IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изкуствен интелект намери нов материал за батериите

Разработената от Microsoft иновативна смес е със 70% по-малко литий

Способността на изкуствения интелект (AI) да синтезира големи масиви от данни е особено полезна в химията и вече се прилага към технологията за батериите на бъдещите електромобили. Науката обаче е процес, който отнема време. Замислянето на идея до задълбочаването в съществуващия набор от изследвания по темата и събирането на всички необходими ресурси за тестване може да отнеме няколко години.


батерии


Следователно, революционният напредък в ключови области като производството на батерии за електромобили често включва удължени срокове. Microsoft обаче твърди, че изкуственият интелект (AI) и широкомащабните облачни изчисления вече ускоряват този процес. Компанията разказа подробно как тяхната Azure Quantum Elements (AQE), платформа, съчетаваща високопроизводителни изчисления (HPC) и AI технологии, подпомага Тихоокеанската северозападна национална лаборатория (PNNL) на Министерството на енергетиката на САЩ при идентифицирането на нова смес от материали с потенциал за намаляване на съдържанието на литий в батериите. Сега, преди да се развълнувате твърде много, важно е да отбележим, че въпреки че платформата е наречена Azure Quantum Elements, квантовите изчисления не са включени.

Литият е сравнително рядък, скъп и трудно добиващ се материал. Нещо повече, батериите, направени от него, са енергийно плътни, така че когато нещо се обърка с една, това е се превръща в голям проблем, както докладите за пожари на електромобили го показват пределно ясно. Намаляването на употребата на литий в батериите наистина е похвално начинание, но е и голямо предизвикателство. NNL ще трябва да прегледа всички публикувани изследвания върху материалите за батерии, за да формулира хипотези за алтернативни подходи.

В този случай обаче PNNL използва Azure, за да оцени всички елементи, които смята, че могат да бъдат работещи, и от това алгоритъмът предлага 32 милиона потенциални неорганични материали. След това системата е помолена да елиминира всички комбинации, които са нестабилни, тези, които са твърде реактивни, и накрая тя филтрира резултатите за техния потенциал да провеждат енергия. В крайна сметка процесът намали списъка с потенциални химикали от 32 милиона до около 500 000 предимно нови стабилни материали, след което сведе избора до 800.

„Тридесет и два милиона е нещо, което никога не бихме могли да направим... Представете си човек, който седи и преглежда 32 милиона материала и избира един или два от тях. Това просто няма как да се случи,” казва пред The ​​Verge Виджай Муругесан, учен и ръководител на група за материални науки в PNNL. А в случая целият процес отне по-малко от 4 дни.


батерии


На този етап екипът на PNNL традиционно използва високопроизводителни изчисления, което е по-точна, но по-бавна технология в сравнение с AI. В крайна сметка те успяват да намалят списъка с потенциални химикали на батериите до само 23, пет от които вече са известни. Този процес можеше да отнеме година, но с Azure екипът го завърши само за 80 часа.

От това търсене учените от PNNL синтезираха един обещаващ кандидат, който включва както литий, така и натрий, заедно с други елементи. Според Microsoft, новият материал намалява употребата на литий с около 70% в сравнение със съществуващите литиево-йонни батерии, като замества част от лития с по-лесно достъпен натрий.

„Това е важно поради много причини“, пише д-р Нейтън Бейкър, продуктов лидер в Azure Quantum Elements. „Смята се, че твърдотелните батерии са по-безопасни от традиционните течни или гелообразни литиеви батерии и осигуряват по-голяма енергийна плътност. Литият вече е относително оскъден и следователно скъп. Добивът му не е екологичен и геополитически проблематичен. Създаването на батерия, която може да намали нуждите от литий с приблизително 70%, може да има огромни ползи за околната среда, безопасността и икономиката“.

Въпреки това Брайън Ейбрахамсън, главен дигитален директор на PNNL, предупреди, че все още е в началото на процеса и точната химия подлежи на оптимизация. Има възможност да не работи според очакванията, когато се тества в по-голям мащаб.

Въпреки това, благодарение на това изследване, екипът на PNNL сега търси начини да използва натрий за намаляване на количеството литий в батериите. Остава неясно дали резултатите от това изследване ще доведат до по-добри електромобили, но скоростта, с която е проведено това изследване, е наистина впечатляваща.

0 от 500
  • #11
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Ало деветия умник ( преди 3 месеца )
    Северна Америка и в частност САЩ имат шистов нефт повече от арабите и Русия взети заедно. Само че шистовия нефт е скъп за добив и е рентабилен когато цената прескочи 100 долара на барел. Затова в момента не го добиват.
  • #10
    5 rate up comment 1 rate down comment
    До 9 ( преди 3 месеца )
    North America has over 3 trillion barrels oil
  • #9
    0 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    7-ми, какви изкопаеми имат САЩ? Петрола не си го внасят от арабите и Ю. Америка? Имат сонди в мекс. залив, ама като цяло има забрана за добив. Литий ли добиват? Каквито и залежи да имат - не им стигат или не ги ползват, а си внасят...
  • #8
    4 rate up comment 2 rate down comment
    до 2 ( преди 3 месеца )
    Световният океан съдържа 230 милиарда тона литий. Според някои специалисти, 0,1% от това количество е достатъчно за целите на човечеството.
  • #7
    9 rate up comment 5 rate down comment
    до 5 ( преди 3 месеца )
    Много стройни московски опорки, браво! САЩ нямали никакви природни ресурси! Днес направо избиваш рибата! Но нищо, Чичо ти Съ вече яко друса любимите ти сибирци отзад, защото те, освен опорки, друго не могат да произвеждат.
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Друг Гост ( преди 3 месеца )
    Това реклама на Azure ли е? Учените вече и компютри ли ползват?!? А стига бе! Ако го бяха смятали в AWS колко време щеше да отнеме? А ако го бях смятал аз дали щях да съм го открил? Изкуственият интелект ли го е намерил или Виджай Муругесан?
  • #5
    2 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Пробелма с литийя е Китай - понеже чичо Сам няма как да им внесе малко демокрация и да сложи ръка. Съвсем отделна темае, че подобно на Европа, Америка нямат никакви природни ресурси или ако имат добива им е скъп / или си ги пазят. Та накратно - геополитика.
  • #4
    6 rate up comment 10 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 месеца )
    ако за всеки "пробив" в батериите ми плащаха вече щях да съм милионер :D
  • #3
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Кой е тоя МитЕ? ( преди 3 месеца )
    "и я има навсякъде в океаните" - Доста иронично е, че също като натриевият хлорид, литият го има навсякъде в океаните. Когато пускаш опорки, старай се поне да не те правят за смях.
  • #2
    6 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 месеца )
    МитЕ,готварската сол е по евтина,лесно се добива и я има навсякъде в океаните.Един килограм морска сол струва стотинки в супера.Колко струва кило литий?