IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои електромобили се зареждат най-бързо?

В тази американска класация доминират корейците, а Tesla дори не е в Топ 6

Електромобилите са замислени най-вече за употреба на кратки разстояния в градовете - но това не значи, че обхватът и времето за зареждане не са най-важните въпроси за собствениците им. Американското издание Edmunds и консултантската компания Р3 решиха да тестват в реални условия колко бързо приемат заряд почти всички електрически модели на пазара.
   
    
Hyundai Ioniq 6, зареждане
  
    
По време на изпитанието всички автомобили са били карани по еднакъв маршрут и с еднакви натоварвания до разреждане на батерията до 10%, и след това заредени на бърза зарядна станция до 80%. На базата на показаното е изчислено колко пробег добавя всеки модел за един час бързо зареждане. Експертите са пресметнали също какви са загубите на ток при зареждане за всеки от автомобилите.

Резултатите от проучването са много ласкави за корейската група Hyundai-Kia, чиято 800-волтова архитектура E-GMP заема шест от първите 10 места в класирането, включително всички в Топ 3. Tesla едва се класира на десета позиция, а американските производители Ford и Chevrolet са на самото дъно.

Когато 800-волтовата архитектура се съчетае с отлична аеродинамика, какъвто е случаят с Hyundai Ioniq 6 с един електромотор, един час зареждане добавя удивителните 1397 км пробег. Това е само теоретично, защото батерията на автомобила няма толкова голям капацитет. Но експертите на Edmunds са успели да заредят 100 мили (160 км) само за седем минути, като върховата мощност на зареждане е била 242 киловата, а средната - 210 киловата. Това е съпътствано обаче и със сравнително високи загуби на енергия при зареждането - 9.9%.

Високи загуби при приемане на заряд имат също Lucid и Mercedes - над 10%, но абсолютният "рекордьор" тук е Polestar. Моделът на дъщерната марка на Geely е загубил цели 17.1% от енергията по време на зареждане.

За съжаление тестът обхваща само модели, представени на американския пазар, така че липсват доста от познаните у нас електромобили. Освен това подреждането на Edmunds разглежда всяка модификация поотделно. За повече яснота ние сме събрали различните версии на един и същ модел на едно място.
   
      
Колко пробег биха зареждили за 1 час (ГАЛЕРИЯ):


  
    

0 от 500
  • #17
    0 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    "За 5 минути пълня догоре и карам над 1000 км.Скорост на зареждане 12000 км в час.Кога се появи такава електричка,да ми се обадите."Първо не можеш да изминеш 1000 км защото ще закъсаш ако не заредиш, ама да приемем че тази манипулация е вярна. Долу дадох пример, че ако гост зарежда всяка седмица в гаража за 150 км седмичен пробег ще отнеме 12 часа на автомобила и 10 секунди на Гост. За автомобила 12км/ч за Гост 54 000км/ч. Пет 5 мин. ще му отнемат 60 зареждания - 9000км. Ходи го гони!
  • #16
    1 rate up comment 2 rate down comment
    PLAID ( преди 5 месеца )
    Camp mode-а поне те грее. Таман 1-2 седмици.
  • #15
    1 rate up comment 5 rate down comment
    PLAID ( преди 5 месеца )
    Колко 800-волтови Де Це-та има в БГ? Щото на 400 знаем кой пълни най-бързо и къде. Да не се повтаряме. Много те грее, че Хюндая има някаква цифра в книжката като тесларите имат суперчарджър хъбове на всеки 200 км и стигат от Лисабон до Истанбул с 0 грижи, приложения, телефони, апове, карти и дрън-дрън ярини. Яяя да не съм аз най-баламия - баам Хюндая в мобилето и земи тоя Игрек 4х4 500-стин коня с camp mode.
  • #14
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Дизела ( преди 5 месеца )
    За 5 минути пълня догоре и карам над 1000 км.Скорост на зареждане 12000 км в час.Кога се появи такава електричка,да ми се обадите.
  • #13
    2 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    Ето така се води дискусия - с конкретни реални примери, а не как шофираш три резервоара със семейството без да спирате. При посоченият от тебе сценарий, за този час ще можеш да заредиш батерията напълно и да си спестиш три от спиранията. На практика ще трябва да спреш само още веднъж за десетина минути заради автомобила. Не вярвам някой от семейството да има нещо против да спреш за цигара време, нито пък вярвам че две три такива "принудителни" спирания за годината ще са ти в тежест.
  • #12
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 5 месеца )
    Е хубаво: по най-лошия сценрий в 99% от случите. Не карам 8 часа без да спирам, но искат да мога да взема 1000 км с една почивка от 1 час за обяд, когато аз реша, не с 5 почивки по 10 мин когато автомобила реши.
  • #11
    4 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    "Разумните хора си избират автомобил по най-лошия възможен сценарий за употреба, не по средно-статистическия. "По твоята логика всички трябва да караме пътнически микробуси със сваляеми седалки за да превозваме хладилници и мебели когато ни се наложи. Да си купуваме климатици които работят при минус 30 градуса на мощността която ни трябва за отопление, жена ни да е фотомодел с страхотни кулинарни умения но и да е яка да помага за хладилника. Нищо не се избира заради изключенията, А за ежедневиет
  • #10
    4 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    Само изчакай да пораснат да са ти живи и здрави и пробвай да пътуваш 8 часа без да спреш с две деца и жена. До морето съм и около 300 км и само в 3% от случаите се е случвало да пътуваме в някоя посока обикновено на връщане по-тъмно, без да спираме дори до тоалетна или цигара. На 1000 км дори не бих тръгнал с автомобил, освен ако много се налага и нямам друг избор.
  • #9
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 5 месеца )
    Разумните хора си избират автомобил по най-лошия възможен сценарий за употреба, не по средно-статистическия. Ако избираш по средния, то в половината случаи автомобилът ти ще те затруднява вместо да ти помага.
  • #8
    8 rate up comment 7 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 5 месеца )
    До 6: Бустерчо, я пробвай да пътуваш така с бебе, което се буди при всяко спиране и следва 1 час циркове. Ами с две? Автомобилът е за да ти служи, не ти да служиш на него. Кога ще го проумеете това теслоталибаните?