IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-продаваните автомобили в Европа за 2023 г.

Почти сигурно е, че Tesla Model Y ще завърши годината като победител

Регистрациите на нови автомобили в Европа през октомври са се увеличили с 14% на годишна база през октомври, като търсенето е водено от нарастващия апетит за електрически автомобили, твърди агенцията за анализи на автомобилната индустрия JATO Dynamics.


Най-продаваните автомобили в Европа за 2023 година


През десетия месец на годината на 28 пазара на Стария континент са продадени над 1 милион нови коли, като 15% от - около 150 000 са задвижвани от батерии. Увеличението на регистрациите на електрически автомобили се дължи до голяма степен на продажбите на Tesla, BMW и SAIC.

Най-голям ръст на продажбите през октомври е Tesla, чиито продажби са се утроили спрямо същия месец на 2022 г., като това се дължи на интереса на потребителите към Model Y и Model 3. Най-продаваната марка обаче Volkswagen (97 406 бройки), а най-търсеният модел е Dacia Sndero (22 335 продажби).

На основа на всички тези данни JATO посочи и десетте най-продавани модела от началото на годината. От тях става ясно, че лидерът към момента - Tesla Model Y, почти сигурно ще завърши годината на първо място по продажби в Европа, защото има сериозен аванс пред втория в подреждане - Dacia Sandero.


Топ 10 на най-продаваните автомобили в Европа за 2023 година (ГАЛЕРИЯ)


0 от 500
  • #4
    10 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    "Факт ( преди 1 седмица )А ми нормално хората чакат водорода много по добрата технология."Всички тези цитати са от статията Tesla се сгромоляса в Европа, пазарът има нов лидерСпирането на субсидиите на някои пазари рязко свали интереса към електромобилите Екип Automedia17.11.2023 13:17
  • #3
    6 rate up comment 5 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    Гост ( преди 1 седмица )...(Изтрити заяждания)...По темата, продажбите на Тесла достигнаха плато,не очаквайте чудеса.
  • #2
    8 rate up comment 8 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    За разлика от заядливите психопати , които лъжат какво съм казал, аз обикновено говоря с факти и цитати:Лудория ( преди 1 седмица )Хм. Сега онзи оптимист, дето преди време ми обяснява, че в Европа Тесла номер 1, пак да го напиши. Парите вече имат значение, като изчезнаха облекенията на някои места и Тесла не иска да плаща в Швеция на работниците нормално...
  • #1
    7 rate up comment 4 rate down comment
    USA ( преди 5 месеца )
    Докато Европейските марки не си намалят цените на електричките, така ще е. Няма как при сходно качество, европейската кола да е 50% повече. Сигурен съм, че ако разликата беше от порядъка на 10%, много хора щяха да изберат европейска кола. И естествено не говорим за базови модели.