IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическа кола отвлече шофьора си и го накара да катастрофира

Собственик на MG ZS EV трябваше да спре в полицейски ван, след като автомобилът спря да се подчинява (ВИДЕО)

Британец стана жертва на новата си електрическа кола MG ZS EV, производство на китайската SAIC Motor, след като тя спря са му се подчинява по време на движение. Историята завърши с катастрофа, при която, за щастие, няма пострадали, съобщава Daily Mail.


MG ZS


53-годишният Брайън Морисън се прибирал от работа около 22 часа, когато новата му китайска електрическа кола на стойност 30 000 британски лири започва да проявява характер. При приближаване на кръгово кръстовище шофьорът натиска спирачка, но електромобилът отказва да спре. Заради слабия трафик на пътя мъжът успява да премине без проблеми, но скоростта така и не пада под 50 км/ч.

Шофьорът изпада в паника и се обажда на полицията. Пристигат три полицейска коли, които карат отпред, отстрани и отзад, но всички опити електрическата кола да бъде спряна се оказват неуспешни. Морисън дори изхвърля ключа през прозореца с надеждата, че това ще изключи двигателя, но и това не помага. Налага се да бъде проведено „контролирано спиране“, при което колата-беглец се удря в полицейски ван. Дори след това електромобилът продължава да работи и на мястото е повикан техник, който да проведе диагностика. Тя показва огромен списък от грешки, които преди това никой не е виждал.



В крайна сметка, историята завършва щастливо, а електромобилът е откаран в сервиз на производителя, откъдето обещават да проведат пълно разследване, за да установят причините за случилото се. Това обаче не е първият подобен случай, при която електрическо превозно средство се държи по подобен начин. А от полицията признават, че не знаят как трябва да се действа в подобни случаи.

Видео: Daily Mail



Видео: Daily Mail

0 от 500
  • #18
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Sameman ( преди 6 месеца )
    Made in China
  • #17
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Статията е преведена от BBC. Не е имало сериозна катастрофа, а с еднаква скорост се е допрял леко в полицейски ван след което вана е спрял, а с него и въпросната кола - "контролирано спиране"
  • #16
    8 rate up comment 1 rate down comment
    PLAID ( преди 6 месеца )
    Взимайте коли с механична връзка на спирачки и волана. Tesla има ел.усилване, но е рейка с пиньон и хидравлични спирачки с бутало и цилиндър. Ако ли не - да ви монтират kill switch, демек авариен прекъсвач на високоволтовата батерия. При Тесла го има и е пиро-бушон. Прекъсва 1000 ампера пълна газ без проблем.
  • #15
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Сти Вън Кинг?
  • #14
    5 rate up comment 6 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    До 11. Очевидно не си гледал клипа, както обикновено. Обърна ли внимание на предницата на автомобила? Специално се загледах и не видях следи по предната броня. Сигурен ли си че щеше да е така, ако се беше бухнал в стълб? Сигурен ли си че нямаше да отвори всички еърбеци и да направи автомобила тотал щета? Предвид липсата на следи по предната броня, съм леко (доста) скептичен относно написаното. Скалъпено ми се вижда. Даже не му изслушах разказът докрай.
  • #13
    5 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    До 10. За какво ми е да си губя времето да обяснявам на хора, които не могат да направят разлика между газ и спирачка? Някъде да съм писал че газта механично управлява тока от батерията до електродвигателя? И това, че спирането е механично, не означава, че Тесла не може да запише логове за наляганията в различни места на хидравличната система, което да проследи Дали, кога и с каква скорост и сила е натисната спирачката. До Какъв процент е натисната газта и всичко лъсва ДОКУМЕНТИРАНО.
  • #12
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Гост ( преди 6 месеца )
    Това е новото електрическо бъдеще.
  • #11
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Лудория ( преди 6 месеца )
    Добре, че е със слабичък мотор. Ако това беше с 600-700 к.с. щеше да избута контролирано полицейската кола. :) Случват се грешки, но според мен човека като е усетил проблем и е мислел за живота си, можеше да се бухне на някой стълб и да спре колата.
  • #10
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    разкажи за механичната връзка между потенциометъра - ускорител пе__ла за газта на автомобил с ДВГ акселератор и ЕБУ на тесла или може би за дроселовата клапа на дизела за какво служи
  • #9
    11 rate up comment 6 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    До 8. Вече се уморих да питам. "има документирани случаи и с Тесла отново в Китай" . Дай поне един такъв документиран случай от многото за които се говори не само в Китай А в цял свят? Защото само в САЩ на година има повече от 10 000 документирани случая и още поне пет пъти по толкова не документирани за произшествия в следствие на объркване на газта със спирачката. Повечето са дребни разбира се. При Тесла спирачката е с механична връзка върху която софтуера няма контрол. Или работи или не.