IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо автоматичното стартиране на двигателя през зимата е опасно

Експерти посочиха 5 причини, поради които тази удобна функция, е по-добре да се избягва

Автоматичното стартиране на двигателя е удобна функция, но носи определени рискове. Експерти обаче посочиха 5 причини, поради които в някои случаи си струва да се избягва дистанционно стартиране на двигателя в студеното време.


стартиране на двигателя


Стартирането на мотора от разстояние улеснява както водача, така и на пътниците, спестявайки време. Предимството на тази функция е възможността е те да влязат във вече загрята кола и веднага да потеглят.. В допълнение, автоматичният старт гарантира, че двигателят ще стартира след дълъг престой в студено време. Системата може редовно да стартира двигателя през нощта, за да поддържа неговата оптимална. Има обаче определени проблеми, които автоматичното стартиране може да причини.

Повечето собственици на автомобили сменят маслото според пробега. По време на процеса на загряване на двигателя обаче изминатите километри вече не са решаващ фактор, тъй като двигателят работи на празен ход. В същото време се увеличава вероятността от „маслен глад“, а маслото и самият двигател с вътрешно горене са подложени на интензивни натоварвания по време на всеки студен старт, което намалява живота на агрегата.

Всеки път, когато двигателят стартира, акумулаторът губи част от своя заряд. Въпреки това, зарядът практически не се възстановява по време на загряването на двигателя с вътрешно горене, тъй като студената батерия е слабо заредена и едва се затопля под капака.

Когато се използва автоматичен старт, двигателят първо работи при скорости на загряване (приблизително 1000-1100 оборота в минута), след което превключва на минимални обороти на празен ход. В резултат на работа в такива режими се образува значително количество въглеродни отлагания, което с течение на времето може да доведе до повреда на двигателя с вътрешно горене.

Когато се качва в кола, която е била загрята автоматично, собственикът вярва, че превозното средство е готово за резки и бързи маневри на пътя. Въпреки това, автоматичната трансмисия или вариаторът остават студени, тъй като те практически не се загряват без натоварване и могат бързо да се износят по време на динамични „студени“ стартове.

В много държави работата на автомобил на празен ход повече от 5 минути, каквото на практика представлява дистанционното стартиране на двигателя, се наказва. Достатъчно е някой „бдителен“ съсед да се оплаче, като подаде сигнал в полицията. Това гарантира глоба на собственика на превозното средство.


0 от 500
  • #10
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Дистанционно запалване господа "журналисти " а и другото е пълна глупост. И скоростната кутия се загрява но много по малко в сравнение с двигателя първичният вал се върти господин "експерте"
  • #9
    5 rate up comment 0 rate down comment
    ognqrq ( преди 4 месеца )
    Поредни авангардни тъпотии.
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    а оня PLAID... ( преди 4 месеца )
    ще си подгрява батерийката със свещ! ама само екологична от ИКЕА, че инак глоба.
  • #7
    18 rate up comment 0 rate down comment
    Фиката ( преди 4 месеца )
    Извод: веднъж запалите ли не гасете поне 15-16 години, да не вземе да се скапе двигателят
  • #6
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Моята кола има система за загряване без да се пали колата,нарича се Webasto.Може да се активира и през app.Статията засяга някакви стари кошници.
  • #5
    19 rate up comment 0 rate down comment
    Дедо ( преди 4 месеца )
    Значи, никво палене вече през зимата! Да не си износите двигателите! Га се стопли - тогава ще палим, ама само след молитва против износване!
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    PLAID ( преди 4 месеца )
    На него му го удължава, на теб го скъсява. Затова работа на празен ход се глобява.
  • #3
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Vat ( преди 4 месеца )
    На някой кухата глава му е родила пълно глупости.Каква е разликата от запалване от дистанция и от вътре в колата?Само това ,че няма да излизаш в студа!След 8 до 10 мин. двигателят гасне.Едно стартиране е напълно достатъчни да загрее двигателят и да отвърне въздуха в колата.При много ниски температури под -10С може да се повтори и два пъти.Това загрява двигателят почти до работна температура и му удължава живота.
  • #2
    18 rate up comment 1 rate down comment
    Пак руски шекерлъци! ( преди 4 месеца )
    В това писание Пепи Шекера упорито "доказва", че колата трее се кара без стартиране, щото видиш ли секи старт води до износване на ДВГи скоростна кутия! А сега де!!?
  • #1
    1 rate up comment 33 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Това е функция налична само при коли с автоматични скорости. А както знаем автоматичните скорости са само за жени и за ***.