IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да удължите живота на окачването за жълти стотинки

Или какво представлява ПМС и как действа

Ако държите на автомобила си и искате той да ви служи дълго време, то преди всяка зима е добре да се погрижите за него. Една от препоръчителните процедури е нанасянето на т.нар. силиконово масло по гумените части от окачването.


окачване


Официалнотo име на силиконовите масла в химията е – олигоорганосилоксани. Това са химически инертни течности без цвят и мирис, които притежават хидрофобни свойства. Те са устойчиви на въздействие от болшинството агресивна среда по пътищата.

Най-популярни в промишлеността са полиметилсилоксановите течности, съдържащи диметилни групи. Те се произвеждат под името ПМС. Названието на марката включват в себе си също така цифрово обозначаване на вискозтета, който може да варира в предели от 0,65...2 500 000 мм2/с.

В специализираните магазини се продават се различни степени на веществото - от ПМС 0.65 до ПМС 10000. Те се различават по индикатора за вискозитет: колкото по-голямо е числото в маркировката, толкова по-силна е защитата. За обработка на маншони със сферични болтове са подходящи PMS с индекс 100 или малко повече. Всеки „силикон“ ще възстанови еластичността на маншона. Просто по-дебелият ще издържи по-дълго.

Но не трябва да се нанасят силиконови масла с много висок вискозитет, защото не покриват плътно гумените маншони, които, както знаем са с доста релефна форма. Това е, така да се каже, превантивна мярка, която сериозно удължава живота на елементите на окачването .


0 от 500