IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо някои шофьори носят тенджера със себе през зимата?

Евтино пособие за лесен старт на двигателя при минусови температури

Как оцеляват тези, които живеят там, където температури от -20 са норма? Карат ли колите си? Отговорът на последния въпрос е положителен, но тези шофьори са много по-находчиви в студеното време.


студено време


И в настъпващите студове у нас не са малко родните шофьори, които гледайки тъжните опити на акумулатора и стартера да завъртят коляновия вал, понякога искат да се откажат от това безполезно начинание и да отидет до автобусната спирка. Топъл гараж - това трябва да поискате от Дядо Коледа! Приказният старец обаче няма да може да се справи с всички подобни желания. Така че, следвайки старата поговорка, ще трябва да преоткрием колелото.

Но това е в нашите географски ширини, а какво да кажем за хората на север? На много места там дори няма автобуси. Някои, които имат по-съвременни екстри, разполагат със специален нагревател, но той доста скъп, а други не гасят колата през зимата, но само ако татко им има нефтена платформа. Останалите 99,8% от автомобилистите от северните региони имат просто и ефективно решение, което им позволява да стартират двигателя при всякакви студове.

И така, проблемът е в моторното масло, което при силен студ се превръща в гъста и трудно преносима смазка. То трябва да се загрее, което иначе прави допълнителният нагревател, загрявайки и „задвижвайки“ антифриза по веригата на двигателя. Как да постигнем подобен ефект без такава екстра?

Ще ви трябва т.нар. индустриален сешоар, който можете да закупите от строителните хипермаркети и съвсем обикновена тенджера. В последната се пробива дупка, където сешоарът може лесно да се побере под ъгъл от 45 градуса. След това е въпрос на технология: полученият самоделен нагревател се поставя под картера, в който е цялото масло, изтекло през нощта, и се включва в контакта. Остава само да почакате.

Индустриалният сешоар, подсилен с металната тенджера, бързо ще загрее смазката, което от своя страна значително ще улесни не само стартирането, но и празния ход, намалявайки значително износването на стените на цилиндъра, пръстените и самите бутала. Просто, евтино, продуктивно! И най-важното, всеки може да го направи, защото инвестицията съвсем не е голяма.


0 от 500
  • #13
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    В зората на "демокрацията" си смених Москвича със западен автомобил ,но се оказа много уморен дизел и през студената зима слизах пред блока с туба от 22 л. вряла вода.Изливах водата върху двигателя и палех.
  • #12
    9 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    тенджера под налягане става ли?
  • #11
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Скъсани боксерки ( преди 4 месеца )
    През 1988 бях емигрант в Германия. В общежитието имаше един чичак от Видин. Не знам как, но беше се добрал до Мюнхен с ЖУК-а си. Една зимна сутрин палил едни вестници и ги бутал под картера, да разреди масълцето...Да, ама, партиерът го видял. И го взел за терорист. И като запристигаха едни полицаи, едни линейки, едни военни с качулки!.....
  • #10
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    има клип в инстаграм с подробно описание на "патента" и не е сушоар а пистолет за горещ въздух и в отговор на съвета за вебасто има модификация за северните държави с вграден нагревател в картера който се захранва от електрически колонки към всяко едно място за паркиране или гараж и се подгрява маслото а салона посредством отопление на седалките или електрически калорифер
  • #9
    25 rate up comment 12 rate down comment
    Ватник ( преди 4 месеца )
    Стига с тия ватнишки простотии бе, кой носи тенджера в нормален автомобил? Подчертавам нормален, което изключва всичко руско и съветско. Не ви ли писна да превеждате *** статии от ватнишки социалистически списания.
  • #8
    10 rate up comment 3 rate down comment
    до 7 ( преди 4 месеца )
    специално парното на МПС се плаща във ВиК. А нямаше ли печки на гориво Webasto да ти е топло докато си вземеш Jaguar i-Pace и почнеш да си пускаш парното през телефона.
  • #7
    11 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    да попитам а къде мога да си платя парното на колата благодаря предварително
  • #6
    9 rate up comment 10 rate down comment
    Мао ( преди 4 месеца )
    *** рашистки сайт !!
  • #5
    29 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    До 3. Не си ли забелязал, че повечето "идеи" в този раздел, особено като ти се заговори за "опитни шофьори" и какво трябва да носиш в автомобила, са преведени от стари руски издания и се отнасят за Москвич и Жигули? Допускам че превеждат от "За рулем". Не знам на каква възраст си но по време на социализма ни задължаваха да се абонираме като ученици за руски издания И аз си бях избрал зза руски издания И аз си бях избрал "За рулем" и тук чета същите идеи които съм чел преди 40 години.
  • #4
    24 rate up comment 0 rate down comment
    Popa ot razgrad ( преди 4 месеца )
    Аз живея на 5ия етаж...къде трябва да включа сешоара??