IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китай е новият световен лидер по износ на автомобили

След дълги години на върха Япония отстъпи първото място

Китай може да се счита за новия световен лидер в износа на автомобили. Според предварителните оценки на Китайската асоциация на производителите на автомобили от януари до ноември 2023 г. Китай е изнесъл 4,41 милиона коли - с 58,4% повече от същия период на миналата година, съобщава японското издание Nikkei Asia.


Китайски коли


Така Китай осезаемо изпреварва дългогодишния лидер Япония, която успя да достави зад граница 3,99 милиона коли за 11 месеца. Очаква се декември да увеличи преднината още повече, като експерти прогнозират, че Япония ще завърши годината с 4,3 млн изнесени в чужбина автомобили, което по-малко от резултата на Китай за първите 11 месеца.

През последните години именно Япония беше най-големият износител на автомобили в света, като само веднъж загуби първото място - през 2016 г., когато отстъпи на Германия.

Според Nikkei Asia значително роля за увеличение износ на Китай е изиграла Русия, където за първите 11 месеца от годината са внесени 730 000 китайски коли. Това е 7 пъти повече от 2022 г. Пазарът в Мексико също допринася за успеха на Китай, като в страната през тази година са внесени 330 000 автомобила през 2023 г. (+71% спрямо 2022 г. ).

Присъствието на китайските автомобили и на други световни пазари. Неговите електромобили стават все по-популярни в Европа и САЩ, както и в Югоизточна Азия. Така през годината обемът на износа на „зелени“ превозни средства от Китай за Тайланд се е удвоил.

В самия Китай продажбите също растат. През ноември китайците са купили 2,9 милиона нови коли, повече от една трета от целия световен пазар.

0 от 500
  • #30
    2 rate up comment 5 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    До 27. Как разбра че в половината от мненията на лудория новините са фалшиви, след като не си забелязал че 90% от новините от САЩ и Европа са фалшиви? Как точно знаеш че Русия те лъже след като и откровени специалисти на които това им се плаща не могат да преценят къде точно е истината след като и САЩ и Русия лъжат и бълват фалшиви новини? Истината винаги е някъде по средата и за да я разбереш трябва да чуеш и двете версии В случая и двете лъжи и да проявиш критично мислене кой те лъже И ЗАЩО!
  • #29
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Въглища ( преди 4 месеца )
    Мите, Китай може и да инвестира във фотоволтаици, но много повече инвестира във въглища и други фосилни горива. Графиките на потреблението на енергия са силно изместени вече към Азия и по-специално Китай, най-вече за "мръсната" енергия. Индия върви около 20г след Китай и се кара на Европа, САЩ и Китай да не им държат сметка за екологията, защото е лицемерно от тяхна страна. Така че в това отношение Тинтирито е прав. На никой не му е приятно, но и никой не иска да изостава икономическа.
  • #28
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Лудория ( преди 4 месеца )
    И нима си мислиш, че "спасявят" Украйна, защото са много добри хора!? Защо още никой не е спасил Сомалия? Знаеш онази територия из Африка, нали? Дето има едно неща - пирати! Ако знаеш отговора защо Сомалия е на това положение и как никой, ама никой не иска да я спасява (явно много опасни и воръжени са тия сомалийци), ще разбереш много неща дето се случват из света. За руснаците сме пионки, защото сме се докарали до там. Пък и е гадно да си признаеш, че цялата ти култура е дошла от малка държава.
  • #27
    3 rate up comment 1 rate down comment
    до 25 ( преди 4 месеца )
    Сега казваш това, и то е разумно, но в поне 50% от мненията ти има фалшиви новини. Хубаво е, че разбираш принципа, но поработи повече върху филтрите си за лъжи и най-вече се старай да не ги разпространяваш.
  • #26
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Лудория ( преди 4 месеца )
    А те САЩ, Великобритания и Европа тъй ни обичат, че още не ни "пускат" из техните поля и заводи, искат визи, подаряват ни за няколко милиарда стари самолети и искат да си подаряваме оръжията на тези или онези. Моля те, хората може да се харесват или не помежду си, политиците - не. За тях е интерес. Познай, на кое посолство нашите сoполанковци ходят на сутрешен инструктаж? Преди време е било друго. Докато имаш политици, на не родолюбци из върховете, пиши ги бегали.
  • #25
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 4 месеца )
    ... на "новини", а се обмислят. Не случайно всяка компания, политик и ***, освен адвокат, вече си имат PR специалист/екип. За да може да общува със стадото, като им предлага една илюзия, от която се нуждаят овцете и да не им поднася истината с правилните слова. Само се замисли, че всички политици пеят в хор и всички се изменят от думите си? Защо? Защото това им е ролята? Да вкарат в заблуда стадото и да потекат парите в определена посока. А, да, думата политика, може да я заместиш с пари.
  • #24
    2 rate up comment 5 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    "Може и от САЩ и Европа да е изкочила някоя фалшива номвина, не споря, въпреки че не съм виждал" достатъчно ми е. Няма смисъл от разговор! Безплоден ще е!
  • #23
    4 rate up comment 1 rate down comment
    до 20 ( преди 4 месеца )
    Да съм казал, че вярвам безрезервно на САЩ и ЕС? Да съм казвал, че те не правят грешки? Едно е сигурно, обаче - Московската императори винаги са мразели българщината и са правили всичко възможно да я унищожават, включително териториално. САЩ и ЕС въобще не са в този разговор, защото и двете не са съществували, когато е съществувала България.
  • #22
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Лудория ( преди 4 месеца )
    Ехей, от автомобили на политика. За този с фалшивите новини - всички новини, свързани с пари и политика, не са истински. Идеята им е да те накарат да си промениш възгледите. И те не се делят на такива от Европа, САЩ, Русия, Китай и т.н. Ако вярваш на новините и си на повече от 19-20 години, навярно имаш ментални проблеми със своето аз и ти липсва критично мислене. Демек си стандартна "овца". Ей от такива като тебе, още щяхме да сме под "османско присъствие". MythBuster е прав, че не се вярва...
  • #21
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Може и от САЩ и Европа да е изкочила някоя фалшива номвина, не споря, въпреки че не съм виждал, но от Русия се бълват тонове и тонове фалшиви новини ежедневно. В Русия който каже истината на глас, влиза в затвора.