IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Зимни гуми или вериги - кой е по-добрият избор?

Тестове показаха колко полезни са и други приспособления за движение по сняг и лед (ВИДЕО)

Могат ли вериги, каишки и „чорапи“ за сняг да бъдат толкова ефективни колкото зимните гуми? Отговор на този въпрос дава поредният тест, проведен от Джонатан Бенсън в Tire Reviews, който има за цел да прецени кое е най-доброто решение за шофьорите на места, където вали сняг.


вериги


Веригите за гуми са основен помощник през зимата, тъй като имат ясни предимства при движение върху лед. Бенсън тества набор от традиционни вериги за гуми и метални кабели върху лед, монтирани на Honda Civic Si. И двете приспособления осигуряват забележителни подобрения за спиране и потегляне в сравнение със зимните гуми и са много по-добри от всесезонните, използвани на Honda.

Другите елементи, тествани във видеото, не са толкова ефективни. Бенсън чупи комплект пластмасови ленти против хлъзгане още при първия тест, което ги прави безполезни. Комплект пластмасови „вериги“, които се прикрепят към гумата чрез платнени ремъци, също не се представи добре. Малките шипове в пластмасата излизат лесно и въпреки че технически са по-добри от всесезонните гуми на лед, тяхната надеждност е много съмнителна.


вериги


Последният артикул е чифт „чорапи за сняг“ – големи платнени калъфи, за които се твърди, че са толкова ефективни, колкото и веригите. Оказва се обаче, че това съвсем не е така и те се представят както нормални всесезонни гуми.

При движение по сняг нещата са малко по-различни. „Чорапите“ се справят добре с измъкването на автомобила с предно предаване на места, където всесезонните гуми се провалят. Те също така превъзхождат пластмасовите вериги, металните вериги и пластмасовите противоплъзгащи кабели.



Качествените зимни гуми обаче се представят по идентичен начин и дори превъзхождат всички тези устройство. Единствено на лед те отстъпват и това кара Бенсън да бъде категоричен, че ако живеете в заснежена част на света, те са най-добрият избор. Ако има и лед, хубаво е да разполагате и с вериги в багажника си. Те са на разумна цена, лесни за инсталиране и предлагат редица предимства пред всесезонната гума както на сняг, така и на лед.


0 от 500
  • #16
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Ако карате само в черноморски градове примерно Варна, не ви трябват зимни гуми или вериги. Но излезете ли извън града добре е всичко да имате. Имам случка, преди 15 години тръгвам от Варна за Бургас, чисто нови 4 зимни гуми, кола с предно. След Обзор на един баир всички коли спряхме без някой да ни казва. Слизам, то пътя стъкло. Отидох в началото на колоната, там имаше куки и ми казаха че пускат само коли с вериги. Аз нямах, а бях тръгнал за семеен банкет. Еми върнах се. Ама успях чак след дена
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Вериги или зимни гуми? Аз ще добавя: И 4х4, quattro!
  • #14
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    С БМВ винаги през зимата ще ти трябват минимум вериги и най-добре трактор. Комшия с БМВ с блокаж на диференциала и гуми висш клас паметник абсолютен в снега,едва го прибрахме обратно в гаража.От БМВ може само тези Х моделите с 4х4,останлото е фигня.
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    До 9 на 7.12.23г. на път за Марибор Словения през Сърбия мокър сняг температури от минус 2 до 1 градуса. Просто ти се чудя за кво пишеш,като това ми е отговора за теб.
  • #12
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    До 2 не ти се е налагало в ситуация с доста сняг,където премиум гумите не спасяват.Аз също ползвам премиум гуми,но на два пъти в ситуации ми се наложи да слагам и вериги.
  • #11
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Що за простотии са тези американски тъпанарщини.Веригите са за определени моменти,а не за непрекъснато ползване,като те се поставят върху зимните гуми.
  • #10
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Ползвам Goodyear Ultra Grip на различни БМВта със задно от 15 години. Ходя на Пампорово и Боровец редовно. Не съм закъснял никога. 2 пъти изневери на Гуудиера с Мишелин Алпин 1 път и Пирили Стозеро 2ри път. Наложи се да ме бутат на паркинга на хотела. Оттогава винаги си нося и Метални Вериги Мишелин Еази Грип за всеки случай. БМВ + ,Goodyear Ultra Grip и те ти трябва 4х4. За една година смених БМВто с Волво ХC40 няма такъв Кенеди, върнах го и си вземах пак 530д G30 на задно.
  • #9
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    10- ти декември температурата в северна Испания 17-19,във Франция и там 5-15.
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Чук ( преди 4 месеца )
    #6 май си карал само в Африка...иначе за шиповете ще им лаша на финланците
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    плагиати