IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електромобилите на Toyota ще имат 14-степенна скоростна кутия

Механичната трансмисия няма да налага никакви ограничения на шофьора

Наред с неоспоримите предимства, електрическите превозни средства имат много важен недостатък в очите на шофьорите от старата школа - безшумни двигатели и липса на ръчна скоростна кутия. Първият проблем отдавна е решен чрез инсталиране на имитация на рев на двигателя. По същия начин ще се процедира и с ръчните скорости.


скоростна кутия


В опит да повиши привлекателността на своите електрически автомобили Toyota изобрети система, която симулира превключването на предавките. R ако в съвременните автомобили броят на предавки в ръчната скоростна кутия рядко надвишава 6–7, то наскоро публикуваният патент на Toyota за виртуална „механика“ предвижда до 14 стъпки.

Като цяло броят на предавките във виртуалната скоростна кутия не се ограничава от нищо друго освен от желанието на водача. Спецификацията към заявката за патент гласи, че водачът може да избере шест или повече или шест или по-малко степени по свое усмотрение, като и в двата случая няма физически ограничения.


скоростна кутия


Системата преизчислява предавателните числа в зависимост от общия брой превключвания на скоростите. То се извършва чрез традиционно копче с електронен индикатор отгоре. След като изберете една или друга предавка, тя може да се върне на неутрална.

Журналистите от изданието insideevs.com вече имаха възможност да тестват виртуалната механична скоростна кутия на Toyota и установиха, че усещането не се различава от истинското.


0 от 500
  • #9
    1 rate up comment 0 rate down comment
    ,,Тираджията" ( преди 4 месеца )
    Слаба работа,аз всеки ден си карам 16 скорости ръчка,супер е!Ама последно ме качиха на модерен камион,само с 12
  • #8
    3 rate up comment 1 rate down comment
    FenIX ( преди 4 месеца )
    Спортната версия на електрическия Ioniq 5 - N серията има такива виртуални скорости които можеш да превключваш. Има и бутони които с които караш колата да дрифти. От Топ гиър се забавлява ха много с колата и я обявиха за автомобил на годината. Тойота пак откриват топлата вода
  • #7
    4 rate up comment 0 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 4 месеца )
    днес 1 Април ли е??
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    младен ( преди 4 месеца )
    Е за таз глупост вече няма да платя.
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Владо ( преди 4 месеца )
    Имам спомен, че вече сте писали за това "изобретение". Но не се сещам за коя марка.
  • #4
    16 rate up comment 1 rate down comment
    до пук ( преди 4 месеца )
    Наскоро ми попадна един от епизодите на сериала Бързи и яростни и се загледах как "muscle-a" на Вин Бензин е автомат. Но това не му пречи да реди предавките като гламав. Разрових се и видях че всички (или поне повечето) американски класики във филмите са автомати.
  • #3
    15 rate up comment 24 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Тойотка добре си познават клиентелата - най-големите тАпани на света. За тАпани - толкова.
  • #2
    20 rate up comment 4 rate down comment
    РУК ( преди 4 месеца )
    14 е добро, число! Може и 24! горе долу толкова изглежда, че са скоростите на колите в Бързи и Яростни! Като гледам Вин Дизел как си кълчи рамото и по колко скорости изрежда при ускорение са там някъде - между 20-24!А те феновете на ръчните скорости са основно "рецъри", подражатели на Бързи и Яростни, според които "няма ръчка, няма кеф". Добро попадение от Тойота! :-) :-) :-)
  • #1
    30 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Да инсталират и симулация на манивела, за радост на любителите на олдтаймери.