IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Свършено ли е вече с петрола?

Заради нашествието на електромобилите петролният пик ще бъде достигнат още това десетилетие, твърдят експерти

На конференцията за климата на ООН в Дубай пламнаха много спорове относно бавния темп на намаляване на потреблението на изкопаеми горива. Но има един положителен аспект, който делегатите могат да посочат -  нарастващият брой електрически превозни средства в световен мащаб, които вече направиха изненадващо голям пробив при търсенето.
 
 
електромобили
 
 
Нарастващите продажби на електрически превозни средства през последните години накараха анализаторите да коригират прогнозите си за това кога глобалното потребление на петрол ще достигне своя връх, тъй като публичните субсидии и подобрената технология помагат на потребителите да преодолеят тревогата около понякога впечатляващо високите цени на тези автомобили, захранвани с батерии.

Базираната в Париж Международна агенция по енергетика (МАЕ) очаква световното потребление на петрол да достигне своя пик в края на това десетилетие при 103 млн. барела на ден, след като организацията направи редовно големи корекции на прогнозата си от 2017 г., когато очакваше пук от 105 млн. барела през 2040 г.

„Промяната се оказа политическата подкрепа за електрификацията, което доста значително намали търсенето на петрол от транспортния сектор, който беше основният двигател на растежа на глобалното търсене“, коментира Апостолос Петропулос от МАЕ.

Петролният гигант BP повиши своите прогнози за глобалното пиково търсене на петрол, докато правителствата на САЩ и Китай - двата най-големи потребители на петрол в света - намалиха прогнозите си за вътрешното търсене.

Транспортът е отговорен за около 60% от световното търсене на петрол, като само САЩ представляват около 10% от него, изчислява МАЕ. Този дял трябва да спадне, тъй като организацията очаква електромобилите да изтрият около 5 млн. барела на ден от световното търсене на петрол до 2030 г.

Глобалните продажби на електромобили сега съставляват около 13% от всички продажби на превозни средства и вероятно ще нараснат до между 40%-45% от пазара до края на десетилетието, прогнозира МАЕ. Това ще се дължи на комбинация от все по-строги стандарти за ефективност и икономия на горивото и субсидии, въведени от различни правителства по света след Парижкото споразумение от 2015 г.

Последните мерки за субсидиране включват Закона за намаляване на инфлацията (IRA) в САЩ, който предлага данъчни стимули в размер на 7500 долара при покупка на електромобил.

МАЕ посочва, че продажбите на електромобили ще трябва да напреднат с още по-висок темп – достигайки дял от 70% до 2030 г., за да се спази целта на Парижкото споразумение за ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий. Не е сигурно обаче дали продажбите могат да достигнат тези стойности.

През последните седмици производителите на автомобили, включително General Motors, Ford и Stellantis през забавиха или преустановиха своите планове за ускоряване на производството на електромобили на фона на нарастващите разходи за труд и признаците, че по-високите лихвени проценти забавят икономическия растеж в САЩ.

В по-дългосрочен план обаче намаляващите разходи за батерии карат някои анализатори да погледнат с по-голям оптимизъм.

В Китай е по-евтино

Скоростта на налагането на електромобилите ще зависи най-вече от цените на превозните средства и от наличието на зарядни станции, смятат анализатори. Китай има предимство и в двата случая.

Средностатистическото електрическо превозно средство в Китай струва 33 964 долара към средата на 2023 г., изчислява британската консултантска фирма JATO Dynamics. Цената на най-евтиния електромобил в Китай е с 8% по-ниска от най-евтиния еквивалентен модел, задвижван с бензин, установява JATO. Това се дължи на огромните държавни субсидии и голямата наличност на редкоземни елементи, които са от решаващо значение за производството на електромобили.

Електрическите автомобили вече представляват около една четвърт от пазара в Китай.

За разлика от това в САЩ средната цена на електромобилите надхвърля 53 000 долара, става ясно от данни на консултантската компания Kelley Blue Book. Това е с 5000 долара повече от еквивалентното конвенционално превозно средства.

САЩ също изостават от Китай и при броя на обществените зарядни станции. Проучване, финансирано от индустрията и публикувано през октомври от Института за електрификация, отбелязва, че САЩ имат около 52 хиляди обществени зарядни станции, в сравнение с около 400 хил. в Европа и 1,2 млн. броя в Китай.

Въпреки това МАЕ очаква електромобилите да нараснат до 50% от общите продажби в САЩ до 2030 г., тъй като шофьорите са привлечени от подобряващата се технология, падащите цени и перспективата за избягване на волатилните цени на бензиностанциите.
 
 

0 от 500
  • #15
    2 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Електромобили има в няколко европейски страни главно в една, освен това бройката нови коли в света особенно в развиващите се страни ще експлоадира и те няма да са електромобили.
  • #14
    3 rate up comment 0 rate down comment
    до 12 ( преди 5 месеца )
    300х31 не е 10 000, но в общи линии си налучкал правилно.
  • #13
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    10-ти, те за пика на петрола говореха още 2000-та? Сега сме аха +24.. Но и в техните прогнози има много АКО-та. Това е като ти да направя прогноза за времето за 1м напред? Колко вярна смяташ че ще е?
  • #12
    6 rate up comment 1 rate down comment
    До №7 ( преди 5 месеца )
    Тогава си взимал 300 лв, а сега 10 000. Така ли ? :) Нещо такова обясняваш
  • #11
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Хммм ( преди 5 месеца )
    Преди малко четох, че в Китай са открили нов океан от петрол
  • #10
    10 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    Само будалите не знаят какво е това пик за който се говори В статията. За антиматематиците ще поясня, че това означава увеличаване на потреблението до 2030 година, а след пикът потреблението може да постои определен брой години на това ниво и плавно да започне да пада. Хипотетично през 2040 година ще е колкото днес и ще продължи да пада. Обзалагам се, че сте разбрали че през 2030 година ще спре да се търси петрол! Търсенето на петрол и през 2050 година няма да е кой знае колко намаляло. Споко!
  • #9
    5 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Само будалите могат да мислят, че с петрола е свършено. САЩ е абсурд да се наложат електоркарите освен в мегаполисите, Европа също. Като добавка - ако го наложат - значи край с местното автомибилостроене, понеже не могат да се съревновават с китайската евтиния (има и други фактори). Отделно Европа тепърва има да ближе рани (икономически) поради недалновидните си политици. То не става само с печатане на пари.. и развяване на зелени *** (които май са кафеви...вече)
  • #8
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    "достигайки дял от 70% до 2030 г.," - да бе да, е сега само да се загащи и ги стига тия 70%..
  • #7
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    (Не съм 2) Не бях смятал досега, но се оказва, че от 2003 заплатата ми се е вдигнала 31 пъти. 31!!!
  • #6
    9 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    Как четири пъти? Допускам че не е мръднала. След подобен спор с Гост, който спореше че тока тази година му бил по-скъп отколкото миналата защото му го вдигнали с 2%, въпреки че годишната инфлация е 17%. Били провели много интересен разговор с шефа му. Понеже пенсионира ли няколко негови колеги той пожелал увеличение на заплатата защото иначе ще напусне, но накрая двамата с шефа направили компромис. Шефът да не му вдига заплатата, а той да не напуска!