IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-необикновеният хибрид в света: караме Mazda MX-30 R-EV

Японците най-после възродиха роторния двигател. Но не по начина, по който всички очакваха (ВИДЕО)

На пръв поглед тази кола ще ви стори позната. Тя изглежда точно като MX-30, първия електромобил на Mazda, който се появи преди три години и който, въпреки несъмнено симпатичния дизайн и високото качество на изработка, не стана точно пазарна сензация.
  
   
 
  
   
Но първият поглед лъже. Една малка емблема отстрани и отзад показва, че това изобщо не е познатият MX-30. Това е най-необикновеният хибрид на пазара в момента.
   
   
Mazda MX-30 R-EV
   
    
За да обясним точно колко е необикновен, първо трябва да се върнем далеч в миналото. Още през 30-те години на миналия век Феликс Ванкел патентова доста необичайна конструкция на двигател, в който цилиндрите и буталата са заменени от ротор с триъгълна форма. През 60-те двамата с Ханс-Дитер Пашке усъвършенстват технологията и я монтират в сериен автомобил - NSU Spider. После амбициозните японци от Mazda купуват лиценза и използват ванкеловия мотор за поредица емблематични модели - от Cosmo до RX-8.
   
   
Mazda MX-30 R-EV
  
   
Роторният двигател има много предимства - малък обем, ниско тегло, отличен баланс. Но има и доста недостатъци, особено що се отнася до емисиите, и затова преди 11 години дори Mazda се отказа от него. Оттогава най-заклетите фенове на марката стискат палци компанията да размисли и да съживи ванкеловия двигател. С удоволствие ви съобщавамe, че това вече е факт. Ванкелът е жив. Но не по начина, по който всички очакваха.
  
   
Mazda MX-30 R-EV
  
    
Преди всичко, технологията не възкръсва в някой спортен наследник на RX-8, а в MX-30 R-EV - компактен кросоувър за основно градска употреба. Двигателят тук е с обема на бутилка ябълков сок - едва 0.8 литра, и развива скромните 75 конски сили. Всъщност дори не е свързан с колелата - единствената му роля е на генератор, който зарежда батерията.
   
   
Mazda MX-30 R-EV
  
    
Класическите фенове на ванкеловите Мазди може и да са разочаровани от този автомобил. Но почитателите на електричеството би трябвало да го харесат, защото той поправя единствения голям недостатък на обикновената MX-30.

Ние харесахме много първата електрическа Mazda. Тя има привлекателен външен дизайн, много елегантен и изчистен интериор, и характерното за компанията директно, прецизно управление. Заради тези плюсове простихме даже непрактичните задни полуврати. Не можахме да простим обаче потискащо малкия пробег с едно зареждане. Официално обещаваният обхват бе 209 километра. В истинския живот те може да паднат и до 160-170. Напълно достатъчно за големия град, но твърде неудобно, ако решите да пътувате извън него.
  
   
Mazda MX-30 R-EV
  
    
Очевидното решение би било просто да се увеличи размерът на батерията - а с това и цената, и теглото на автомобила. Но в Mazda никога не са обичали очевидните решения. Вместо да увеличат батерията, те всъщност са я намалили наполовина - до по-малко от 18 киловатчаса. А в същото време са удължили обхвата до цели 680 километра с едно зареждане. Как ли? Именно с възраждането на ванкеловия двигател.
  
   
Mazda MX-30 R-EV
  
   
Новата MX-30 R-EV на теория се води плъг-ин хибрид. На практика е по-скоро чист електромобил с удължител на пробега. Ванкеловият двигател има една-единствена роля - да поддържа заряда в батерията. Той е толкова компактен, че с лекота се смества под капака заедно с електромотора. И е толкова лек, че разликата в теглото спрямо чистия електромобил е колкото един по-едър пътник.
   
  
Mazda MX-30 R-EV
   
   
Това звучи като най-доброто от двата свята. Имате чистия електромобил за в града, който изминава до 85 километра само на ток и който може да се зареди на 50-киловатова станция за по-малко от половин час.
   
 

Mazda MX-30 R-EV

170 к.с. максимална мощност

9.1 секунди 0-100 км/ч

140 км/ч максимална скорост

Но също така имате и 50-литров бензинов резервоар, с който можете да стигнете от София до Истанбул, без да спирате.

Този версия има и с 27 конски сили повече от чисто електрическата - общо 170, и ускорява от 0 до 100 км/ч за 9.1 секунди, вместо за 9.7. Не е спортна кола, естествено, но се държи отлично на магистралата. Освен това запазва емблематичното за Mazda директно и прецизно управление. А допълнителното тегло на роторния двигател върху предната ос още повече подобрява сцеплението в завой.
   
  

Mazda MX-30 R-EV
  
    
Това решение има още един голям плюс. То премахва не само главния недостатък на електрическата Mazda, но и големия недостатък на ванкела - ниската му издръжливост. Понеже работи като генератор в ограничен диапазон от обороти, този двигател не е подложен на големи натоварвания. Освен това компонентите му са подсилени значително в сравнение с предишните такива мотори на Mazda, така че той би трябвало да има доста по-дълъг живот от двигателя на RX-8 например. Освен това по този начин е значително по-ефективен, отколкото ако задвижваше колелата.
  
