IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai Ioniq 6: Бива ли го наистина световния автомобил на 2023?

Ето най-после една електрическа кола, в която изобщо няма да се тревожите за обхвата (ВИДЕО)

Знаете ли как най-лесно да изкарате акъла на космонавт, питаше едно време Дейвид Летърман. И отговаряше: трябва само да залепите на таблото на совалката лепенка Hyundai. От тази шегичка до днес са минали трийсетина години. Но ако погледнете най-новия автомобил на корейците, по-скоро сякаш са сто.
  
  
 
   
      
Този най-нов автомобил се нарича Ioniq 6 и е толкова необичаен като дизайн, че даже не сме сигурни как да го определим. От една страна, това е типичен фастбек, с плавно спускащ се назад покрив. От друга, си е чист седан, с отделен от салона багажник.
 
За съжаление суровата реалност се е намесила и е коригирала малко извънземните форми на концептуалния модел отпреди три години. Но наистина малко - Ioniq 6 си остава една от най-необичайните коли на пазара в момента. Поне на външен вид.
   
    
Hyundai Ioniq 6 тест драйв
  
     
Под екзотичната опаковка всъщност няма кой знае какви новости. Платформата, задвижването, софтуерът тук са идентични с тези в Ioniq 5. Но Ioniq 5 беше по-скоро отстъпката на Hyundai пред масовия вкус. Пред модата задникът ти да седи колкото може по-високо над асфалта. И над останалите задници. Докато това е електромобил такъв, какъвто трябва да бъде: максимално ефективен, максимално аеродинамичен, максимално икономичен.
   
    
Hyundai Ioniq 6 тест драйв
   
    
Всъщност целият дизайн тук е подчинен на аеродинамиката - от обтекаемите форми, през необикновената задница, та чак до специалния капак на предната престилка, който се отваря само при необходимост от охлаждане на електромотора и батерията. Ефектът от всичко това е коефициент на въздушно съпротивление от 0.21 - по-добър от Теsla Model 3, по-добър от Porsche Taycan, и с цяла половин десета по-добър от космическото BMW i8.
   
  
Hyundai Ioniq 6 тест драйв
     
     
Фантастичната аеродинамика до голяма степен компенсира двата тона тегло, и прави този почти петметров автомобил толкова икономичен, колкото е и  електрическият дребосък Volkswagen Up! например.
 
 

Hyundai Ioniq 6

326 к. с. максимална мощност

605 Нм макс. въртящ момент

5.1 секунди 0-100 км/ч

583 км пробег с едно зареждане

Разбира се, показателите доста варират в зависимост от версията. Базовият Ioniq 6 е с 53-киловатчасова батерия, с един електромотор на задната ос и със 151 коня мощност. Има обаче и по-мощен вариант със задно предаване, при който батерията е вече 77 киловатчаса, а мощността - 229 конски сили. Той може да мине до 614 километра с едно зареждане, ако вярваме на европейските тестове.
 
Това, което виждате обаче, не е нито един от тези варианти. Това е върховият Ioniq 6, който има два електромотора, 326 коня максимална мощност и задвижване на четирите колела. Освен това има обхват с едно зареждане от цели 583 км. Но при едно условие: да си останете с 18-цоловите джанти. Ако се полакомите за 20 цола, обхватът пада до 519 км. Почти 65 км разлика само от джантите.
   
     
Hyundai Ioniq 6 тест драйв
  
     
И сега си помислете какви чудеса правим в последните години, за да намалим емисиите. Отказваме се от двигателя с вътрешно горене. Обръщаме цели индустрии с главата надолу. И в същото време размерът на джантите е пораснал от 14 цола преди двайсетина години до средно 18 цола сега. Толкова за интелекта на вида Homo Sapiens.
   
    
Hyundai Ioniq 6 тест драйв
 
    
Даже и с два електромотора, Ioniq няма ускорението по права линия на Tesla. Но не е и бавен. Максималният въртящ момент тук е по-голям, отколкото при McLaren 570 S, при предишното BMW M4 GTS, и дори бие този на Lamborghini Huracan. Изпреварването е детска игра.

Но Ioniq 6 в никакъв случай не е спортен автомобил. Вместо да ви вдига адреналина, той по-скоро ви отпуска. Воланът е лек и прецизен, но не кой знае колко бърз.
   
