IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новата „най-аеродинамична кола на света“ се оказа... измама

Творението на китайците от Chery отстъпва на няколко модела от миналото

Най-новата електрическа концепция на Chery има коефициент на съпротивление от 0,168. Прототипът Aero е разработен с помощта на AI симулации и Chery твърди, че това е най-аеродинамично оптимизираният автомобил в света. Но това е меко казано напълно неточно и невярно.


Chery Automotive


Наличните подробности за концепцията не са толкова много. Автомобилният производител от Китай обяснява, че се е вдъхновил от рибата тон за цялостния език на дизайна и е извършил повече от 2000 различни симулации на оптимизация, преследвайки перфектните аеродинамични линии. По време на тестове в аеродинамичен тунел през август тази година Chery регистрира коефициент на обтекаемост от 0,168, което според фирмата е най-доброто постижение в автомобилната индустрия. Резултатът обаче дори не е потвърден.

Това обаче далеч не е най-ниският коефициент на съпротивление, който автомобилната индустрия е виждала. Сравнявайки го с други забележителни постижения в аеродинамичния отдел, концепцията на Volkswagen ARVW постигна коефициент от 0,15 още през 70-те години. Междувременно концептуалният Ford Probe V от 1985 г. имаше съпротивление на вятър от 0,137, а Fiat Turbina от 1954 г. имаше 0,14. Това са все числа, които лесно надминават новата концепция на Chery.

Lightyear 0, много по-модерна кола, имаше коефициент на съпротивление от 0,175. Това стартиране не продължи дълго и бяха сглобени само две бройки. Както припомня Electrek, Aptera Motors нанася финалните щрихи върху соларно електрическо триколесно превозно средство, за което се твърди, че има коефициент на съпротивление между 0,13 и 0,15. Тези числа обаче все още не са официални и публични.

0 от 500
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    РУК ( преди 5 месеца )
    Бъстърче, я кажи вярно ли си от Пещера и караш Киа Соренто и си известен като най-големия лъжец в региона там?!? Вече няколко човека го пишат това, май те разпознаха от клипчетата дето споделяш?!? Скоро май и адреса ще ти стане ясен като се вживееш още малко и направиш още няколко клипчета! Поне ще знаем къде да пратим санитарите да те приберат с ризката с вързани ръкави на гърба!
  • #12
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Факт до 12 ( преди 5 месеца )
    Да не ме пращаш пак на Военна рампа да си зареждам колата както миналия път въпреки че живея в Малинова долина и да ми обясняваш колко много заряфни има в София.Е има ама на цена лев за квтч не мерси.
  • #11
    2 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    За първи път Ви виждам. Говоря на добре познатия на всички гостенин, който все обяснява, че се прави на най-глупавия човек в света, за да може някой да се закачи да му отговаря. Вие защо пишете от негово име, след като много ясно се обръщам към него. Хайде приятна вечер, гостенино. Изтъркаха ти се номерата!
  • #10
    1 rate up comment 2 rate down comment
    До 10 ( преди 5 месеца )
    Познаваме ли се, говорите сякаш ме познавате
  • #9
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 5 месеца )
    Какво правят едно нищо.Процентно електрическите коли са много малко в Световен мащаб и това няма да се промени.
  • #8
    5 rate up comment 4 rate down comment
    бай Бай ( преди 5 месеца )
    китаййците правят технологично развитие последните 20 години непрекъснато, тук в европа освен регрес друго не се случва
  • #7
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Това като българската "Алиено" :)
  • #6
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Не е измама. 0.168 е постижение за 4 местен електрически автомобил с място за батерйй. Не може да се сравнява с триколки.
  • #5
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Гост ( преди 5 месеца )
    При положение че бъдещето не е електрическо не виждам поводи за притеснения
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Някои си лъжат като, че ли концепцията на Чери е в масово производство