IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Закон на лимона спасява купувачите на дефектни нови коли

Тази наредба помага на потребителите да си получат парите за увредената стока

В Европа този закон не важи, но като цяло той е страхотна идея. Наскоро „Закон на лимона“ беше въведен в Квебек (Канада), след като преди това беше валиден и в няколко американски щати.


лимон


Името на закона не е избрано случайно, тъй като се приема, че лицето на купувача се оцветява именно в лимоново-жълто, когато разбере, че е получил продукт с непоправим дефект. Наредбата обаче позволява на потребителя да се откаже от закупена кола, ако в първите 3 години от собственост и пробег от 37 000 мили (60 000 км) тя претърпи три неуспешни ремонта на един и същи проблем.

За да направи това, собственикът не трябва да се обръща към съда или да наема независим експерт, който да доказва, че превозното средство е повредено. Просто при всяка повреда той трябва да се обади на телефонен номер, като четвъртото обаждане автоматично задейства процедурата по връщане на автомобила.

Това означава, че тежестта на доказването се измества от собственика на превозното средство към автомобилния производител. Самата кола получава етикет „Лимон", като тя остава завинаги в базите данни на полицията и застрахователните компании като катастрофирала. Следователно няма да е възможно дефектният автомобил да бъде продаден на друг купувач.

Другите предимства за потребителите включват право на достъп до резервни части и информация за това как да се извърши ремонт, както и опцията за безплатен преглед на лизингов автомобил 30 до 60 дни преди клиентът да върне ключовете, давайки време да се извърши ремонта. Ако доставчикът на лизинговата услуга не предложи безплатна проверка, той няма право да таксува за ремонт, след като лизингът приключи.

Шофьорите не са единствените, които законът има за цел да защити. Той също така е предназначен да се бори срещу планираното остаряване на електронни стоки и домакински уреди.


0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Знаеме ги ( преди 5 месеца )
    "Самата кола получава етикет Лимон", като тя остава завинаги в базите данни на полицията и застрахователните компании като катастрофирала"... - само че ПОЧТИ - после изведнъж случайно се озовава на Горубляне и на предното стъкло с маркер е написано " УНИКАТ "
  • #9
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Разпродажба! Хладен, удароустойчив и водоустойчив монокъл с 16x увеличение. Сега можете да видите всичко и само на половин цена----->> https://e.vg/mono
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Пропов ( преди 5 месеца )
    Ами време беше да се покаже среден пръст на еднодневките. Масово новите коли висят по сервизи и се ползват заместващи автомобили. Един колега идва на работа всеки месец с различен Опел. Оказа са че е купил нова Астра, ама не сме го виждали с нея щото има проблем със ск. кутия и излиза от сервиза и след няколко дни пак обратно. И така вече няколко месеца. И до адвокати се е стигнало. И това в Германия и то на няма и 50км от Рюселсхайм - базата на тия ***.
  • #7
    4 rate up comment 8 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    Това е добър аргумент. Тогава няма да остане нито един продаден автомобил с ДВГ, защото могат да качат сервизен техник за да докаже, че пробегът е възможен при електромобилите с определен стил на шофиране и скорост, но при автомобилите с ДВГ ще стане весело! Никъде в спецификациите на Тесла не пише, че може да харчи 13kWh/100, но това е реално измерен разход от Шаро, с неговата Тесла с 1000 коня при градско шофиране в София. Ти постигаш ли си разхода за градско?
  • #6
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Мити4ен,като три пъти не се изпълни обещания пробег и Теслата е за връщане.
  • #5
    5 rate up comment 6 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    Пак не си разбрал статията!? Проблемите на Тесла не се повтарят. Като пада волана или са забравили да ти сложат накладки на спирачките, е малко вероятно да се възползваш от този закон, според който трябва три пъти неуспешно да се борят с този проблем. Виж за другите ако ходиш да се оплачеш три пъти, че автомобилът примерно харчи по литър масло, ще можеш да върнеш автомобила и да си искаш парите без излишни обяснения.
  • #4
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Тесла е много подходяща за лимон.
  • #3
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Тесла е много подходяща за
  • #2
    7 rate up comment 0 rate down comment
    авто джамбазе ( преди 5 месеца )
    да очакваме ли тези автомобили по автокъщите "нов внос" скоро ?
  • #1
    2 rate up comment 8 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    Хубава идея, но не виждам как това ще стане на практика. Автомобилните компании ще фалират.