IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В САЩ Tesla Model 3 вече излиза колкото Toyota Corolla

Цената на най-достъпният електромобил на марката падна с 8700 долара

Поредният кръг от намаления на цените, инициирани от главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, изравнява електрическите автомобили с колите, оборудвани с ДВГ, отбелязва Bloomberg.


Tesla Model 3


След новата корекция базовият Model 3 струва 38 990 долара преди данъци и допълнителни такси. Това е с 8700 долара под средната цена на автомобила в САЩ. Поевтиняването обаче ще струва скъпо на Мъск, тъй като хора, запознати със случващото се в компанията, това ще струва 1,2 млрд долара загуби на година.

Началната цена на Tesla Model 3 вече е с 6500 долара по-ниска от тази на BMW 3-Series и с 5800 долара от тази на базовия Mercedes-Benz C-Class. И ако се вземе предвид отстъпката от 7500 долара при покупка на електромобил, тогава Model 3 вече ще струва колкото Toyota Corolla, твърдят от Bloomberg.

Трябва да се направи уточнение, че в случая сравнението не е на директната цена, която трябва да се плати за автомобила, тъй като дори така Model 3 е доста по-скъп от Corolla. Най-популярният модел на Toyota стартира от 21 900 долара, но с оперативните разходи за 3 години цената му скача до 26 850 долара.

В същото време Model 3, благодарение на стимулите за електромобил и икономиите от горива, ще излезе 26 940, ако собственикът му работи в щата Ню йорк, където притежатели на електромобили ползват още 2000 долара бонус.В други региони на САЩ крайната цена след три години шофиране ще бъде различна.

Цената на популярния кросоувър Tesla Model Y също е намалена и тя вече е с 3700 долара по-ниска от средната за пазара. По-скъпите - Model S и Model X, също поевтиняха до исторически минимуми, като всичко това обаче ще се отрази сериозно на финансовото състояние на производителя.


0 от 500
  • #108
    1 rate up comment 0 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    "Ще ми обясниш ли каква е взаимовръзката между тези цифри и как стигна до тях, защото си личи че са измислени!" - айде аргументирай "всяко едно твърдение с точни цифри, факти и източници на информация" по това си твърдение по горе!
  • #107
    1 rate up comment 0 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    Да бъстърчо, и в Германия вали пясъчен дъжд от пустините! Дори преди 3 дни. Още не съм си измил колите! Ще продължаваш ли да изпъкваш с невежество или ще се спреш!?Нали "ако на цялата планета не се изгарят изкопаеми горива ще го има ли този черен сняг и откъде ще почернее?" .... видя ли се колко си?!
  • #106
    0 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Както виждаш аз мога да си аргументирам всяко едно твърдение с точни цифри, факти и източници на информация, без обидни квалификации.
  • #105
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Айде чети и пълней! ( преди 6 месеца )
    РУК ( преди 6 часа )ОООО, твоя SUV!Иначе гледаш изгодното, ама си си купил SUV на нафта, дето харчи 15/100!Колко харчи тоя изгоден SUV? Айде да смятаме 12/100!12*2,90= 34,80лв на 100км*100 да станат 10 000км на година - 3480 лева на година, при цена 2,90. При цена 4,10лв което преминава психологическата ти граница от 4лв/л ще изхарчиш 4920лв за 10 000км. т.е. 1440лв повече на година от колкото при сегашната цена!Така - чакам да обясниш как тия 1440лв променят сметката да си купиш електричка!
  • #104
    3 rate up comment 0 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    Така ли?А защо се субсидират електрички, като има желаещи да си купят!? Аз нали ти казах, че няма да разбереш! Е, не разбра!
  • #103
    0 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    "Ама и с тези 1440лв на година дето ще те накарат да смениш 300 коня джип" даже когато ти правиш сметките, не можеш да сметнеш две плюс две колко е, защото не знаеш кое е две! Ще сметнеш ли за пет години колко струва горивото при цена 4 лв за литър и колко струва тока? 100 пъти те попитах защо 1500 лв ?
  • #102
    0 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Тоест в Тетевен през зимата според вас въздуха е мръсен заради горските пожари в Австралия, вулканите и сахарския пясък, а през лятото е чист защото няма такива неща? Ето че научих или аз нещо! Браво! И в Германия ли е така? През 2050 когато не работят въглишните централи и карат само електромобили въздуха ще е по-мръсен, заради финните прахови частици от гумите на електромобилите, че чух че отделят по 9 кг на 1000 км.
  • #101
    0 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Какво има да смятам? Колко километра тежи един банан? Вярно ли това питаш? Като се научиш да правиш разлика между мощност и енергия задай малко по-смислен въпрос!А ако тази мощност ти изглежда много, защо трябва въобще да се субсидира нещо, за което има желаещи да го построят и даже ще платят рушвет за да им се позволи? Само в България има заявки за изграждане на 40 000 мегавата фотоволтаици за около 30 милиарда евро със собствено финансиране, но не им дават!
  • #100
    1 rate up comment 0 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    И тук тама вулкани, бъстърчо! Човал ли си за тях!?Изхвърлят милиони тонове пепел и финни прахови частици във въздуха! Реални са! Не са само по филмите!
  • #99
    1 rate up comment 0 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    "Ще ми обясниш ли ако на цялата планета не се изгарят изкопаеми горива ще го има ли този черен сняг и откъде ще почернее?" - ДА!Горски пожари по цялата планета, всяка година!Огромни!Не си ли гледал по новините! Австралия, САЩ, Гърция, Сибир, Испания .... а се пъчиш колко си информиран .....