   
Mazda MX-30 R-EV
  
    
А също и по-евтин. Добавянето на втори двигател, и то доста сложен като конструкция, би трябвало доста да вдигне цената. Но намаляването на клетките на батерията напълно компенсира това. На някои пазари хибридната версия е на същата цена като чисто електрическата. В България тя започва от около 78,000 лева, с доста богато оборудване, и стига до 88,000 за специалната лимитирана серия Edition R.

78,000 лева не е малко за един компактен кросоувър, разбира се. Но е с почти 20 хиляди лева под цената на хибридния Opel Astra GSe. И несравнимо под аналогичните чисти електромобили като Kia Niro EV, която тръгва от около 94,000 лева, или Volvo XC40 ReCharge, започващо от 115,000 лева.
  
   
Mazda MX-30 R-EV
С напълно заредена батерия изминахме 97 км при среден разход 1 литър и 15 квтч на сто
  
   
Официално обещаваният разход е 0.8 литра на сто. Но, както при всички плъг-ин хибриди, това важи само за първите 100 км - тоест когато имате пълна батерия. След това разходът, естествено, започва да се покачва. След като приключихме с теста, заредихме батерията и изминахме 97 километра до летището в Мюнхен с ето такива показатели: малко над един литър бензин на 100 км, плюс 15 киловатчаса електроенергия. Доста добри показатели, трябва да признаем. Самият ванкелов двигател се включва плавно и звучи горе-долу като пасатор, работещ в съседната стая. Батерията понася зареждане до 36 киловата, и тогава ви трябват само 25 минути да я докарате от 10 до 80 процента.
  
  

Mazda MX-30 R-EV
   
   
В същото време тук няма никакви компромиси с удобствата. Задната седалка, щом веднъж свикнете със странните полуврати, е достатъчна и за пораснали хора. Багажникът побира 370 литра и предлага контакт, с който можете да захранвате външни уреди с до 1500 вата.
  
   
Mazda MX-30 R-EV
  
    
Както и при чисто електрическата версия, интериорът е стилен, изчистен и превъзходащ немалко модели от така наречения премиум сегмент. Имате всички модерни системи за сигурност, четлив head-up дисплей, преден и заден парктроник и, в нашия случай, отопление на волана и предните седалки.
   
  
Mazda MX-30 R-EV
  
   
Но най-голямото предимство на тази кола е, че е различна. В един свят, в който автомобилите стават все по-неотличими един от друг, Mazda продължава да изповядва стария девиз на Discovery Channel: да честваме разнообразието.
 
 
Още снимки от теста на Mazda MX-30 R-EV вижте в ГАЛЕРИЯТА:


  
   

 

0 от 500
  • #38
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Мерчо ( преди 3 месеца )
    Когато други марки са правили хибриди,то Mazda не са знаели какво е това.
  • #37
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Mazda ( преди 5 месеца )
    Маздата е страхотна кола особенно от към дизайн обаче не съм фен на този модел, предпочитам CX5 или CX6.
  • #36
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    До 34 - През терасата 15 м кабел, пада се в двора на кооперацията и има камери, ткаа че не е особено голям проблем.
  • #35
    1 rate up comment 0 rate down comment
    до 26 ( преди 5 месеца )
    BMW i3 REX имаше максимален комбиниран пробег от 240 км, защото резервоарът беше много малък. Това има 680 км. Първо чети, после пиши, и няма да излизат глупости
  • #34
    1 rate up comment 0 rate down comment
    до 30 ( преди 5 месеца )
    ми зависи от употребата. Ако караш извънградско по 100 плюс км дневно, категорично Сивик. Ако караш до 50 км дневно в града, като повечето хора, и излизаш извънградско само от време на време, тогава маздата е по-добра. Стига да има къде да я зареждаш
  • #33
    6 rate up comment 0 rate down comment
    до 32 ( преди 5 месеца )
    нещо не разбирам какво питаш... Колата се движи само на ток, докато зарядът на батерията падне до към 45% - което горе-долу стига за изминаването на 50 км. После се включва генераторът. Тези 50 км само на ток понижават много общия разход за първите 100. След това вече генераторът работи постоянно и разходът се качва
  • #32
    2 rate up comment 1 rate down comment
    hrpetkov ( преди 5 месеца )
    да попитам "специалистите" - при положение, че роторния двигател работи като генератор и зарежда батерията, защо тогава тя се разрежда и разхода се увеличава? първите 100 км с заредена батерия разхода е 1 л./100км., но защо това не се запазва и след това?
  • #31
    4 rate up comment 0 rate down comment
    112 ( преди 5 месеца )
    Идеална е за мен, имам 20 км до работа и обратно и ако реша да отида до някъде през уикенда ще си зареждам гориво.
  • #30
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Новият Civic или MX30-R?
  • #29
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Идеята е градска кола и независимост от зарядни станции при рядки дълги пътувания,недостатък-сложна и скъпа ;)