IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Направи си сам: Основно почистване на автомобила

Тази процедура ще увеличи ресурса на превозното средство

Дори зимата да не е била особено сурова, по-редките посещения на автомивката в студено време водят до факта, че мръсотията в колата се натрупва. Освен това в кухините може да се отложи пътна сол и да се натрупа влага, провокираща корозия. И ако не искате да давате доста пори на автомивките, сега ще ви разкажем как да направите основно почистване на автомобила сами.


почистване


Първо, изхвърлете ненужните неща и поставете необходимите неща на местата им, тоест подредете вещите в колата. След това почистете с прахосмукачка багажника, салона, седалките и пода. Моля, обърнете внимание: под седалките можете да намерите истински съкровища - пари, бижута и други ценни дреболии.

След това трябва да измиете и изсушите постелките, чиито вдлъбнатини, ако са гумени вероятно са запушени с остатъци от зимна мръсотия. На следващия етап измивате прозорците, избърсвате праха в салона и освежавате детайлите на интериора. За да направите последното, най-добре е да използвате правилната автокозметика, която допълнително ще освежи външния вид на повърхностите, както и ще ги предпази от стареене и избледняване.

За да се грижите за пластмасови, гумени, хромирани и стъклени части, трябва да използвате специални продукти, препоръчани за работа с такива материали. Да не забравяме и за актуализирането на тапицерията: с помощта на подходяща за нея козметика ще възстановите външния ѝ вид, ще се отървете от грозните петна и ще премахнете неприятната миризма.

Когато интериорът заблести, трябва да се погрижите за аромата. Пътуването в салон, който ухае на свежест, е много по-комфортно, затова използвайте неутрализатори на миризми или освежители за въздух, които ухаят на лято и ваканция – например с нотки на прясно нарязана диня.


почистване


Продължавате с основните процедури за почистване и отвън, използвайки чиста вода и авто шампоан. Когато започнете да миете колата си, трябва да се подготвите правилно. Първо, изберете правилния гардероб: дрехи без копчета или ципове, за да не надраскате боята при близък контакт. Второ, закупете подходяща автокозметика - шампоан, и паста.

И запомнете: външното почистване се извършва отгоре надолу. И не пестете вода за изплакване. Щедрият душ ще предотврати натрупването на остатъци от почистващия препарат. За избърсване изберете меки, добре абсорбиращи тъкани. Този процес може да бъде подкрепен от т.нар. силиконово перо, което ще ви спести време и ще помогне за отстраняване на по-голямата част от водата след миене.

След това можете да продължите към регенерирането на боята. Пясъкът, разпръснат по зимните пътища, заедно с агресивни химикали, могат да повредят боята, да попаднат в пролуките между плочите и да инициират процеси на корозия. Измиването ще премахне опасните частици, а специализираните лосиони и пасти ще ви позволят да полирате лака безвредно и нежно.


почистване


Следващата стъпка е да започнете пастирането. То, освен за блясък се прави и с цел да се предпази каросерията от микроповреди и да се предотврати лесното залепване на мръсотия. Тук ще трябва да отделите пари за по-специална паста и кърпички за полиране.

Накрая измийте старателно шасито и колелата. За постигане на желаните резултати използвайте почистващи препарати за дискове и друга подходяща автохимия. Извършете тази процедура сами и ще се почувствате горди от свършеното. Да не говорим, че ще спестите сума от порядъка на стотина лева.

0 от 500