IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford съкращава над 1000 работници в Европа

Компанията преструктурира бизнеса си, за да продава само електромобили в региона

Американският производител Ford ще съкрати повече от 1000 работни места само в Германия, тъй като започва реконструкция на бизнеса си в региона към продажба само на електрически автомобили, съобщава Automobilwoche.


Ford


На първо време съкращенията ще засегнат европейската централа на Ford в Кьолн, както и намиращата се в същия град фабрика. Намаляването на работни места ще бъде навсякъде - в сглобяването на автомобили, производството на двигатели и трансмисии, а също и в разработката, администрацията и продажбата.

Според някои източници, компанията създава нова бизнес-структура за европейските си операции. Ford се оттегля от сегментите с нисък марж, като малки автомобили и компактни модели, за да се опита да направи дейността си в Европа устойчиво печеливша.

Автомобилният производител ще похарчи 2 милиарда долара, за да преустрои завода си в Кьолн за изграждането на два електрически автомобила с батерии, базирани на платформата MEB на Volkswagen Group. Същевременно компанията прекрати производството на хечбека Fiesta, което се осъществяваше в същата фабрика. През 2025 г. Ford ще се откаже и от другия си популярен модел на Стария континент – Focus, който се сглобява в завода в Саарлуис (Германия).

Плановете на производителя предвиждат до 2030 г. гамата от пътнически автомобили на марката да стане изцяло електрическа, а 2/3 от продажбите на търговски ванове да бъдат на електрифицирани модели – както само на ток, така и plug-in хибриди.

Заради съкращенията ръководството на работническия съвет на завода в Кьолн свика среща за всички 14 000 служители на завода. Засега от Ford отказват да коментират случващото се, но представител на компанията заяви, че трансформацията към електрически превозни средства изисква „значителна промяна" в начина, по който произвежда автомобили.


0 от 500