IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Краят: Шофьори крият полицейски радари в колите си срещу заплащане

Новата схема тип "издебни ближния си" вече действа в голям мащаб от края на 2023

Скритите в храстите полицаи и маскираните триноги изглеждат направо почтени на фона на най-новото изобретение на контролните органи в Европа: при него шофьорите биват издебвани и глобявани... от други шофьори. В много страни, включително и у нас, полицията се изхитри да използва цивилни коли за монтиране на радари за скорост. Но властите във Франция отиват една крачка по-напред и предлагат на частни лица да монтират радари в автомобилите си срещу заплащане. А желаещи не липсват, съобщава Le Parisien.
  
   
радар, мобилен радар, камера за скорост
  
    
Мобилните радари от ново поколение, снабдени с камери, могат да засичат скоростта на другите автомобили на пътя в движение. От 1 януари френската полиция разполага с нови 400 от тях, като близо половината са отдадени "под аренда" и се намират в частни автомобили. Френският департамент по пътна безопасност ги предоставя за управление на няколко частни компании - Mobiom, GSR, OTI France и Ineo Infracom. Те на свой ред търсят доброволци - граждани, които искат радарите да се монтират в колата им и да започнат да дебнат за превишена скорост съседите си на пътя. Изискванията към кандидатите са само да имат шофьорска книжка и поне 12 останали контролни точки в талона.

Интересът до такава степен надхвърли очакванията, че полицията обяви няколко групи шофьори за ползващи се с предимство - включително тези на училищни автобуси, на линейки, на полицейски или жандармерийски автомобили.
  
   
радар, мобилен радар, камера за скорост
   
    
Носещите радар в автомобила си получават заплащане за това, но не за засечено нарушение, а на база изминати километри. Полицията припомня, че съзнателното намаляване на скоростта, с цел да подмамиш шофьора зад теб да те изпревари, се наказва с 1000 евро глоба.

Схемата с частните радари всъщност се прилага вече цяло десетилетие в няколко отделни департамента на Франция, но от 2021 се разшири до цели региони, а в края на миналата година списъкът се допълни, включително и с Прованс-Алп-Кот д'Азюр, където най-често шофират и българските туристи.
  
  

 

0 от 500
  • #9
    6 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Ако някой си мисли ,че тука става дума за нещо различно от пари, много се лъже. Щом трябва да се пълни хазната, шофьорите го отнасят първи, с камери поставени където има трфик и доход.
  • #8
    7 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    #7 доходно е щото никой не спазва знаците, особено ако са безум-ни. Ако сложат камери навсякъде ще спре да е доходно тъй като всеки ще спазва. А безу.мните знаци могат да се оправят/сменят с правилните, след като се подадат жалби и т.н. И това е правилният път а не всеки "експерт" да си преценя с колко и откъде да си кара :)
  • #7
    10 rate up comment 8 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 4 месеца )
    Единственото, което няма свършване на тоя свят са п**расите и глупаците. Многокртно е доказвано, че камери се слагат не където е опасно, а където е доходно, но на обикновен *** не можеш да му обясниш, че не, всъщност не е за негово благо. А доносници винаги е имало и властта винаги е тренирала подобен вид ***.
  • #6
    14 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Най-големия ужас на българина е че някой ден може да му се наложи да спазва правилата :D :D :D.. да да знам че има *** знаци - но това ще се оправи много бързо ако тези дето ги слагат също ги спазват :)
  • #5
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Нещо не си ме разбрал. Надеждата ми е нещата въобще да не се случат. Да не мислиш че не могат да го направят за една нощ? Само че и те се движат по тези пътища и тях ще хващат. Ако си 100% сигурен че ще те хванат, щеш не щеш Ще спазваш правилата. Сега всеки очаква че е на него ще му се размине и има огрмни приходи от мобилните камери, че даже и от стационарните. Ако всички спазват правилата тези приходи ще намалеят драстично.
  • #4
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Надежда ( преди 4 месеца )
    До #3, Не се надявай твърде. Чувал ли си израза "Хубава работа, а *** българска"!Може да мината доста години още докато се случат нещата на 100%.
  • #3
    11 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Краят е много по-близо отколкото си мислите. В момента в който вържат тол камерите и сме до там. Всички ще ни хванат, че превишаваме скоростта и Weze няма да ни помогне. Въобще не им трябват други камери. Правилно беше казал онзи (даже не помня кой и какъв беше), че държавата си е купила суперкомпютър, за да си играе с него на тетрис. Тези камери са платени, но се ползват само 5% от потенциала им. Това е един от малкото случаи в които се радвам за безхаберието на държавата.
  • #2
    16 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    ще станеш синкав на цвят, като те видят с радар на таблото
  • #1
    9 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Ще стана милионер от каруцарите в България.