IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво да направите, ако снегорин затрупа колата ви

Често службите за почистване и поддръжка не се съобразяват с паркиралите край пътя автомобили

У нас зимната обстановка започна да се проявява и макар това да изненадва, както винаги, общинските снегорини, те в крайна сметка се задействат и освен да почистват пътищата, могат да създадат доста сериозни проблеми за паркирали на отстрани на пътното платно коли. Въпросната комунална техника, след като внимателно разчисти малка част от улицата, изгребва цялата снежна маса барабар с мръсотията и препречва пътя ви за излизане от парко мястото. Ами ако всичко е замръзнало? Разказваме ви как най-безпроблемно да се измъкнете от капана.


зарита кола


И така, приближавате колата си и откривате, че снегът, който преди е лежал на пътя в равномерен слой, сега се е превърнал във впечатляващ и бързо втвърдяващ се вал, който, както през ранното средновековие, защитава собствеността от посегателства на врагове. Само, че вие не сте враг и това не е недвижим имот. И искате максимално бързо да премахнете укрепленията, внимателно издигнати от пътните служби, с минимални загуби. Как да го направите?

Ако не е твърде късно и има хора на улицата, можете да ги помолите за помощ, а най-добре да са такива, които имат подходящия инвентар. Но е важно да знаете на първо място, че не трябва да опитвате веднага да атакуваме снежната преграда: това ще е изпълнено с неприятни последици. 

Разчистете колкото можете снежната преграда и (ако е възможно) опитайге да я преминете постепенно по диагонал. Но преди това трябва приблизително да съобразите клиренса на вашата кола и твърдия сняг, който няма да поддаде под натиска на гумите. Ако снежната маса е очевидно по-висока, е необходимо да се утъпче не само там, където преминават гумите, но и в пространството между коловозите. Ето защо наличието на гребло за сняг е добре дошло.


затрупана кола


За да улесните задачата, можете да поливате замръзналата снежна преспа с антифриз или със зимна течност за чистачки (ако имате в колата). И за да сработят по-добре, докато подскачате около колата в опит да разбиете замръзналия сняг, поставете тези течности за няколко минуги на топло място в салона на колата.

Оборудваните с модерни системи за стабилизиране автомобили, често не са в състояние да преодолеят дори малки препятствия. Например, системата глупаво не ви позволява да натиснете газта - тоест вие я натискате, но реакция няма. В такъв случай потърсете бутона, отговорен за изключването на тази система и пробвайте пак.

Ако сте по-неопитен водач и колото ви е с ръчна скоростна кутия задачата за излизане от заснеженото препятствие може да стане по-трудна, тъй като ще ви бъде по-трудно да дозирате правилно въртящия момент. В този случай се опитайте да се движите, тръгвайки от втора предавка. Ако имате система за задвижване на всички колела, трябва да можете да я активирате правилно , тъй като съвременните електронни системи за управление на трансмисията далеч не винаги могат да помогнат дори в проста ситуация. Така че изучаваме ръководството за експлоатация на автомобила.

0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Абв ( преди 1 година )
    Имах такъв случай на т-образно кръстовище снегорина мина напреки е най безцеремонно ми избута колата 50 см назад със снега които бута отпред,имах лопата ама не можах да го стигна много бързо избяга
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Шофьор от 1976 ( преди 1 година )
    Ако Ви допада статията, най-добре изчакайте лятото!