IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Радари, снимащи в завой, се оказват опасни за шофьорите

Автономните устройства карат шофьорите да спират рязко и се стига до инциденти

Досега нямаше смисъл да се инсталират камери за скорост около завоите поради много проста причина - технологията, използвана от устройствата за засичане, им позволява да работят само на права отсечка. Отскоро в Европа се поставят и „автономни“ радари, които са способни да откриват нарушения на скоростта в завой и, разбира се, да докарват глоби на нарушителите.


радари


Тези радари използват лазерна система LIDAR, която позволява да се сканира пътя и в двете посоки, независимо от формата му (прав или крив). Те са били одобрени още през юли 2017 г., като във Франция вече са разположени на цялата територия на страната, а съвсем скоро ще се появят и в Испания.

„Автономните радари могат да бъдат разположени на криволичещи пътища, особено в планините, за да се повиши безопасността в завои и зони с труден достъп“, се казва в съобщението до медиите.

Редица неправителствени организации обаче предупреждават за опасност от тези радари, тъй като много шофьори имат навика да спират рязко, щом ги забележат. И в средата на завой това може да предизвика загуба на контрол върху автомобила и да доведе до сериозно пътно-транспортно произшествие. Затова и искането е те да бъдат монтирани преди или след завой, където шофьорите се движат с по-ниска скорост.

Този тип радари имат и друго предимство – не са фиксирани и лесно могат да се местят от едно място на друго. Така шофьорът никога не знае къде е поставено такова устройство.


0 от 500
  • #5
    33 rate up comment 8 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 11 месеца )
    Всички радари са на пътя ЗА ПАРИ! Доказвано е многократно навсякъде по света. Радари се слагат там, където е безопасно да караш по-бързо и има вероятност да нарушиш глупаво поставено ограничение! Огромно перо в бюджетите на всяка държава! Ако някой си мисли, че с радарите се подобрява безопасността е умствено ощетен!
  • #4
    24 rate up comment 3 rate down comment
    Neuk ( преди 11 месеца )
    Твърдението, че който кара по правилата не го глобяват е най-голямата измама. Карате по правилата, но когато умишлено е махнат примерно знака Начало на населено място и вместо с разрешени 50 се движите с разрешени ( но само според вас 90 ) сте в геджурата. Карам много в провинцията и ако нямах радар детектор досега щях да съм купил апартамент на някои полицаи. Знаци в храстите, знаци подпряни на касетки отстрани на пътя. Знаци ръждясали или боядисани или простреляни или ръчно създадени и т.н.
  • #3
    19 rate up comment 4 rate down comment
    Оффф ( преди 11 месеца )
    Още едно ***, което да чупя щом го видя без охрана... Този контрол е прекален.
  • #2
    14 rate up comment 12 rate down comment
    carpe_diem ( преди 11 месеца )
    Ако човек си кара по правилата, няма от какво да се стряска, само трябва да си внимава в пътя да не му изскочи нещо... Ама тези, които не гледат знаците, карат си с колкото си искат без да знаят колко е ограничението, наистина правят подобни тъпoтии. Случвало ми се е да си карам с колкото трябва, пред мене кола по същия начин, вижда полиция тъпoтo идиотчe и набива рязко спирачки, просто не внимава колко е ограничението... Е, да де, ама аз пък спазвам дистанция, ама пак е тъпo...
  • #1
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Честно казано, ако незнаете нещо или не го пишете или се поитересувайте преди това. Написаното е пълна глупост, а не си струва да ви се обяснява. Повече от явно е, че сте проспали И часовете по физика за лазер-а.