    
Hyundai Ioniq 6 тест драйв
   
      
Окачването е една идея по-твърдо, отколкото в Ioniq 5, и това е много хубаво, защото тази кола завива без почти никакво накланяне. Но в същото време то си остава откъм комфортната страна на уравнението.

Това се отнася в още по-голяма степен до салона. Ако не броим дъщерната марка Genesis, това е един от най-луксозните интериори, създавани някога от Hyundai. Седалките ни се сториха фантастично удобни. Мястото и за хора, и за вещи е в изобилие - макар че главите на по-високите биха опрели в тавана на задната седалка. Под централната конзола спокойно можете да поберете дамска чанта дори с промишлени размери.
   
    
Hyundai Ioniq 6 тест драйв
   
      
Багажникът побира 401 литра - малко повече от Golf, но доста по-малко от Ioniq 5. Ако си вземете кола със задно предаване, получавате в допълнение и 45-литров преден багажник. Но в нашия случай по-голямата част от мястото е заета от втория електромотор, така че най-много да натъпчете тук някой кабел.
   
   
Hyundai Ioniq 6 тест драйв
Във версиите със задно предаване имате съвсем използваем багажник и под предния капак. В нашия случай обаче той може да побере най-много някой кабел
  
   
Двата сензорни екрана - за приборите и мултимедията - вече са ни познати от другите нови модели на Hyundai и Kia. Амбиентното осветление е с избор от няколко хиляди цвята.

Четирите точки на волана са всъщност буквата "H" (от Hyundai), изписана с морзовата азбука. Светят синьо на предна предавка и червено - на задна, доста полезно. Превключвателят за скоростите е на волана и е много удобен, щом веднъж му свикнете. А ако се оставите в ръцете на компютъра, той ще изчисли най-ефективния начин на движение и ще ви удължи пробега. Колата може да се свърже през Bluetooth с две устройства едновременно.
     
   
Hyundai Ioniq 6 тест драйв
    
       
Предните светлини се състоят от 32 модула със светодиоди, управлявани от компютъра така, че никога да не заслепите друг шофьор на пътя.

Ioniq 6 има куп електронни асистенти - за лентата, за аварийно спиране, за предотвратяване на сблъсък отзад или при отваряне на вратата. Единият може не само да паркира вместо вас, но дори и да ви извади сам колата от тясно място на паркинга, за да можете да влезете. Задейства се с един бутон върху ключа, но не успяхме да го тестваме тук, защото е несъвместимо с добавения в България имобилайзер.
     
      
Hyundai Ioniq 6 тест драйв
    
       
Има и някои леко досадни неща: например всички предупредителни сигнали на електронните асистенти (за превишена скорост, за напускане на лентата и пр.), които могат да ви побъркат.

Могат да се изключат, разбира се, но тогава какъв е смисълът? Другото, което по-скоро не препоръчваме, са електронните камери като заместител на страничните огледала. Нашата тестова кола за щастие си е с най-обикновени.

Другата любопитна способност на Ioniq 6 е да отдава обратно енергия - и то до 3.6 киловата. На практика може да захрани едновременно нормални печка и хладилник, или дори да зареди друг електромобил при нужда.
    
    
Hyundai Ioniq 6 тест драйв
Дългосрочният среден разход от 16.8 кВтч за 100 км е най-ниският, който сме виждали при тестов електромобил. Автомобилните журналисти по начало не са сред най-икономичните шофьори
     
    
Системата на Hyundai е 800-волтова и позволява зареждане до почти 240 киловата. На бърза зарядна станция повечето конкуренти правят от 10 до 80% заряд за около половин час. Тази кола го прави за 18 минути. Десет минути ви дават минимум 200 километра пробег.

Освен това няма да ви се наложи много често да зареждате, защото тази кола, за разлика от толкова много други електромобили, всъщност е доста близо до обещавания разход.
   
    
Hyundai Ioniq 6 тест драйв
   
     
По официални резултати от тестовете средният разход на базовата версия е малко над 13 киловатчаса на сто километра - сравнимо с дребосъци като споменатия е-Up! и Dacia Spring. При нашата тестова кола с 4x4 задвижване официалният разход е 15 киловатчаса на сто. На извънградско каране го вдигнахме най-много до 16.8 на сто, което също е много, много впечатляващ показател.
   
