IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Заводът на Ford в Германия отново е пред затваряне

Преговорите с потенциалните китайски инвеститори се провалиха

Заводът на Ford в Заарлуис (Германия), отново е на път да бъде затворен, след като преговорите с потенциален инвеститор, за който се твърди, че е китайска компания, се провалиха. От компанията обявиха, че кандидатът за фабриката е „решил да не продължава разговорите за придобиване на съоръжението, след като е направил собствено проучване“.


Ford


Името на потенциалния инвеститор не се разкрива, но според запознати с преговорите, цитирани от агенция Reuters, няколко китайски компании са имали интерес към придобиване на предприятието. В него в момента се с сглобява само един модел на Ford – компактния Focus, като производството трябва да приключи през 2025 г.

Плановете на Ford предвиждаха споразумението с новия инвеститор да бъде сключено до края на септември. От работническия синдикат в завода обявиха, че 15 различни компании са проявили интерес към предприятието. Твърди се, че сред тях са два от най-големите китайски производители - BYD и Chery Automotive, както и германска компания за производство на соларни модули, съобщава Bloomberg.

Според шефа на Ford за пътнически автомобили в Европа - Мартин Сандер, компанията започва да следва алтернативен план, който трябва да спаси 1000 от общо 4400 работни места във фабриката. Той предвижда създаването на нов технологичен център, но други подробности не се съобщават.

Неуспехът с намиране на инвеститор в завода в Заалруис идва в крайно неприятен за Ford момент, тъй като стачката на работниците в САЩ е в разгара си. Американският производител е принуден да свие производствената си мрежа в Европа, тъй като намалява гамата си от пътнически автомобили за сметка на електрически превозни средства. За тях обаче беше избран завода във Валенсия (Испания).


0 от 500