IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Добър вариант ли са употребяваните гуми?

Ето няколко съвета, ако все пак сте се спрели на тях

Използваните гуми спестяват пари, но са значително по-опасни от новите. Сега ви посочваме плюсовете и минусите на такива гуми и споделяме съвети за избора им.


гуми


Гумите с частично износване са по-евтини от нов комплект, но покупката им е свързана с известен риск. Добре известен факт е, че автомобилните гуми се износват с времето, така че трябва да се сменят редовно. Някои шофьори предпочитат да спестят пари, като купуват използвани комплекти. Голямото предимство на частично износените гуми е, че те струват доста по-малко от новите . Можете също така да изберете по-скъп употребяван модел, в рамките на вашия бюджет.

Много използвани гуми обаче не са безопасни за използване. Повечето шофьори не продават комплектите си гуми без нужда. Частично износените гуми имат по-малка дълбочина на грайфера. Поради това те ще осигурят по-малко сцепление, което е особено забележимо на мокри пътища. Новите гуми са с дълбочина на грайфера около 8 мм. За употребявани гуми може да е в пъти по-малко.

TyreSafe прави проучване, което показа, че около 98% от използваните гуми, продавани в Обединеното кралство, не отговарят на стандартите за безопасност, а 34% от тях се считат за много опасни за движение по пътищата.


гуми


Трябва да се има предвид, че експлоатационният живот на използваните гуми ще бъде значително по-малък от този на нов комплект. Следователно ще трябва да ги сменяте много по-често.

Освен това състоянието на гумите се влияе от възрастта им. По-старите гуми осигуряват много по-малко сцепление. Ето какви проблеми могат да имат използваните гуми:

разрези в основната зона на протектора

неравномерно износване на гумите

издутини на страничните стени

неправилен ремонт

чужди тела вътре в гумите

Каква е алтернативата на използваните гуми

Вместо употребявани гуми можете да погледнете регенерирани гуми. Те ще струват по-малко от напълно нов комплект, но ще бъдат почти толкова безопасни.


гуми


Регенерирането на гума включва премахване на протектора и страничните стени от използвана гума и поставяне на нова гума. Така че е възможно да върнете използвания комплект към предишните му свойства.

Трябва ли да купувате използвани гуми?

Специалистите смятат, че всеки шофьор трябва сам да прецени дали да купува използвани гуми. Няма гаранция, че такъв комплект ще бъде безопасен.
Гумите са много важен елемент от автомобила. Ето защо, когато избирате използвани гуми, трябва внимателно да ги прегледате и да разгледате всички възможни дефекти. Не купувайте и гуми, по-стари от пет години.

Директорът за научноизследователска и развойна дейност на Pirelli Пол Хийтън приема сериозно частично износените гуми. Според него всички употребявани гуми трябва да бъдат щателно преглеждани преди покупка. Той препоръчва да изберете нови комплекти, макар и от по-нереномирана марка. Затова и преди да купите гуми, помислете за следните параметри:

сезонност

тип протектор

тип конструкция на гумата

монтажен диаметър

широчина на гумата

височина на протектора

индекс на натоварване


гуми


0 от 500
  • #15
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Fa ( преди 6 месеца )
    Като караш един сезон нови гуми и след това на следващия сезон след една година тези гуми не минат ли вече под знаменателя за втора употреба?
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Jonny ( преди 8 месеца )
    Само Мишелин Дефендър. Изкарват 150 000 километра без проблем и перфектни на сняг
  • #13
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Алекс ( преди 8 месеца )
    Никога гуми втора употреба.По-добре по-евтини,но нови/без китайски гумени изделия/.
  • #12
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Първенец ( преди 8 месеца )
    Най-добрата гума към момента откъм тишина, комфорт, ниско съпротивление и сцепление на сухо и най-вече на мокро, е Bridgestone Turanza 6. Гума, разработена с технологии от 21 век - силика полимер, нано подсилки, 3Д канали за отвеждане на водата с интерлокинг механизъм за по-добро сцепление и т.н.
  • #11
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    тези който са ЗА в коментарите за втора ръка износена гума , я ми кажете как ще установите , че зимна гума не е "изпечена" през летен сезон и е загубила еластичност и тариката я пуснал на обява да лапне поне 100-тачка за отявлен *** въпреки грайфера ?
  • #10
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Гуми втора употреба - ако бихте си купили и обувки втора употреба.
  • #9
    9 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    купувам гудиър, мишелин , континентъл нови с дот от същата година . тия ол-ел-екс претъркани гуми ( или нови китайски) не са за мен . да си ги купуват разбирачите ....
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Бумеранг ( преди 8 месеца )
    Извинявам се, но редакторът на тела прави каквото си иска!
  • #7
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Бумеранг ( преди 8 месеца )
    Наскоро взех едно Пунто, за да го карам градско, защото дураките на дорогите станаха бетер японски камикадзета! Та! Взех и четири лети джанти втора ръка и ми предложиха все сезонни Гудеар с DOT-2021. Голям грайфер.....реших, че от един път не се мре и ще опитам....(защото са все сезонни, няма да сменям, а и ще ходя само до магазина с нея дето се вика). Така, че ще ги опитам тези все сезонни, та да видим! Ако биват, може да ги сменя и с нови!!!
  • #6
    18 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 8 месеца )
    60 лв. преди години струваха 13-ките. Всички около мен си купуват нови гуми, защото човешкия живот не се измерва в пари. Ако не можеш да си позволиш консумативите за нещо, значи си надскочил възможностите си за него и трябва да направиш промяна.