    
Hyundai Ioniq 6 тест драйв
   
      
Тестът ни се състоеше от около 110 км магистрала, едно много стръмно планинско изкачване до Белмекен (и съответно спускане), и малко каране в градски цикъл. След всичко това сме изминали общо 344 километра - и според компютъра имаме заряд за още 180.

Ето най-после един електромобил, в който можете да се отървете от прословутата "тревога за обхвата". А при нормална употреба в голям град като София или Пловдив ще се наложи да го зареждате веднъж на две седмици.
   
    
Hyundai Ioniq 6 тест драйв
    
    
Остана ни само един въпрос: за цената. Тя, както се досещате, не е от ниските. За базовия Ioniq 6 с малка батерия ще ви поискат около 97,000 лева. Кола с по-голямата батерия и задно предаване започва от 105,000. Това е с няколкостотин лева по-скъпо от аналогичното BMW i4.
   
    
Hyundai Ioniq 6 тест драйв
   
    
Нашата тестова машина с 4x4 е 112,000 лева в стандартното ниво на изпълнение и 123,000 във високото - това, което виждате. Теsla Model 3 ще ви излезе с няколко хилядарки по-евтино в момента. Но трябва да си признаем, че във всяко друго отношение този Ioniq ни харесва повече. И със сигурност не би изплашил космонавт.
  
  
Още снимки от теста на Ioniq 6 вижте в ГАЛЕРИЯТА:


  
    

 

0 от 500
  • #38
    2 rate up comment 2 rate down comment
    v-1 ( преди 7 месеца )
    До Мхм:Минава ги 500-600 км само на книжка. Релано сигурно пробега е по-малко от на Тесла.
  • #37
    4 rate up comment 8 rate down comment
    ВнВн11 ( преди 8 месеца )
    Не се тревожим за обхвата а за грозотата
  • #36
    10 rate up comment 6 rate down comment
    Реплика ( преди 8 месеца )
    По добър от прехвалената Тесла
  • #35
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Ох, Докторе ( преди 8 месеца )
    Хаха, 130 000 бона за това?
  • #34
    8 rate up comment 3 rate down comment
    До 33 ( преди 8 месеца )
    Значи казваш средно през 20 км са ти малко и трябва да са по-начесто. През колко километра те устройват? Имаше един филм "на всеки километър" ? И тогава няма да са ти достатъчно често? Кажи ми твоя критерий за достатъчно станции? Изброй бензиностанциите по същия маршрут? По повечето главни пътища също е пълно със зарядни станции, но това е най-дългия маршрут за годината, който изминават 90% от българските шофьори. Също така най-енергоемкия на километър заради високата скорост.
  • #33
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    до 32 - както казах не са в изобилие. София Бургас не е единствения маршрут в България, а и важните са в последната третина на пътя.
  • #32
    6 rate up comment 3 rate down comment
    До 31 ( преди 8 месеца )
    От София до Бургас 17 бързи зарядни с 46 колонки. Църна маца 2 колонки по 200kW. Ихтиман 2х150kW Долно вършило 100kW Церово 2х150kW KFC Калугерово 2х120kW OMV Динката 2х120kW Гелеменово 3х225kW McDonald's преди Пловдив 4х50kW Царацово 2х150kW KFC Белозем 2х120kW Оризово 2х150kW Mcdonald's Ямбол 4х120 OMV Дражево 2х120kW Нова загора 2х150 и още 5х225kW Полско пъдарево 180kW На разклона за Камено 4х150kW Jumbo преди Бургас 2х150kW
  • #31
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Много приятен автомобил. Параметрите ми харесват доста и цената не е изключително висока за това което предлага. Две неща още леко притесняват - едното е багажника изглежда малък и второто е общо за електричките - наличност на зареждачки по пътищата извън големите градове. Има, но далеч не са в изобилие и гаранция че няма други чакащи там за зареждане.
  • #30
    3 rate up comment 2 rate down comment
    До 29 ( преди 8 месеца )
    Е за теб може да е само градски но за хората които не живеят в центъра на Токио или Москва или нямат съседните държави и другия край на България за част от града си не е градски :D
  • #29
    8 rate up comment 16 rate down comment
    Мхм ( преди 8 месеца )
    Градскки автомобил за 120 бона не мерси