IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

София е сред столиците с най-ниски разходи за автомобил

На обратния полюс е Копенхаген, където шофьорите плащат най-много

Копенхаген е призната за най-скъпата европейска столица по отношение на разходите за притежание на автомобил, сочи проучването на британската агенция Vehicle Contracts. В него попада и София, която е на обратния полюс и се подрежда сред най-евтините в това отношение столици на континента.


електромобили


Според събраните данни, цената на пълно зареждане на електромобил в датската столица излиза 17,14 евро, докато литър бензинов струва 1,72 евро. Това означава, че жителите на града харчат около 96 евро за пълен резервоар с гориво.

На второ място се нарежда британската столица Лондон, където цената на горивото е малко по-ниска и един резервоар излиза 95 евро. Зареждането на електромобил струва 13,26 евро, но жителите на града плащат едни от на-високите цени на паркиране - 48 евро (от 1 до 3 часа).

Топ 10 на столиците в Европа с най-високи разходи за автомобил


столици


На обратния полюс – най-евтино излиза издръжката на автомобил в Киев. Бензинът в украинската столица струва 1 евро, а зареждането на електромобил – 2,47 евро. За паркиране жителите на града харчат средно 4,8 евро (от 1 до 3 часа).

София се нарежда на шеста позиция сред най-евтините градове, се твърди в проучването на британската агенция. Цената на бензина е малко над 1,22 евро, а зареждането на електрическо превозно средство струва 7,06 евро.

Топ 10 на столиците в Европа с най-ниски разходи за автомобил


столици


При провеждане на изследването са взети под внимание такива фактори като цена на гориво, разходи по зареждане, цена на паркиране, разходи за техническо обслужване и стойност на задължителната застраховка. Ако се разглежда всеки параметър по отделно, резултатът със сигурност ще е различен, но експертите са оценявали всичко накуп.

0 от 500