IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Основни правила при смяната на летни със зимни гуми

Няколко съвета от специалисти, чието спазване ще ви спести проблеми

Наближава периодът на смяна на летни със зимни гуми. Експерти от международната мрежа от автосервизни центрове FIT разказват за основните правила за сезонна смяна на гуми, рисковете и грешките на шофьорите.


гуми


„Ако зимните гуми, които планирате да монтирате, са нови, тогава препоръчваме да ги смените по-рано. Трябва да отидете за монтаж в период, когато средната дневна температура е +5...+7 градуса.  След поставяне на новите гуми, през първите 500 км трябва да избягвате скорости над 100 км/ч, както и рязко потегляне и аварийно спиране. Това ще ви позволи да подготвите оптимално гумите за зимния сезон“, препоръчват експертите.

Ако планирате да монтирате зимни гуми, които не са нови, то според специалистите е важно да сте сигурни, че дълбочината на грайфера е над 4 мм. Трябва да проверите и датата на производство на гумата - тя е отбелязана на страничната стена на гумата с овален печат, наречен DOT, на който пише седмицата и годината на производство. Ако експлоатационният живот от пет години е надвишен, но протекторът все още е с достатъчна дълбочина, тогава гумите също трябва да бъдат сменени.


гуми


„Не можем да продължим да използваме такива гуми, има риск от непредвидени ситуации на пътя. Що се отнася до времето за смяна, вече използвани гуми, то те могат да се монтират при средна дневна температура +4 градуса“, ​​подчертават още специалистите.

„Препоръчваме ви винаги да разменяте гумите. Предните и задните колела се износват по различен начин, а при независимо окачване лявото и дясното колело също могат да се износват неравномерно. Следователно те трябва да се пренареждат всеки сезон. Също така е важно да се вземе предвид посоката и асиметрията на гумите“.


гуми


Ако гумите са на джанти, то трябва да се балансират преди сезона. Това ще избегне биене, прекомерно натоварване на окачването и също ще повлияе на управлението на автомобила.

0 от 500
  • #17
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Перниканец ( преди 5 месеца )
    Основна грешка на шофьорите - смяната на гуми 2 пъти годишно х 50 лв = 100 лв. Ако карате само със зимни/всесезонни 3 години абсолютно може без никакви проблеми. Спестявате 300 лв с които си купувате 4 бр нови гуми за следващите 3 години...И не висите по разни гумаджийници, па некои плащат и за складиране
  • #16
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Цонко ( преди 5 месеца )
    а чували ли сте за всесезонни гуми ?
  • #15
    1 rate up comment 1 rate down comment
    NN ( преди 5 месеца )
    Това с 500те километра е не за подготовка на гумите, а за сигурността на шофьора. То е като нови накладки. Просто новите гуми трябва да минат малко километри, за да придобият сцеплението, което се очаква от тях. Ама защо да давате информацията по разбираем начин, друго си е човек да се рови и нета да провери какво всъщност имате в предвид....
  • #14
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Глупост ( преди 6 месеца )
    Щом гумите са балансирани и на джанти защо да ги проверявам?
  • #13
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Шишо ( преди 6 месеца )
    Преди как карахме нямаше летни.зимни и толкова гумаджииЖурналистите са най-вещи.Министерството на глобите само глобява
  • #12
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Селянин ( преди 6 месеца )
    Намерете работа за кожодерите в гумаджииниците. Монтаж демонтаж и баланс 60 лева , два пъти годишно.
  • #11
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Бай Пешо ( преди 6 месеца )
    Никога не разчитайте, когато управлявате автомобила си, на гуми и системи за сигурност. Ако чувствате машината и умеете да я управлявате във всякакви условия, вие нямате нужда от екстрите, които ви дават различните гуми и системи.Ако разчитате на тях, спасение за вас няма!
  • #10
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Venom ( преди 6 месеца )
    Е толкова глупости на един път не бях чел и от статия и от коментари работя това и съм много на ясно със това кое как защо и прочие хора мислете малко ве не всичко е интернет и написано в него и не всичко е това както изглежда в случая Все сезонни гуми ми вие освен гащите си има ли друго което ползвате и лято и зима
  • #9
    22 rate up comment 2 rate down comment
    Алекс ( преди 6 месеца )
    Според MICHELIN гумите може да се използват 10 год. от датата на производство.Родните "експерти" са на друго мнение-5 год.Дали някой търговец на гуми не е поръчал статията.
  • #8
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Аз ( преди 6 месеца )
    Купих си 4 нови гуми от известен вносител,..оказаха се криви,сега ходя по мъките по гаранция... три месеца ме уверяваха че вибрациите не са от гумите.