IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-продаваните автомобили в Европа за 2023 г.

Почти сигурно е, че Tesla Model Y ще завърши годината като победител

Регистрациите на нови автомобили в Европа през октомври са се увеличили с 14% на годишна база през октомври, като търсенето е водено от нарастващия апетит за електрически автомобили, твърди агенцията за анализи на автомобилната индустрия JATO Dynamics.


Най-продаваните автомобили в Европа за 2023 година


През десетия месец на годината на 28 пазара на Стария континент са продадени над 1 милион нови коли, като 15% от - около 150 000 са задвижвани от батерии. Увеличението на регистрациите на електрически автомобили се дължи до голяма степен на продажбите на Tesla, BMW и SAIC.

Най-голям ръст на продажбите през октомври е Tesla, чиито продажби са се утроили спрямо същия месец на 2022 г., като това се дължи на интереса на потребителите към Model Y и Model 3. Най-продаваната марка обаче Volkswagen (97 406 бройки), а най-търсеният модел е Dacia Sndero (22 335 продажби).

На основа на всички тези данни JATO посочи и десетте най-продавани модела от началото на годината. От тях става ясно, че лидерът към момента - Tesla Model Y, почти сигурно ще завърши годината на първо място по продажби в Европа, защото има сериозен аванс пред втория в подреждане - Dacia Sandero.


Топ 10 на най-продаваните автомобили в Европа за 2023 година (ГАЛЕРИЯ)


0 от 500
  • #24
    3 rate up comment 1 rate down comment
    raiders ( преди 4 месеца )
    От работещите бедни като мен, търсещи нова кола до 30к, вече нищо няма, 30-40 3цил. миксери, над 50 тойоти и опели, 60-80 сув и други хибриди по 200к.с. Общо взето какво и да гледаш Тесла ти дава най-много за парите си. Сега У мори пазара в Европа, даже и в света- продават повече от корола. Дойде обновената 3-супер яка и за 2024 ще е най-продавана. От вчера тръгна и уникалния пикап- напълно нова технология на производство, не боядисана ламарина от совалките на Мъск... поръчките са за 2г. напред.
  • #23
    9 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Всъщност най-продаваният автомобил е рено клио/дачия сандеро - общо 360 697, следва пежо 208/опел корса - общо 333 447 /ако се добавят и продажбите на ситроен с3, това е най-продаваната кола/, на трето място - голф/т-рок - общо 325 189.Французите доминират в клас В, а немците в клас С.
  • #22
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Фен ( преди 4 месеца )
    Най-вероятно човек броил 60 000 Евро за кола, ще спомене марката, сумата която е броил, но не е модела. Тук се събирате да си мерите лъжите и исиклиците, не колите си и знанията
  • #21
    9 rate up comment 5 rate down comment
    До 19 ( преди 4 месеца )
    Добре е като пишете фантазии да си напомнята че другите също имат интернет! Според написаното в германия има точно 175 ъгъла. Защото толкова суперчарджъри на тесла има в германия - суперчарджърите на всеки ъгъл - 175 ъгъла - много заоблена тази държава.Като гънките на мозъците на доста тук
  • #20
    10 rate up comment 4 rate down comment
    РУК ( преди 4 месеца )
    До Sdf - aуууу ти си избил рибата с тоя "фотоволтаик на покрива (живея в Германия)" избил си печалба и направо безплатно ти излиза да караш!Как е тия седмици, блъска ли яко ток фотоволтаика в Германия?Или твоя покрив е някаква особена безмитна зона за слънцето и там грее 24 часа!Баш заради фотосолтаика на покрива си думнал 60к евра за тесла!И хич пък да няма нищо друго за тези пари в Германия освен тесла, вярно ли? И суперчарджъри на всеки ъгъл?много яко!Явала прическа, евала фантазия!Prost!
  • #19
    8 rate up comment 9 rate down comment
    Sdf ( преди 4 месеца )
    Егати разбирачите сте.Като вземеш 60.000 евро в ръката и се огледаш - оказва се, ЧЕ НЯМА КАКВО ДРУГО ДА СИ КУПИШ ОСВЕН ТЕСЛА. Една година се чудих , понеже имам фотоволтаик на покрива (живея в Германия). Мерцедес , Ауди и БМВ - карах ги пробно. С 200 кс по-малко , харчат повече. Това е голата истина. Карах Мерцедес преди, минах на Тесла - не съжалявам в нито един момент. За суперчарджърите на всеки ъгъл да не говоря . Ползвал съм ги 3 пъти, запазва ми ги навигацията автоматично по трасето . ...
  • #18
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Дфен ( преди 4 месеца )
    Къде е Дачия къде е голф
  • #17
    17 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Нали знаеш същите тези дървени философи какво са приказвали в годината на производство на автомобилите, които карат в момента? Преди 15 години са обяснявали същите глупости, Как чисто новите автомобили са прекалено сложни и скъпи И никога няма да си купят такъв автомобил, защото тези които са били произведени преди 10-15 години са много по пpости, по-добри и надеждни. За какво им е климатик, ел стъкла, централно заключване, и ненужни неща като ABS, че дори и хидравлика? Да не са инвалиди?
  • #16
    10 rate up comment 3 rate down comment
    q ( преди 4 месеца )
    Всички в топ 10 са по евтини поне два пъти по-евтини от Теслата. Интересно от къде ще се купуват само след 5 години издухани баварци, халудита и мерцове за "играчите" от крайните квартали.
  • #15
    15 rate up comment 1 rate down comment
    q ( преди 4 месеца )
    А дизела в Европа стигна под 12 процента при новите регистрации. До края на годината 11%. Догодина по това време 7-8 % максимум. Това означава - покачване рязко на цените на дизелаците втора ръка у нас и в чужбина за около 3-5 години. Сегашните любители на "много добре поддържаните коли" ще имат възможност да избират между хубрид и чиста електричка. Интересни времена се приближават.