IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Рентабилен електромобил за 25 000 евро? Да, но само при определени условия!

Такъв автомобил би съществувал, ако e сегмент B и е оборудван с батерия при цена от 100 долара за киловатчас

Най-накрая малко оптимизъм на електромобилния фронт. Защото, нека не се лъжем, засега електрическата мобилност е насочена към по-богатите потребители. Освен приложения като MG4, за който Европа подозира, че е спонсориран задкулисно от китайската държава, едва ли има електрически модел, достъпен за широката общественост, който да не се нуждае от държавна подкрепа, за да осигурява някаква печалба.


достъпни електромобили
 

При сегашните инфлационни нива и растящи лихвени проценти изглежда трудно да открием електрическа кола, която да може да се наложи на масовия пазар. Проучване на неправителствената организация Transport & Environment (T&E), поръчано от Syndex, обаче показва сериозен напредък в тази посока.

„Европейските производители могат да генерират разумна печалба от 4% за малко електрическо превозно средство, произведено в Европа през 2025 г., ако условията са изпълнени, по-специално по отношение на развитието на цената на батериите (еквивалентни в този случай на 100 долара за киловатчас). Такъв автомобил, от сегмент B, ще разполага с 40-киловатчаса желязо-фосфатна батерия (LFP) с пробег от 250 до 300 км“, обобщава T&E.

Но тези две условия не са толкова лесни за изпълнение. Първото е отговорност единствено на производителите, но след пандемията от 2020 г. тенденцията е по-скоро да се продават по-малко на брой, но по-скъпи автомобили. Само погледнете финансовите отчети на групи като Stellantis, където маржът на оперативната печалба надхвърля 14%.

Второто условие зависи от много повече елементи във веригата на доставки, като настоящата тенденция тук показва възходящо движение на цената на киловатчас при батериите през последните две години. Това представлява лош сигнал в момент, когато електрическите автомобили се очаква да стават все по-достъпни. Но може ясно да се види, че това зависи от фактори, които производителите не винаги могат да контролират. И това се отразява в текущите цени, особено на фона на фокуса на концерните върху скъпите модели, предлагащи по-висок марж.

Вероятно електрификацията би се ускорила, ако съществуваха повече малки по размер модели. В момента производителите се задоволяват да печелят от SUV автомобили, които са твърде скъпи за домакинствата с по-скромни доходи . Европейският съюз (ЕС) може да променят ситуацията, като предложи стандарти за ефективност на превозните средства и като насочи индустриалната политика в полза на малките електрически автомобили, достъпни за всички. Следователно достъпната електрическа кола ще зависи от работата на всички – производители и политици. 


0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 4 ( преди 7 месеца )
    Защо да е свършила като точно премиумите са пострадали най-малко тоест ще има и такива на старо..
  • #5
    11 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Не знам колко изгодно е 25 К евро при положение, че ето Ситроен свали цената на С3 до 13К евро и да може да е малолитражка атмосферен но и електромобила за 25К няма да е със супер характеристики..
  • #4
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Q ( преди 7 месеца )
    Как така по-малко, но по скъпи коли. След 5 години автомобили на 15 години ще са минимум 35 000 лв.Свърши ерата - всеки бачкатор по строежите с Мерцедес. Премиум така да се каже.
  • #3
    6 rate up comment 6 rate down comment
    MythBuster ( преди 7 месеца )
    До 1. Имаш ли идея колко беше мържът на печалбата за Тесла за 2022 година? А дано, ама надали. Беше най-големият в цялата автомобилна индустрия. Дори за третото тримесечие печелиха от автомобил 8 пъти повече отколкото toyota и въпреки че toyota продаде осем пъти повече автомобили от Tesla за това тримесечие, Тесла спечели повече пари. Наречете го случайност, но Акио Тойода, който до преди няколко месеца обясняваше как не може да се печели от електромобили и никой не ги търси, беше изхвърлен като
  • #2
    8 rate up comment 2 rate down comment
    :)))) ( преди 7 месеца )
    Да, дааа... нали се чака цената на е-автомобилите да се изравни с тази на конвенционалните. Ние не сме разбрали просто, че изравняването е в другата посока :))))
  • #1
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Тара Тайко ( преди 7 месеца )
    Светлото авто-електрическо бъдеще се отлага за пореден път... Ако някой клъвне на 4 процента печалба и останалия алабализъм, сигурно ще се казва Илон!...