IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Топ 10 на най-продаваните коли в света има нов лидер

Електрически кросоувър измести Тoyota Corolla от първото място

Изданието Focus2move анализира глобалните продажби на нови леки автомобили за август 2023 г. и състави класация на най-продаваните автомобили в света. Toyota Corolla изгуби титлата глобален бестселър заради нов кросоувър.


Toyota Corolla


Семейството Toyota Corolla продължава да бъде най-продаваният автомобил на всички времена. От началото на производството през 1966 г. са реализирани повече от 50 милиона копия по целия свят, като тази бройка беше достигната още през 2021 г. И ако в общото класиране този модел няма конкуренция, то в текущите данни за продажби той губи позиции.

Експертите на focus2move след анализ на данните за продажбите в 162 държави по света през август 2023 г. са установили, че Corolla губи титлата на най-продаван автомобил на планетата от електрическия кросоувър Tesla Model Y. До края на август в света са реализирани 758 600 бройки от Model Y, което е увеличение със 77% в сравнение август 2022 г. В същото време резултатът на Toyota Corolla е 711 800 бройки (-3%).

Като цяло, най-забележителен ръст при модели в Топ 100 се отчитат при електрически превозни средства като BYD Dolphin на 36-то (+92,5%) и BYD Yuan Plus на 43-то (+111,7%).


Топ 10 на най-продаваните автомобили в света (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500
  • #17
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Пеко ( преди 6 месеца )
    ...... разбира се, китайските марки тук не се броят, но дефакто те са на върха като продажби!
  • #16
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Да 9 ( преди 6 месеца )
    Той Андрода дава вко ускорение, а голям панорамен дисплей имаше ли, че с него ставапо-бърза
  • #15
    5 rate up comment 2 rate down comment
    До Софиянецът ( преди 6 месеца )
    За малката Тесла си прав. Но пикапа няма да промени много нещата. Той има време докато стигне максималния потенциал на производство. Пък и той е 250к на година. Пък и не е 100% сигурно че ще има клиентела. Ще кажеш има 2 милиона поръчки. Но първо са от преди няколко години,. Второ цена и батерия бяха различни в плана. Трето нямаше други Ел пикапи на пазара. Четвърто тогава имаше опашки и за други очаквани автомобили и много хора запазиха места с цел да ги продадат после.
  • #14
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    И накрая не влиза и в топ 20
  • #13
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Като гледам кои са моделите, американският пазар движи нещата.
  • #12
    10 rate up comment 20 rate down comment
    Да се сбогуваме с: ( преди 6 месеца )
    Тойота - посоката е ясна. Ако не извадят електричка ще стане много зле скоро.Немски кошници - лека им пръст.Клонинги като Шкода не коментирам. Там е само смях.Електрическите коли са бъдещето. Марката масово сега е Тесла но ще има много други
  • #11
    8 rate up comment 10 rate down comment
    Гост до 10 ( преди 6 месеца )
    Кривата на търсене при EV vs автомобили с ДВГ е същата, като при Кодак vs дигиталните камери преди години. Към края на десетилетието повечето коли ще са EV, а там Тойота е тотал щета. Освен, че не направи преход към EV, Тойота има и $ 220 млрд. дългове и е най-задлъжнялата компания в света. За тях опциите са две - или фалират, или ще бъдат спасявани от правителството на Япония.
  • #10
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Тойота ( преди 6 месеца )
    Една марка има 4 позиции в топ 10. Повече няма какво да се говори. На 11-та или 12-та позиция е корола крос....
  • #9
    14 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Всяка империя си има начало и край, когато аз купувах кола преди 5 години Тойота искаха 10 хиляди (25% над цената за бензин) отгоре за хибрида и нямаха дори Андроид Ауто, взех си корейска кола и не съжалявам, подкрепил съм компания която се развива сериозно последните 5 години и благодарение на мен.
  • #8
    8 rate up comment 10 rate down comment
    Последния Софиянец ( преди 6 месеца )
    Нищо добро не чака стогодишните , а и когато се появи по-евтин модел на Тесла + пикапа , нещата ще станат драматични ! Оризарите ще бъдат изкупени от Китай , и това ще е