IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen обеща електромобил за по-малко от 20 000 евро

Подобен модел ще бъде възможен през втората половина на десетилетието

Volkswagen възнамерява да започне производството и за пусне на пазара електромобил, който струва по-малко от 20 000 евро. Това съобщи агенция Reuters, като се позовава на главния изпълнителен директор на компания Оливер Блюм.


Volkswagen


Според ръководителя на германския производител появата на подобно превозно средство ще стане възможна след 2025 година, когато цената на тяговата батерия - най-скъпия елемент в един електромобил, ще бъде намалена наполовина.

Блюм припомни, че Volkswagen работи върху унифицирани батерийни клетки (Unified Battery Cell), чието масовото производство ще намали цената на батериите наполовина. Благодарение на тях ще бъде възможно значително да се намали крайната цена на електрическото превозно средство и да се запази в рамките на 20 000 евро.

През 2025 г. Volkswagen вече планира премиерата на евтин електрически автомобил - ID.2all, който се позиционира като „народна кола". Според ръководството на марката той ще струва до 25 000 евро, или почти половината от цената на сегашния ID.3. Новият модел ще бъде базиран на опростена платформа MEB Entry, а батерия с неразкрит капацитет ще му позволи да измине до 450 км без презареждане. Батерията ще може да се зарежда от 10 до 80% за 20 минути.

Блюм допълни, че компанията е отговорна за пускането на „правилните продукти на пазара на правилната цена". В момента обаче продажбите на електрически автомобили са задържани от инфлационния натиск, липсата на инфраструктура и премахването на субсидиите.

Миналата седмица Volkswagen потвърди пускането на достъпна електрическа кола в САЩ. Там до 2-3 години трябва да се появи модел на германската марка с цена под 35 000 долара. Той ще се произвежда в САЩ, за да може купувачите да се възползват от стимулите, давани от държавата при покупка на електрическо превозно средство.


0 от 500
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Не смятат да правят, каазл е евентуално може но тогава ще има Модел 2 както и стотици китайски електрички за толкова пари срещу които нямат шанс.
  • #2
    6 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    Също така намалената цена на половина на батериите и увеличаването на техния брой цикли живот ще означава и много по-евтино съхранение на енергия, а следователно и по-ниски цени на тока и по-евтино зареждане на фона на растящите цени на горивата и техния недостиг. Ако наистина има достатъчно производство на евтини батерии, мача ДВГ - електромобили ще е свирен. Ако сега дилемата е скъп автомобил с евтино зареждане или евтин автомобил със скъпо зареждане, то за евтин с евтино зареждане няма дилем
  • #1
    6 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    "електромобил, който струва по-малко от 20 000 евро...ще стане възможна след 2025 година, когато цената на тяговата батерия - най-скъпия елемент в един електромобил, ще бъде намалена наполовина." Въпросът е, дали след 2025 година ще има автомобили с ДВГ на такива цени? Че още днес няма богат избор на такива, а цените им само растат, а не падат.