IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Широки или тесни зимни гуми - кой е по-добрият вариант?

Независими тестове показват любопитни резултати (ВИДЕО)

Сред шофьорите е разпространена една стара теория, която казва, че трябва да се избират по-тесни гуми през зимата. А причината е, че оказват по-голям натиск върху по-малкото контактно петно, като по този начин осигуряват повече сцепление. Това твърдение си има и контрааргумент, според който трябва да се използват по-широки гума, защото по-голямата повърхност на пътя ще осигури повече сцепление.


зима гуми


Според Джонатан Бенсън от екипа на Tire Reviews Overseas, всъщност няма значение дали зимните гуми са по-широки или по-тесни. Той сам тества теорията за по-широки и по-тесни зимни гуми, така че купи четири комплекта гуми на известен производител и ги изпробва върху BMW 3-Series на заснежена затворена писта.

Широчините на профила на гумата варират от 205 до 275 мм, като тези с 205 са монтирани на 16-цолови джанти, 225 - на 18-цолови джанти, 255 и 275 на 19-цолови джанти. Въпреки че има субективни разлики в усещането и обратната връзка между размерите, резултатите от теста дават ясна представа.



Най-тясната гума (205) се представя най-добре при тестове за ускорение, но се справя най-лошо при спиране. По отношение на времената за обиколка най-добре се представи средно широката гума (225). Но всички резултати са толкова близки един до друг, че вероятно няма да забележите разликата.

Основният извод, според Tire Reviews, е, че когато използвате гуми с еднакъв размер, ще откриете голяма разлика в обективното представяне между добра и лоша зимна гума. Така че, ако пазарувате зимни гуми, най-добре е да се съсредоточите върху марки с добри отзиви, вместо да се притеснявате какъв размер да изберете.


0 от 500
  • #8
    35 rate up comment 6 rate down comment
    Скъсани боксерки ( преди 5 месеца )
    Само да кажа на по-младите....Зимната гума е с протектор(грайпфер) за сняг, НЕ за лед! Върху лед се пързаляш с каквато и гума да си. Там помагат само вериги или шипове.
  • #7
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Хм ( преди 5 месеца )
    Тесните гуми ще са най-подходящи за кашав сняг, какъвто беше по кварталните улици преди години. Сега и сняг няма въбще.
  • #6
    16 rate up comment 5 rate down comment
    Ггг ( преди 5 месеца )
    Зимата само зимна гума, вчера пробвай ляатна от глупост нов бриджестон туранца на 0 градуса *** втурди се и се хлъзга веднага сложих зимните
  • #5
    65 rate up comment 1 rate down comment
    Охотник ( преди 5 месеца )
    Дами и господа. Гумите са единственото нещо, което контактува с пътя. И са по-важни от марката на автомобилът ви. Размерът на контактната площ е изчислен от стотици инженери. И не е мое право да ги оборвам. За това е уточнен размерът на всяко МПС. Не правете компромис с живота ви както и на другите, като спестявате средства. Дори и налягането в гумите, е важно за тяхното представяне. Върху заледен и заснежен терен. За това шофирайте, със съобразена скорост, защото това ще ви спаси. Успех.
  • #4
    43 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Освен извода отгоре, че няма значение размера, всеки автомобил си има посочени от производителя размери за колела и гуми, така че какво има да се мисли.
  • #3
    51 rate up comment 1 rate down comment
    Докторът ( преди 5 месеца )
    На некадърен шофьор никакви гуми няма да му помогнат.Най-важното е да се шофира правилно.Пълно е с убийци по пътя.
  • #2
    20 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Нито прочете статията, нито гледа клипа, нали? Цялото ти "мнение" е безсмислено. Честито, току-що изгуби както своето, така и времето на още хиляда човека, които ще ти прочетат спечените напъни на мозъка.
  • #1
    6 rate up comment 22 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Това мпже да има значение, само ако се кара на сняг или киша. Иначе на мокро само или студено време е без толкова значение