IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво още трябва да се направи, докато колата загрява в студа?

Има и други агрегати и системи, освен двигателя, за които шофьорът трябва да се погрижи

Отговорът на основния въпрос „дали колата трябва да загрее в студено време“ отдавна е известен - да, това е задължително. Но какво още трябва да се направи, докато двигателят достигне работна температура, само малцина знаят.


студено време


При рязък спад на температурата, химическите процеси в акумулатора се забавят, което може да доведе до така наречения „режим на заспиване“. С други думи, има голям шанс електрическите характеристики на батерията да паднат почти наполовина. Ето защо, преди да стартирате двигателя, се препоръчва включването на консуматорите на енергия. Най-лесно е да се активират аварийните светлини, което ще помогне за възобновяване на работните електрохимични процеси на батерията.

Така те ще дадат на задвижването добър тласък на мощност. И едва след това може да се стартира двигателя. Ако автомобилът е оборудван с механична скоростна кутия, тогава ще бъде полезно да се натиснете педала на съединителя докрай, като това трябва да се направи преди моторът да бъде активиран. По този начин стартирането на задвижващия агрегат ще стане, без да се нарушават трансмисионните валове и ще се премахне допълнителното натоварване, както от самата кутия, така и от стартера.

Тъй като в този случай се използва по-малко електроенергия, много по-лесно е акумулаторът да работи чрез превъртане на стартера. С други думи, така се увеличава ресурса на неговата работа и в същото време шофьорът се застрахова срещу бързото разреждане на батерията.


При автоматичната скоростна кутия в студа първо трябва да загреят нейните компоненти и маслената течност, като внимателно се превключва режимите на шофиране с натиснат педал на спирачката. Тоест, докато колата остава на място. Няколко секунди за всеки режим - от D до R - ще бъдат достатъчни.

При стартиран двигател определено трябва да се даде известно време на автомобила да поработи на празен ход – поне, докато оборотите паднат. И едва тогава се препоръчва потегляне, като то трябва да бъде без форсиране на двигателя, тоест движението трябва да бъде на ниска скорост. Резките ускорения може да се правят след достигането на работна температура на двигателя. Обикновено тя варира в диапазона от 75 до 105 градуса.


0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Айде ( преди 1 година )
    Бих предложил на каката да си придърпа полата, за да запази температурата!
  • #9
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Аз пък съм с ЗАЗ
  • #8
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Зевзек ( преди 1 година )
    Ми моята е 4х4 и е с камшично запалване. Зима лято нямя значение, харчи баля люцерна на седмица и кофа вода на ден понякога две кофи.
  • #7
    9 rate up comment 11 rate down comment
    Димитър Илиев ( преди 1 година )
    В Германия нямаш право да загряваш колата. Палиш и тръгваш. Така че не разбирам какво искате да докажете с това ваше мнение за колата.
  • #6
    20 rate up comment 2 rate down comment
    Народ ( преди 1 година )
    "По този начин стартирането на задвижващия агрегат ще стане, без да се нарушават трансмисионните валове" No comment! Again!
  • #5
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Георги ( преди 1 година )
    1.Моят, автомобил без натискане на съединителя,НЕ ПАЛИ.2.При запалване ,не се форсира, работи с едни и същи обороти 0.800, няма зиме, няма лете.Акумулатора е Бош Силвър 95 Ач.,6 зима,започва.
  • #4
    11 rate up comment 10 rate down comment
    68-я ( преди 1 година )
    Аз съм с Лада и нямам този проблем.
  • #3
    2 rate up comment 52 rate down comment
    бъчваря ( преди 1 година )
    Добре, а моятв Фиеста като има безключово запалване и система за студен старт, мога ли да запаля без натискане на съединителя? Определено не, стартера няма да завърти. В кой век живеете? Вече всяка кола има безключово запалване, освен може би някои каруци.
  • #2
    30 rate up comment 6 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 1 година )
    Отново изгубени в превода....Като натисна съединителя, не се разрушавали валовете в кутията.....Абе, намерете си един редактор, който има поне бегла представа от автомобили!
  • #1
    34 rate up comment 9 rate down comment
    Владислав ( преди 1 година )
    Номер 15 доказва думите ми. Коооолко гориво ще изхарчиш за 3 Мин всяка сутрин? Коооолко гориво а малеееее. МИЗЕРНИЦИИИИИИ. Ми за кво чистиш и снега, нали ще си падне сам като тръгнеш. Дали на шосето или на някой на стъклото кво ти пука. ........А най-лошото е, че оставяте и поколение след вас.