IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо европейските потребители не купуват употребявани електромобили

Без устойчив пазар на коли на ток втора ръка постигането на целите за вредни емисии е невъзможно

По-голямата част от европейските шофьори, които купуват употребяван автомобил, избягват електрическите превозни средства, предлагани от търговците в ползва на ДВГ, което сериозно подкопава целите на ЕС за намаляване на вредните емисии в автомобилния транспорт, съобщава Euractiv.


електромобили


В Германия, която най-големият пазар на автомобили в ЕС, само 1,58% от новите регистрации до ноември 2023 г., са на употребявани електрически модели, като това е увеличение от 1,23% спрямо 2022 г., сочат данните на ZDK - индустриална група, представляваща германските търговци на автомобили. Италианските и испанските асоциации посочват още по-лоши резултати - под 1%.

„Когато разглеждаме тези цифри, възниква въпросът дали е възможно в момента дори да се говори за истински пазар на употребявани електрически автомобили", казва Маркъс Уелър от ZDK пред Euractiv.

Продавачите на автомобили посочват няколко фактора, които отказват потребителите. Това са по-високи покупни цени на използваните електромобили в сравнение с по-старите превозни средства за бензин и дизел, липсата на инфраструктура за зареждане и притесненията относно гамата, предлагани модели на ток.

Прогресът, постигнат в технологиите на батерии, намали притесненията относно пробега и загубата на производителност на самата батерия, но в същото време навреди силно на репутацията на по-старите електрически модели. И те вече се разглеждат като автомобили, оборудвани със стара технология, което пречи на продажбите им.

„През последните години беше постигнат значителен напредък в сектора на батериите по отношение на енергийната плътност и съответно по възможността за изминаване на по-дълги разстояние. Тези превозни средства обаче няма да се предлагат масово на пазара на употребявани автомобили през следващите 2-3 години. И тогава възниква въпросът дали има нещо по-добро на пазара", обяснява Уелър.

„По тази причина много хора предпочитат да изчакат навлизането на най-новите технологии, за да си купят електромобил на старо. А това прави превозните средства с бензинов или дизелов двигател далеч по-безопасен вариант за потребителите в краткосрочен план", смята и Фридрих Трос, генерален секретар на AECDR - търговска асоциация, представляваща европейски търговци на автомобили.

„Ситуацията навсякъде в Европа е почти еднаква. Да го кажа много ясно, в момента е почти невъзможно да се продават употребявани електрически превозни средства. големият проблем идва от производителя, тъй като тези автомобили обикновено са от висок клас. По-конкретно - малките автомобили, ако се продават такива, са невероятно скъпи. Много по-скъпи са от тяхната алтернатива с вътрешно горене“, казва Трос.

Създаването на пазар за електромобили втора употреба з се разглежда като жизненоважно за направата на превозните средства с нулеви емисии по-достъпни. За да намали въглеродния отпечатък на транспортния сектор, ЕС си е поставил цел от 30 милиона автомобила с нулеви емисии до 2030 г. Липсата на интерес към по-старите модели обаче поставя под въпросителна постигането на тези цели.


продажби


Държавите-членки също са поставили национални цели за поява на електромобили по пътищата, като частично разчитат на силен пазар на употребявани коли. Германия, например, планира да има поне 15 млн електрически превозни средства до 2030 г., но много експерти са категорични, че това е невъзможно. Решението на германското правителство да намали подкрепата за покупките на електромобили беше критикувана от търговците, които казват, че това ще направи направи постигането на целта от 15 милиона още по -трудно.

Трябва да се разгледа допълнителното разглеждане на стимулирането на продажбите на нови електромобили, така че тези 15 милиона електрически превозни средства до 2030 г. да не си останат в сферата на приказките“, каза Уелър.

Въпреки това, Avere - базирана в Брюксел група, която се застъпва за електрическа мобилност, смята, че статистиката около продажбите на преводни средства втора употреба не е точна, а причината са различните методологии, използвани в отделните държави. Затова и няма точни данни и надеждни данни, на които да се разчита.

„Натискът върху пазара на втора ръка е доста голям по отношение на търсенето на електромобили и хората наистина ги намират по-трудно. В същото време обаче пазарът втора употреба на дизелови превозни средства намалява", категоричен е Филип Вангел, генерален секретар на Avere.

Той допълва, че дилърите на автомобили често няма достатъчно познания, когато става въпрос за електрически превозни средства и това ги кара да оставят тези превозни средства на заден план за сметка на автомобили с конвенционално задвижване.

