IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво се крие зад скъпите части на луксозните марки?

Един и същи детайл струва 2500 долара при Rolls-Royce и 160 долара при BMW

Добре известен факт сред хората, интересуващи се от автомобили е, че механично свързаните модели от различни производители на автомобили в рамките на една и съща група често споделят множество компоненти за оптимизиране на разходите за разработка и производство. Разликата в цената им обаче може да бъде шокираща.


Един и същи детайл струва 2500 долара при Rolls-Royce и 160 долара при BMW


Пример за това е Rolls-Royce, който продава лентов кабел за волана срещу 2500 долара, докато абсолютно идентичната част за BMW 6-Series струва само 160 долара. В случая това е навита жица вътре в кормилната колона на автомобила, която позволява електрически връзки между неподвижната част (кормилната колона) и въртящата се част (волана) в автомобила. Това е жизненоважен компонент за функции като клаксон, въздушна възглавница и други монтирани на волана органи за управление.

Конкретно тази история започва, когато собственикът на лъскав и луксозен Rolls-Royce Wraith се сблъска с проблем с лентовия кабел и сервизният център на британската марка му предлага 2500 долара за смяна. Повечето клиенти на Rolls-Royce вероятно биха платили сумата, без да се замислят, но този собственик има други планове. Той започва да търси бюджетно решение и го намира.


Един и същи детайл струва 2500 долара при Rolls-Royce и 160 долара при BMW


Собственикът на Wraith се натъква на същия детайл за BMW 6-Series (поколение F12), който идеално съвпада с този на неговия Rolls-Royce. И така спестява 2340 долара. Фотографските доказателства са публикувани в Reddit, където случаят предизвика много коментари. Повечето потребители аплодираха изобретателния собственик на Wraith, а някои дори разказаха за подобни случаи и с други детайли за Rolls-Royce, които са били заменени със същите части от BMW.


0 от 500
  • #3
    19 rate up comment 0 rate down comment
    MaHuaK ( преди 4 месеца )
    Нямаш идея колко модели който нямат абсолютно нищо общо споделят едни и същи части и давам два примера веднага!В Ламборгини Галардо контролния панел за климатика (бутони, врътки, електроника, дисплей) струва 1500 паунда, но частта е абсолютно същата като на Ровър 45 където струва 25 паунда! На същото Ламбо, мигачите на предните калници струват 181 паунда за 1 брой, а мигачите са от Форд Фокус първа генерация и струват 7 паунда за 2 броя! Даже логото на Форд се вижда щамповано върху мигачите
  • #2
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Не ми се иска да съм "заядлив"? по празниците, но пък..."механично свързаните модели от различни производители"??? Тези да не са сиамски близнаци (или пак Гугъл преводачът върши цялата работа)?
  • #1
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Нищо ново ( преди 4 месеца )
    Подобни "случайности" ги има от време оно. ФВ части в Ламборгини, стопове от Форд в Макларън и какво ли не.