IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още една причина, поради която трябва да почистите колата си от снега

Този проблем води до вибрации на волана и лошо управление на автомобила

Резките температурни промени през зимата и продължителното излагане на автомобил под т.нар. „снежна шапка“ причиняват опасни щети, за които дори не подозирате. Всеки знае, че снегът върху рокрива може да се отлепи и стане причина за ПТП, но има и още нещо, което може да доведе до инцидент или до технически проблем с автомобила ви.


сняг


Когато загрята кола е оставена цяла нощ пред блока, от температурните промени върху каросерията на колата се образува ледена кора. Същото се случва, ако колата не е била използвана дълго време и на покрива ѝ се е натрупало голямо количество сняг. За да почистите правилно колата, трябва да стартирате двигателя и да включите отоплението. След това използвайте четка, за да почистите снега отгоре. Но това не е всичко.

Ако решите да изчистите колата си от снега на автомивка, тогава това като цяло ще бъде по-правилното решение, но е важно да извършите процедурата правилно. Не можете да започнете да миете колата си с топла вода под високо налягане веднага. Препоръчва се да оставите колата в топло помещение за миене поне за 10-15 минути и едва след това да пуснете топлата вода или ако това не е възможно, то започнете с студена вода. Но най-важното е да отстраните ледените образувания под колата.

Ако не използвате автомивка, то за да освободите колата си изцяло от снега и леда, трябва да паркирате в топъл гараж, в търговски център или в подземния паркинг на жилищна сграда. След паркиране в отопляемо помещение килограмите замръзнал лед могат да се стопят без последствия.

Не забравяйте, че слой лед често се образува не само върху колата, но и по дъното и по елементите от окачването. Ако не го забележите веднага, може да усетите неприятни вибрации по време на движение.

Поради такива причини често шофьорите се обръщат към сервизите с оплаквания от вибрации на волана или от лошо управление, а проблемът е единствено в неразтопения сняг. Важно е да се почиства за да не се случат по-сериозни проблеми, както с елементи от окачването, така и със самото управление.


0 от 500