„Действията на градските власти за ограничаване на достъпа на замърсяващите превозни средства до центрове чрез зони с ниски емисии също ще стимулират търсенето на електрически превозни средства", добавя Вангел.

На подобно мнение е и Робин Лоос от организацията за подпомагане на потребителите. Той е категоричен, че електрическите автомобили вече често са най-евтиният вариант, когато се взема предвид общата цена на собствеността. Това, което им липсва, все още е адекватна инфраструктура.

„Докато пазарът на нови автомобили е доминиран от по-големи модели, пазарът втора употреба е мястото, където хората търсят по-малки автомобили. И всъщност в момента няма достатъчно предложения на него, което пречи на продажбите", казва Лоос.


0 от 500
  • #36
    7 rate up comment 18 rate down comment
    иванчо ( преди 3 месеца )
    Тия дето имат пари си купуват вече само електрички. Включително и на 3-4 години. А за хейтърите, които са свикнали да карат коли на по 15 години, ще остане само един дебел фалос. За пропадналите хейтъри след 5 години няма да има евтини таратайки. Ще им се наложи да се върнат към градския и към каруците!
  • #35
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 месеца )
    Мритеснявам се MythBuster,да не му е зле нещо?Не се е появявал от два дни,потопил се е дълбоко.
  • #34
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Лудория ( преди 3 месеца )
    Само да напиша, израза "хвърлям" е преносен. Поне в село си има пункт, където по-малко мързеливите могат да си занесат старата техника. Мисля, че той ще е подходящо място и за стари електромобили. В казана не хвърлям техника, батерии, строителни материали... за всичко това си има места, където си се карат нещата.
  • #33
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Лудория ( преди 3 месеца )
    И аз мисля като част от коментиращите тук: електромобил на 10 години е като телевизор на 5 години. Като има проблем, отивам и купувам нов, хвърлям стария. Кола с двигател обаче не - дори в наше с малко зор се намират читав монтьор, който да оправи. Но и при колите с ДВГ скоро ще дойде същото положение - над 20 години и хвърляш. Защото намирането на нови части е проблем вече.
  • #32
    14 rate up comment 5 rate down comment
    батко оцапал си се с ( преди 3 месеца )
    Вкарвам си S-класата от САЩ. Бензинче на 70к мили, топа на випа екстри. Страхотна кола, сменям за 10к консумативи, гуми. ще изкара 5 години и ще я шитна лесно. Колегата зимва Тесла 30к лв отгоре, на магистралата е по шумна, вози като каруца, някакви пласмантерии скърцат и даде 5к до момента да му отключват екстри. До Варна нема стигане братче. Вика пуснах обявата, обаче никой не звъни хахахахаха. Викам ползвая я за бидон за кисело зеле, или за външен kенеф, режеш пода а си на топло......
  • #31
    10 rate up comment 4 rate down comment
    До 17 ( преди 3 месеца )
    Въпросът не е колко често сменяш хладилника, а че като решиш да го смениш си купуваш нов от магазина, защото на старо не си заслужава (по ред причини). Така се получава, че на практктика вторичен пазар на хладилници не съществува. Има спорадични продажби тук-там, но не е нещо, което заслужава внимание. Е, същото е и с вторичния пазар електрокарите. Причините за това също са разнородни, но крайният резултат е същия. За съжаление явно и тук мантрата ще е "използвай и хвърли", което е много еко!
  • #30
    5 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Еко-нагласа е едно, а липса на елементарно проучване - съвсем друга. Защо някой би си купил Хюндай/Киа, при положение, че имат добър документирана история на проблемни батерии? Или GM? Или Нисан? Има само една марка, която има безпроблемно управление на батериите, минимална деградация и статистически незначим процент самозапалвания - Тесла. За всички останали марки - хората сами са си виновни.
  • #29
    9 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Като ти кажат 20 000 юро за дефектна батерия и рязко сменяш еко-нагласата. На един познат му взеха няколко хиляди лв за мини-батерията на хибридния Хюндай
  • #28
    12 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 месеца )
    Защото са умни.Електромобил втора употреба е за бракуване.
  • #27
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Бумеранг ( преди 3 месеца )
    Защото хората мислят и смятат! Взима старо и за да стане читаво ще трябва да даде n-хиляди евро. Плюс % несигурност и изненади.... и то по-добре нова електричка! При конвенционалния ДВГ всичко е ясно и лесно постижимо! Няма изненади!