IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как таксиметровите шофьори поддържат гумените стелки винаги чисти

Прахът от родните пътища лесно полепва по тях, а приятният черен цвят си отива завинаги

Един зимен сезон и нови, на пръв поглед гумени стелки се превръщат в сив "парцал", който, колкото и да го мием, си остава мръсен. Уви, шампоан за кола или четка няма да помогнат тук, защото меката гума, от която е направена стелката, абсорбира мръсотия и прах, губейки този много черен цвят. А много водачи искат да управляват чиста кола, а ако говорим за професионални шофьори, това вече е задължение.


стелки


Нека започнем с най-скъпите - 3D стелки, които на пръв поглед изглеждат идеално: мръсотията се натрупва в нишите, а краката са чисти. На практика обаче този вид стелки имат и недостатъци. Таксиметровите шофьори отбелязват, че стелката на шофьора се износва само за месец и половина. Вторият вариант е класическо гумено корито. То служи много по-дълго, но и то има своите недостатъци.

Веднага ще кажем, че е невъзможно гумени стелки да се третират с лакове и силиконови спрейове, защото стават много хлъзгави. Просто си представете ако човек, който се качва в кола, за момент загуби опорна точка - няма да се размине само със скъсани панталони.

Как обаче да върнете цвета и блясъка на стелките? Попитахме таксиметрови шофьори. Целият трик, както винаги, се крие в избора на автохимия. Става дума за специални шампоани за гума, които не са скъпи и се продават в специализираните магазини. Между другото, с този вид шампоан, могат да се измият и автомобилните гуми, преди прибирането им в гаража след сезонен демонтаж. Така ще се запазят по-дълго.

0 от 500
  • #8
    4 rate up comment 0 rate down comment
    123 ( преди 1 година )
    Как в Бг. колата ще ти остане що годе чиста като навсякъде е кал и мръсотия.А пък след зимата никой не мие пясъка от улиците който общините разхвърлят .Лятото този пясък е станал на финни прахови частици и опаля измил си си колата а тия след 2 часа е цялата покрита с тънък слой пясък.На всичкото отгоре това го вдишваме ежедневно.
  • #7
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Тодор ( преди 2 години )
    Много "умно"! Всяка автомивка, на самообслужване, има 4 вертикални щипки, за стелките. Минават се с пянаи четка и измиват с водоструйката, идеално, заедно с автомобила.
  • #6
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Аз ( преди 2 години )
    Перфектно се измиват с веро.
  • #5
    29 rate up comment 0 rate down comment
    Марин ( преди 2 години )
    Е това беше най голямата тъпотия която съм чел.. Тозй или Тази която написа тази простотия, е върха на Аизберга АБЕ друго да бяхте написали..
  • #4
    19 rate up comment 2 rate down comment
    DeZo ( преди 2 години )
    Да си бяхте направили труда за линк към препаратите с уточнение че не е реклама....
  • #3
    17 rate up comment 4 rate down comment
    Bbb ( преди 2 години )
    Е ся и аз видях един БГ таксиджия с чисти стелки. Тъкмо си беше купил колата.
  • #2
    24 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    *** безполезната "статия"
  • #1
    40 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Явно авторът е ходил на разходка по чужбината, щот това с ччистите стелки няма как да го е видял и научил от Мишо-бакшишо