IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да предпазите колата от натрупване на сняг под калниците

Предлагаме ви един много евтин и ефикасен начин за решаване на проблема

През студения сезон всяко превозно средство е засегнато от доста обширен списък от специфични отрицателни фактори. Собственикът на автомобила просто трябва да се примири с някои от тях, но някои могат да бъдат успешно избегнати. Един от тези проблеми е снегът, който се натрупва в арките на колелата, когато колата се движи.


сняг


Механизмът за образуване на „отлагания“ от сняг и лед в арките на колелата е прост: протекторът на гумата улавя частици замръзнала вода от пътя и ги хвърля в арките. Там понякога се образуват големи „израстъци“, заемащи почти цялото свободно пространство между купето на автомобила и гумата.

Повечето собственици на автомобили не обръщат много внимание на тази особеност, тъй като по време на шофиране снегът периодично изпада от арките сам - от удари при шофиране през неравности или просто под собственото си тегло. Но ако оставите тези маси да стоят една нощ, те успешно замръзват, превръщайки се в парче лед. Което вече може да бъде опасно. Например за елементи от шасито. Парче лед с приличен размер в арката може по-специално да повреди шарнирите, когато водачът активно завърти волана.

Също така потенциално опасен е моментът на разрушаване на замръзнал монолит по време на шофиране, когато неговите фрагменти отлитат от колелото в различни посоки с висока скорост. Те могат да влязат в ABS-а, в окабеляването, спирачни маркучи и т.н. А този блок лед може да се окаже между колелото и арката, и да не позволи завиване на колелата. И гумата се трие в леда по време на каране, което води до ускорено и неравномерно износване на гумата.

Можете да се борите с този проблем по различни начини. Някои хора предпочитат да освобождават арките и калниците от залепналата снежно-солена каша всеки път, преди да паркират автомобила за дълго време. Или с някаква пръчка, или с внимателно премерени ритници по пластмасовите части, върху които обикновено се наслоява.

Друг вариант: по пътя към паркинга спрете в автомивка на самообслужване и срещу едно левче почистете проблемните зони с водна струя. Основното след тази процедура е да спрете доста интензивно няколко пъти, за да изсушите накладките. В противен случай те ще замръзнат заедно с диска за една нощ и на сутринта изобщо няма да можете да отидете никъде .

Или можете да го направите технически: лишете снега от възможността да се придържа към арката по принцип. За да направите това, измивате повърхността под калника и я обработвате с всеки най-евтин силиконов спрей. Нито сняг, нито вода могат да се задържат върху силиконовото масло, което съдържат въпросните препарати. Благодарение на този ефект ще бъде възможно да забравите за ледените натрупвания в арките. Основното нещо е да повтаряте "лечението" със силикон от време на време или всеки път, когато миете колата си.


0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    До 1 не ти трябва висока скорост,рязко ускорение до 20-30 км/ч и рязко натискане на спирачния *** довежда до интензивно *** и загряване на диска и така се суши,не става въпрос да вдигнеш дори и над разрешените в града 40-50 км/ч.
  • #4
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    До 3-ти добре го е написал колегата под коментар 2,а Румен списвача на статията нито го е пробвал нито си ползва мозъка защото иначе няма да предлага тази простотия. При движението на колата от въртенето на гумите частиците сняг примесени с пясък и камъчета попадат в калника с такава сила ,че все едно е шмиргел,а обилното количество вода и сняг отмиват силикона за първите 500-600 метра. Преди да пишете мислете бе,не бъдете безмозъчни да вярвате на простотии.
  • #3
    3 rate up comment 3 rate down comment
    До 2 ( преди 4 месеца )
    Ти като си го опитал що не споделиш?
  • #2
    3 rate up comment 3 rate down comment
    gorskio ( преди 4 месеца )
    Пълни глупости. Писателят на статията поне веднъж пробвал ли е да си пръска подкалниците със силиконов спрей да види какво ще стане?
  • #1
    1 rate up comment 3 rate down comment
    кат ( преди 4 месеца )
    Как да обясните леко вискота скорост, че сушите накладките със съобразена скорост, а тя е онази, при която не насътпва птп в онзи момент когато сте спрени.