IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Зимни гуми или вериги - кой е по-добрият избор?

Тестове показаха колко полезни са и други приспособления за движение по сняг и лед (ВИДЕО)

Могат ли вериги, каишки и „чорапи“ за сняг да бъдат толкова ефективни колкото зимните гуми? Отговор на този въпрос дава поредният тест, проведен от Джонатан Бенсън в Tire Reviews, който има за цел да прецени кое е най-доброто решение за шофьорите на места, където вали сняг.


вериги


Веригите за гуми са основен помощник през зимата, тъй като имат ясни предимства при движение върху лед. Бенсън тества набор от традиционни вериги за гуми и метални кабели върху лед, монтирани на Honda Civic Si. И двете приспособления осигуряват забележителни подобрения за спиране и потегляне в сравнение със зимните гуми и са много по-добри от всесезонните, използвани на Honda.

Другите елементи, тествани във видеото, не са толкова ефективни. Бенсън чупи комплект пластмасови ленти против хлъзгане още при първия тест, което ги прави безполезни. Комплект пластмасови „вериги“, които се прикрепят към гумата чрез платнени ремъци, също не се представи добре. Малките шипове в пластмасата излизат лесно и въпреки че технически са по-добри от всесезонните гуми на лед, тяхната надеждност е много съмнителна.


вериги


Последният артикул е чифт „чорапи за сняг“ – големи платнени калъфи, за които се твърди, че са толкова ефективни, колкото и веригите. Оказва се обаче, че това съвсем не е така и те се представят както нормални всесезонни гуми.

При движение по сняг нещата са малко по-различни. „Чорапите“ се справят добре с измъкването на автомобила с предно предаване на места, където всесезонните гуми се провалят. Те също така превъзхождат пластмасовите вериги, металните вериги и пластмасовите противоплъзгащи кабели.



Качествените зимни гуми обаче се представят по идентичен начин и дори превъзхождат всички тези устройство. Единствено на лед те отстъпват и това кара Бенсън да бъде категоричен, че ако живеете в заснежена част на света, те са най-добрият избор. Ако има и лед, хубаво е да разполагате и с вериги в багажника си. Те са на разумна цена, лесни за инсталиране и предлагат редица предимства пред всесезонната гума както на сняг, така и на лед.


0 от 500
  • #6
    23 rate up comment 2 rate down comment
    Лолман ( преди 4 месеца )
    Зимните гуми и веригите са две различни неща !!!Зимните гуми са задължителни за тези които искат да карат спокойно през зимата и на тях понякога при екстремни условия се слагат вериги за кратък участък.Гумите с шипове освен,че са забранени са и нефункционални за България .
  • #5
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Valeri ( преди 4 месеца )
    Живея в Естония ..в цяла Прибалтика и Скандинавия са задължителни зимни Шопова и гуми от 15 ноември до 30 март . Няма никакви проблеми . Караме си и пеем . Обаче проблема е че като си тръгна.отчиск и трябва да сменям със други гуми щото видите ли след Литва в полша.и натам не са разрешени гуми със шипове ..*** .
  • #4
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    шипирани това е истината за лед и 3PMSF - Peak Mountain Snow Flake за сняг а тези "зимни" които се продават по нашите географски ширини са за киша и кал и имат означение M+S които ползвам от късна есен до ранна пролет за резерва имам в багажника и плетени вериги Easy Grip на Michelin
  • #3
    8 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    2-ри, не бих заложил на това или по скоро според зависи къде караш. В Австрия и Италия има пътища, на които освен зима гума искат и верига. И говоря за път до ски глокорт. Както е казал 1 - с различни приложения са.
  • #2
    12 rate up comment 5 rate down comment
    Турбо ( преди 4 месеца )
    Никога не съм слагал вериги.Четири зимни гуми от премиум клас вършат перфектна работа.
  • #1
    22 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Зимни гуми или вериги - какъв е смисълът на това сравняване? Това са различни категории с различно приложение. Или може би някой кара цяла зима с вериги за сняг?