IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китай е новият световен лидер по износ на автомобили

След дълги години на върха Япония отстъпи първото място

Китай може да се счита за новия световен лидер в износа на автомобили. Според предварителните оценки на Китайската асоциация на производителите на автомобили от януари до ноември 2023 г. Китай е изнесъл 4,41 милиона коли - с 58,4% повече от същия период на миналата година, съобщава японското издание Nikkei Asia.


Китайски коли


Така Китай осезаемо изпреварва дългогодишния лидер Япония, която успя да достави зад граница 3,99 милиона коли за 11 месеца. Очаква се декември да увеличи преднината още повече, като експерти прогнозират, че Япония ще завърши годината с 4,3 млн изнесени в чужбина автомобили, което по-малко от резултата на Китай за първите 11 месеца.

През последните години именно Япония беше най-големият износител на автомобили в света, като само веднъж загуби първото място - през 2016 г., когато отстъпи на Германия.

Според Nikkei Asia значително роля за увеличение износ на Китай е изиграла Русия, където за първите 11 месеца от годината са внесени 730 000 китайски коли. Това е 7 пъти повече от 2022 г. Пазарът в Мексико също допринася за успеха на Китай, като в страната през тази година са внесени 330 000 автомобила през 2023 г. (+71% спрямо 2022 г. ).

Присъствието на китайските автомобили и на други световни пазари. Неговите електромобили стават все по-популярни в Европа и САЩ, както и в Югоизточна Азия. Така през годината обемът на износа на „зелени“ превозни средства от Китай за Тайланд се е удвоил.

В самия Китай продажбите също растат. През ноември китайците са купили 2,9 милиона нови коли, повече от една трета от целия световен пазар.

0 от 500
  • #20
    2 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Да вярваш че САЩ Европа ти казват истината а Русия те лъже е точно толкова глупаво колкото да вярваш че Русия ти казва истината, А САЩ и Европа те лъжат. Абсолютно всички лъжат и мисията ми тук е да им разобличавам лъжите. Незнайно защо си избирате кой да ви лъже и му се радвате. Всички лъжат. Както знаеш много харесвам Илон Мъск, но винаги подхождам скептично към обещанията му, защото е един от най-големите лъжци на тази тема - обещания които е трудно да изпълни в сроковете които си е поставил
  • #19
    4 rate up comment 0 rate down comment
    до 19 ( преди 4 месеца )
    Звучи много поетично, но реалността е друга. Когато има целенасочена атака чрез лъжи, идваща от определена сибирска държава, насочена срещу България, никой българин (не говоря за предатели като любимите ни антиелектрици) няма право да говори за неделене и обединение. Налага се категоричен и силен отбор и разобличаване на лъжата. Нали точно това е мисията ти тук? Ако си мислиш, че лъжите на антиелектриците се дължат единствено на глупост и лошо образование, жестоко се лъжеш.
  • #18
    1 rate up comment 1 rate down comment
    ККП ( преди 4 месеца )
    Кой се качил,качил...влака тръгна отдавна..
  • #17
    4 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    До 18. Докато се делите на сектанти на Русия и сектанти на ЕС, забравяте да бъдете Българи. Принципно съм съгласен с някои от доводите на Тинтири за ЕС. Но както той, така и опонентите му забравяте, че степенуването е зависимост, независимост и най-висшата - взаимозависимост. Незнайно защо държите и да сте на ниво 1 и някой да ви казва какво да правите и света да се дели на добри и лоши на черни и бели, на ток и бензин. Защо трябва да се делим? По-добре стратегия печеля печелиш или няма сделка.
  • #16
    8 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Тинти, жестоко си се объркал! Китай е този, който инсталира най-много ВЕИ в световен мащаб. Именно по ИКОНОМИЧЕСКИ ПРИЧИНИ, а не че партията се е загрижила за екологията. Мръсния въздух им бърка в джоба. Вноса на горива им бърка в джоба. Скъпата енергия увеличава себестойността на стоките, което намалава износа и ... Им бърка в джоба. Китайците НЕ харесват това и са първенци както при ВЕИ, така и при електромобилите. Връщане НЯМА. Пикът на въглищата вероятно е достигнат. Пландемията помогна.
  • #15
    2 rate up comment 7 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 4 месеца )
    МитЕ, няма такова нещо като евтина възобновяема енергия! Няма и да има! Колкото и да не ви харесва икономическия ръст минава през изкопаемите горива и САЩ, Китай и цяла Азия а вече и Африка го показват - само Европа овладяна от леви и зелени умствени инвалиди се самоубива! Аз съм изцяло ЗА спасяване на Планетата - но не го правите! А ако Европа не е силна няма няма как да принуди и останалите да я следват! Ние и без това имаме убийствено високи стандарти, за да ги затягаме още а другите да цапат
  • #14
    4 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Карал съм китайска кола и не мога да обясня слабоумието на тия, които си ги купуват. Да, има 4 колела, волан, ***, дисплеи с нелепи графика и софтуер, върви и спира някакси, а ако същия ден ти е правена очна операция или си се напил с фалшив алкохол, може да решиш дори, че изглежда красиво.
  • #13
    5 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Промишлеността на Китай е нищо без невежите купувачи. Самите китайци не могат да си изкупят производството и няма какво да го правят. Свободните хора извън Китай правят грешката да купуват евтини и некачествени китайски стоки. Китай нямаше да е нищо, ако Западът не беше им дал в ръцете проектите си и не беше им осигурил работа и пазари. Сега китайците все по-умело наподобяват оригиналите, монополизират суровините, а невежите чужденци дори се напъват да ги хвалят.
  • #12
    8 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    "Бустерчо, Китай е съвсем естествено да измести Япония - все пак имат 10 пъти по-голямо население..." Тази опорна точка се е срутила още преди да си я казал. По тази логика Индия а не Китай трябваше да измести Япония. По същата логика Китай трябваше да е най-великата държава от векове, а не от 2023 . Тази година не е някакво китайците да са 10 пъти повече от японците. Японците просто изостанаха технологично, като разчитат единствено и само на ефективно(евтино) производство на стари технологии.
  • #11
    10 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Тинти, Какво лошо намираш в "партийните" решения несигурният внос на скъпи изкопаеми горива с които могат да те шантажират разни чужди правителства, които не ти харесват партийните линии, да бъде заместен със сигурна и евтина възобновяема енергия местно производство? Германия и Китай са лидери в това отношение а Япония е на опашката в световен мащаб. Какво лошо виждаш в това че последните дни в Германия произвежда 100% от използваната енергия от възобновяеми източници? Тези дни ще се увеличават