, ама къде са нашите доходи, къде са техните?
  • #3
    14 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Живял съм в Копенхаген 8 години и със заплата на складов работник без проблеми за 5 год си изплатих чисто нова кола струваща 50 000 лв. Нещо не е наред с тази таблица и тези твърдения, защото не е взето под внимание средния доход.
  • #2
    3 rate up comment 5 rate down comment
    IM-A-мен_DrtУАЙТBoY! ( преди 2 години )
    А бе, да попитам ей тъй, м/у другото, столицата на Ниската земя по-модерному, бивша Холандия, не е ли Ден Хаах, т.е. ХАГА, а не ХАмстерДАМ, както е цитирано в таблицата