IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо някои шофьори пръскат регистрационните си номера с лак за коса?

Проучване показва, че подобни действия са доста разпространени в наши дни

Съвсем наскоро, движейки се в задръстване покрай един от откритите паркинги столицата, обърнхме внимание на собственик на една кола, който внимателно пръскаше с продукт за оформяне на коса регистрационния номер на колата си. Любопитството ни накара да попитаме гражданинът за смисъла на неговите манипулации. Ситуацията ни заинтригува и решихме да "разровим темата". Оказа се, че не е необходимо да се провежда сериозно разследване.


лак за коса номер


Проучване в интернет пространството показа, че "лакът за коса върху регистрационна табела" е доста често срещана технология. Оказва се, че някои шофьори смятат, че лакът, нанесен върху регистрационния номер на автомобила, след изсъхване, в някои случаи може да попречи на заснемането на номера от полицейската камера за скорост. 

Твърди се, че слой лак блести на слънцето, което затруднява разчитането на буквено-цифровата комбинация. В същото време служителите на КАТ няма как да имат претенции към собственика на колата, тъй като номерът на колата, напоен с препарат за коса, не се различава от необработения.


камера


Оказва се, че този метод не е 100 процента ефективен, но при определено рядко стечение на обстоятелствата и взаимно разположение на колата, камерата и слънцето все пак може да се появи „лаков“ отблясък и да затрудни разчитането на регистрационния номер. Но проблемът с описаната по-горе технология е, че повечето съвременни комплекси за автоматично фиксиране на нарушения на пътя също имат инфрачервено осветление и са оборудвани с матрица, която е чувствителна към радиация в инфрачервения диапазон. И тогава няма никакъв смисъл да покривате регистрационния номер с него - безполезно е.

Въпреки това все още се вижда някакъв практически смисъл в третирането на номерата с лак за коса. Ако нанесете достатъчно дебел слой от този агент, той може да служи като известна защита за боята. Ако планирате например пътуване по пътища, където се очаква много прах, пясък и малки камъчета, тогава има смисъл да напръскате с лак за коса не само върху регистрационния номер, но също и върху предния ръб на капака на капака и обърнатите напред части на предните калници.


0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Геро ( преди 1 година )
    Да допуснем, че просто са Луди !
  • #7
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Професора ( преди 1 година )
    Аз мажа моя номер със фекалии и когато камерата ме види си затваря очите и носът и аз карам като луд
  • #6
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Бай Пешо ( преди 1 година )
    Проблемът отдавна е решен. Никоя камера не вижда номера. Бяло петно.Забранено е в много страни.
  • #5
    45 rate up comment 10 rate down comment
    Джери ( преди 1 година )
    Аз возя полицайка с мен и не ми дреме!
  • #4
    29 rate up comment 1 rate down comment
    БМВ_ФЕН ( преди 1 година )
    Въпрос от икономическо значение!!!Как жена със заплата 700-900 лв е собственик и управлява и поддържа автомобил на стойност 30000-40000 лв???Лака за коса е капка в морето!!!
  • #3
    32 rate up comment 3 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 1 година )
    Мисля днес да се напръскам с лак и да обера някоя банка....
  • #2
    36 rate up comment 8 rate down comment
    Честно казано ( преди 1 година )
    Това са глупости. Защото,камерите имат и видео рекордер. Което означава,че дори номера да отрази светкавицата, има втора трафик камера която записва всичко. Понякога две коли една до друга, едната ускорява и камерата снима и двете коли . На втората камера, виждат коя от колите е превишила скоростта. Тези с лаковете,не са по умни от тези с камерите. Всичко е мислено и премислено преди да се инсталира.
  • #1
    31 rate up comment 2 rate down comment
    Чефо ( преди 1 година )
    Карайте във Франция където камери има дори в гората и пусти полета па разчитайте на кака.