IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Продажбите на нови коли ще растат и през 2024

Прогнозата на S&P Global Mobility е и за увеличение на интереса към електромобилите

Агенцията за анализи S&P Global Mobility прогнозира значително увеличение на продажбите на нови автомобили на световния пазар. Според анализаторите през 2024 година автомобилните производители ще могат да продадат 88,3 милиона нови коли, което е с 2,8% повече от тази година.


продажби


Прогнозите за 2023 г. са не по-малко оптимистични. Продажбите на леки автомобили се очаква да нараснат с 8.9% спрямо 2022 г. В числено изражение това възлиза на около 86 милиона нови коли.

Тази оптимистична прогноза се основава на данни за възстановяването на веригите за производство и доставки, нарушени от ограниченията на COVID-19. Освен това търсенето също набира скорост. Но има и „отрицателни“ фактори - растящи цени, трудни условия за кредитиране и нарастващи темпове на електрификация.

В същото време S&P Global Mobility отрича слуховете за спад в търсенето на електрически превозни средства. Агенцията смята, че продажбите им ще достигнат 13,3 милиона единици през 2024 г., което ще представлява приблизително 16,2% от световния пазар на леки автомобили.

Според прогнозите тази година ще бъдат продадени 9,6 милиона електрически превозни средства или 12% от общите продажби. Тази прогноза се основава на факта, че много автомобилни производители са готови да преминат към "батерийни" автомобили през следващите години, въпреки че признават проблемите с разширяването на производството на достъпни модели.

И докато в Азия и Европа търсенето на нови автомобили расте прогресивно, то, що се отнася до Северна Америка, картината не е толкова розова. Според изчисленията на анализаторите на S&P Global Mobility през 2024 г. местните компании ще произведат 15,7 милиона автомобила с ръст на производството от едва 0,5%.


0 от 500
  • #1
    2 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    За антиматематиците да обясня новината защото обикновено я разбират три години след написването. Нека трите години започнат да текат сега. Тази година 12% от продажбите ще са електромобили, а догодина 16,2%. Гостенино 5 години по 4,2% са 21% по нашата математика въпреки, че трета година не можеш да го схванеш! Хайде да започнем и този урок с примери от новините, за да може в навечерието на 2027 година да се съгласиш с мен. По Коледа обикновено стават чудеса!