IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ново име и още по-силни оръжия - тестваме Subaru Crosstrek

Най-важният модел на японците в Европа надгражда сериозно при смяната на поколенията

Когато нещо върви добре, обикновено промени не се правят. Това общовалидно правило обаче донякъде беше нарушено от Subaru, където решиха, че един модел с две имена е доста объркващ за потребителите и просто премахнаха едното. И така новото XV, както беше популярен моделът в Европа, вече ще се казва само Crosstrek - под това име той и досега се предлагаше на пазара в САЩ, например.


Subaru Crosstrek


Японският производител обяснява решението си с идеята Crosstrek да следва стила на именуване на другите два SUV в гамата си - Forester и Outback. Целта пред модела обаче си остава същата - независимо той трябва да продължи успешното представяне на първите две генерации в Европа.

Автомобилът остава верен на концепцията за кросоувър с дължина 4,5 метра, която го превърна в истински бестселър, а външния му вид потвърждава желанието за осигуряване на приемственост. Затова и на пръв поглед новият Crosstrek повече прилича на фейслифт, но в същото време има толкова много подобрения, които са доказателство са истинска смяна на поколенията. Той е нараснал по отношение на комфорт и оборудване, подобрено е и представянето му на пътя.


Subaru Crosstrek


На външен вид автомобилът все още лесно може да бъде разпознат по изваяните повърхности и мускулестите форми. Той съчетава типичните стилистични характеристики на Subaru, като предлага предна броня с големи размери, както и прозрачни пластмасови елементи за защита на най-откритите части на каросерията. Сред най-оригиналните елементи в сравнение с предшественика му са новите задни светлини, които изоставят квадратната форма и изглеждат по-съвременно и определено по-атрактивно.

От Subaru разкриват, че новият Crosstrek е изграден на платформа с повишена с 10% устойчивост на усукване, като в същото време промените в размерите са минимални. Той е само с 5 мм по-къс от XV, но има по-дълго междуосие (то достига 2670 мм), което означава надвеси. Общата височина на каросерията също е намалена с 10 мм, но пътният просвет си остава непроменен - 220 мм.


Subaru Crosstrek


В интериора първото нещо, което хваща окото е новият вертикален тъчскрийн с 11,6-инчов диагонал. Той е същият, който се намира в по-големия Outback и сред новите функции има и сателитна навигация, базирана на технологията What3words. Информационно-развлекателната система разполага също с цяла поредица от сензорни контроли, посветени на управлението на пътуването извън пътя и позволява да контролирате управлението при спускане по наклон (което за първи път работи и на заден ход) и всички налични различни режими на шофиране.

Сред многото въведени подобрения има и нови предни седалки, които са проектирани съвместно с лекари, за да абсорбират по-добре вибрациите, обхващайки тялото и намалявайки стреса върху гърба и врата на шофьора. Те са много по-удобни от тези на XV, които също бяха с високо качество, но определено отстъпват.


Subaru Crosstrek


В останалата си част автомобилът потвърждава качествата на удобство и голямо вътрешно пространство (дори в багажника) на предишното поколение. Има няколко сантиметра повече място за седящите отзад, но като цяло същността на кросоувъра не се променя. Качеството на интериора също прави сериозна стъпка напред спрямо предшественика.

Без изненади Crosstrek приема фирменото задвижване на Subaru с бензинов „боксер", който тук в хибриден вариант, комбиниран с безстепенна скоростна кутия Lineartronic и симетрично AWD задвижване на четирите колела. В случая мощността на задвижващия агрегат е намалена спрямо тази на предшественика - 136 к.с. и 196 Нм, като те са напълно достатъчни за кросоувъра.


Subaru Crosstrek


На пътя задвижващият агрегат се представя повече от прилично. Да, той няма да ви изненада с невероятно ускорение, но предлага впечатляващ баланс и напълно приемлив разход на гориво - около 7 л/100 км. CVT-скоростната кутия също се справя добре, което показва какво развитие е претърпяла тази технология през годините.

