IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Когато буталото на двигателя се превърне в граната

Дупката в блока на този EcoBoost е достатъчно голяма, за да влезе ръка (ВИДЕО)

Двигателят с вътрешно горене е невероятен, когато си помислите за механичната сложност, която кара превозно средство да се движи с над 100 км/ч. Въпреки това, когато нещо се обърка с всички тези движещи се части, последствията често са катастрофални.


гръмнал двигател


Пример за това е този този 3,5-литров V6 с турбокомпресор Ford EcoBoost с експлодирано бутало. Двигателят идва от Ford F-150 от 2012 г. с над 300 000 км пробег, чийто собственик е купил пикапа на търг. Малко след това той чул необичаен шум от силовия агрегат и се опитал да го отстрани. Ремонтът на мотора явно не се е получил, защото едно от буталата се е пръснало.

Повредата се вижда веднага, защото има големи дупки в блока на двигателя. Отворът от едната страна е достатъчно голям, за да побере човешка ръка. Пораженията са огромни, като още от самото начало на разглобяване на мотора нещата не изглеждат никак добре.

Премахването на свещите показва, че електродът на една от тях е изчезнал. Свалянето на капака на всмукателния колектор разкрива още повече щети. Клапанът на един от цилиндрите е с открит водач, което не е нещо, което трябва да се вижда. Плюс това има парче бутало в долната част на двигателя.



Премахването на картера осигурява невероятна гледка на касапницата. Там има парчета от буталото и биелата с размер на длан в допълнение към много по-фини парчета метал.

В крайна сметка става ясно, че в допълнение към катастрофалната повреда на буталото, свързващият прът също се е откъснал от коляновия вал. В резултат от случилото страничният праг на друго бутало също е повреден, а клапаните са силно огънати.

Какво е причинило тази катастрофа на двигателя? Ерик от YouTube канала I Do Cars не е сигурен. Той не смята, че проблемът е в липса на масло, както и с ангренажната верига, тъй като в такива случаи щетите няма да бъдат само в един цилиндър.


0 от 500