IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колата не пали: как да решите проблема с... обикновена запалка

Лесен трик за почистване на запалителните свещи при бензинови автомобили

Запалителната свещ при бензиновите коли е най-един от най-елементарните консумативи, който често се пренебрегва от собствениците. И се случват ситуации в живота, когато свеща се предава по време на път и колата не иска да запали. Ако това ви се случи първо трябва да намерите и след това да купите нови запалителни свещи, но не винаги има откъде. Как да се справите на път, ви разказваме сега.


свещи проблеми


Ръководството за ремонт и поддръжка на автомобили ни казва, че запалителните свещи трябва да се сменят стриктно в съответствие с разпоредбите на производителя. Обикновените трябва да изминават около 30 000 км, а скъпите иридиеви - могат да изкарат и до 90 000 км.

Все пак прощаваме на всички, които не са ги сменили точно навреме. А и лошото качество на горивото и моторните масла, износените двигатели и мръсните филтри, както и невероятният брой фалшиви резервни части водят до факта, че никой никога не знае колко дълго ще работи тази част.

И „моментът на истината“ обикновено се случва на най-неподходящото място и в най-неподходящото време. Когато „източникът на искрата“ откаже да изпълни преките си задължения, а шофьора няма възможност до изтича до магазина, тогава той трябва да приложи един елементарен трик.

Не винаги е възможно да си купите нова свещ: може просто да няма магазин на пешеходно разстояние, а и селският "търговски център" изобщо не е длъжен да има такъв рядък консуматив, който е различен за конкретния мотор. Спомнете си, че свещите са различни, а работата на двигателя с вътрешно горене зависи пряко от „точността на искрата“. И така, как да го правим?


свещи


Първо, свалете свещите. Рядко се случва свещта да се счупи на две или електродът да изгори напълно. Много по-често причината се крие в налепи от сажди. Можете да ги почистите с парцал, но никога с телена четка или шкурка. Но за да се отстрани напълно вкоренената мръсотия от дебел слой от смес от масло и въглеродни отлагания, свещта трябва да се запали - буквално.

За да направите това, можете да използвате горелка - компактни версии се продават на някои бензиностанции, но ще ви свърши работа и обикновенна  запалка. Основното нещо е да загреете електрода, така че шлаката и другите слоеве да паднат. След това ще трябва пак да използвате парцал и да премахнете всичката мръсотия. Ще заработи ли свеща след тази процедура? Разбира се, ще работи, защото нищо няма да попречи на появата на искра.

Принципно запалителни свещи се сменят не поради износване, тоест след препоръчителния пробег те имат още допълнителен ресурс. Не е лесно да се каже с точност, но ¾ от проблемните запалителни свещи лесно биха изминали още 5000 - 7000 км. При това само с помощта на парцал и запалка.


0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    SamSam ( преди 1 година )
    Замърсена сввщ се слага в огъня и после се изчиства, обгорява се. Но проблема на свещите е изолатора който старее и почва да не изолира, или пък се напуква и от там замасява. Така че най-добре е по-ранната смяна на свещите, преди да се пояеят проблеми с тях.
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    някой ( преди 1 година )
    Като свещ ти изгори, махаш свещта и слагаш жената отпред със запалката и тя я пали когато трябва да има искра.
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Свещите се сменят, защото електрода изгаря и се променя разстоянието между двата електрода и не се получава искра, която да възпламени горивото в цилиндъра. При по-старите свещи може това разстояние да се коригира със специални пластини и свещите да се ползват още дълго време. При сегашните модерни не се прави и се хвърлят. А да почистите свещите от налепи и нагар се кисне долната част в бензин. 24 са достатъчни. После пръскате с ВД40 и забърсвате с парцалче. Обезмаслител и стават като нови.
  • #3
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Я па Я ( преди 1 година )
    Кой кара такива дръгели си носи и свещи...
  • #2
    4 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Знам начин, ама дали ще го харесате ? С маркуче смукнете бензин от резервоара в празна бутилка, вдигнете капака и щедро рзпръснете бензина. Отдалечете се на 10на метра и хвърлете точно запалката След това залегнете с ръце върху главата. Не съм го пробвал лично, сънувах го.
  • #1
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Вин ( преди 1 година )
    Смених свещи на 84000км. превантивно, понеже ги дават до 60 и собственикът на сервиза (понеже нямах подходящ ключ), ми ги показа и пита защо първо съм ги проверил, преди да купя нови! Не бяха за смяна въобще!