Сред предимствата на Crosstrek няма да как не бъде отбелязвана и системата за задвижване на четирите колела. При шофиране по планинския път в зимни условия тя осигурява стабилност и в същото време повишава увереността на човека зад волана, а това прави пътуването още по-приятно. Всъщност, именно фирменото задвижване на четирите колела е една от причините, поради които хората си купуват Subaru.


Subaru Crosstrek


Другите две са безопасност и здравина. При Crosstrek дебютира усъвършенстваната система Eyesight, която въвежда цели 7 нови функции към 7-те досега съществуващи. Сред тях е по-широк ъгъл за наблюдение на препятствия, което намалява риска от инцидент, когато два автомобила имат траектории с ъгли от 90 градуса.

В същото време системата управлява функцията аварийното спиране в три отделни стъпки, които помагат на водача да разбере ясно какво се случва. Целта е, ако шофьорът не реагира на спряло отпред превозно средство и продължи да се движи към него, системата първо то предупреждава за наличието на препятствието. При липса на реакция тя задейства леко спирачките и едва след това, ако водачът отново не направи нищо, спира колата.


Subaru Crosstrek


Говорейки за сцепление, колата има първоначално разделение на въртящия момент от 60% отпред и 40% отзад (преди това беше 50/50). Този избор се дължи на наличието на електрически мотор, който променя разпределението на теглото. Отивайки по-нататък, Symmetrical AWD получава ясни предимства от наличието на хибриден компонент, който осигурява незабавно сцепление дори в ситуации с ниско сцепление.

Всичко това превръща Subaru Crosstrek в един от сериозни претенденти за лидерство в този клас на пазара, още повече че субкомпактните кросоувъри с 4х4 са малко. На българския пазар моделът ще се предлага с три нива на оборудване - Style, Style Extra и Premium, като цените стартират от 72 700 лева и достигат 81 100 лева. Те са по-високи от тези на предшественика му, но това едва ли е изненада за някого на фона на случващото се през последните години.


0 от 500
  • #17
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Р-3С ( преди 2 месеца )
    Мн добре изглежда особенно интериора.Предполагам, феновете на марката биха искали да узнаят е дали машината е проектирана и направена като истинско Subaru или просто поредната нова градска кола..И що не спрете да се плюете и карате в един информационен сайт.. каква е тази мания балканджията все да захапва спора от позицията на болно его и вечна компетентност?!За мен масата модели на бранда не са нищо особенно.Най-високо ценя Tribeca, но това е лично. Феновете обаче са си малко болни хора. ...
  • #16
    1 rate up comment 2 rate down comment
    цаца ( преди 3 месеца )
    бях го загледал но, яриса ми е 133кс и за градско става, което не ме устройва...
  • #15
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Емил ( преди 3 месеца )
    Негативни мнения на хора с клоаки ,по на 15-20 години на 150000 хиляди километра
  • #14
    1 rate up comment 3 rate down comment
    v-1 ( преди 3 месеца )
    До Борисов: Не бе пич, имам пари ама не ми се кара умрЕл кон...
  • #13
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Отговор ( преди 3 месеца )
    за да постигне съвършенното Symmetrical All Wheel Drive..
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Въпрос ( преди 3 месеца )
    Защо има 2 акумулатора под капака ?
  • #11
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Борисов ( преди 3 месеца )
    "Разбирачи", плюете новото Субару, защото нямате пари да си го купите. Карайте си 20-30 годишните таралясници и не се излагайте.
  • #10
    5 rate up comment 7 rate down comment
    //// ( преди 3 месеца )
    Комбинацията CVT, 4х4 и 136 к.с. на атмосферен двигател е достатъчна да окажат всеки разумен човек от този автомобил.
  • #9
    3 rate up comment 1 rate down comment
    v-1 ( преди 3 месеца )
    За двигателя не мога да кажа, ама CVТ-то е най-голямото дърво правено някога.Освен, че реагира бавно вие и на умряло. :)Карайте си ги като ви харесват, ама не казвайте на черното бяло...
  • #8
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    не помага, че няма по-мощни версии, както и това CVT.. иначе не изглежда зле..