IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ердоган помоли Мъск да построи завод на Tesla в Турция

Милиардерът иска властите в страната да дадат лиценз на компанията му SpaceX

Президентът на Турция - Реджеп Тайип Ердоган, се е срещнал с основния акционер и изпълнителен директор на Tesla - Илон Мъск, в Ню Йорк, като е поискал от него следващият завод на компанията за производство на електромобили да бъде построен в Турция, съобщава Reutes.


Tesla


В отговор на искането на държавния глава Мъск е заявил, че компанията му вече работи с много турски доставчици, а страната е в списъка на основните кандидати за изграждането на следваща Гигафабрика. Според Ердоган Турция е отворена и за сътрудничество в областта на изкуствения интелект, както и за развитието на Starlink – глобална сателитна система, дело на компанията на Мъск - SpaceX.

За последното обаче милиардерът е поискал SpaceX да получи местен лиценз за предоставяне на сателитни услуги. В същото време от Tesla все още не са коментирали официално за евентуални резултати от разговора между Ердоган и Мъск.

По-рано тази година беше съобщено, че Tesla активно търси място за нов завод. През юли се заговори за възможно изграждане на обект в Индия, където ще се произвеждат евтини електрически превозни средства. През май и юни Мъск се срещна и с френския президент Еманюел Макрон, като отново основната тема беше предстоящото изграждане на нова фабрика на производителя на електромобили.

Към момента Tesla разполага с шест предприятия, а седмото се строи в Мексико - в северния щат Нуево Леон. Самият Мъск обеща да избере място за новия обект до края на тази година.


0 от 500
  • #2
    4 rate up comment 9 rate down comment
    Гост ( преди 7 месеца )
    Те тези които произвеждат в момента с четири завода не могат да реализират и им се налага да свалят цени за да предизвикат търсене.
  • #1
    7 rate up comment 7 rate down comment
    MythBuster ( преди 7 месеца )
    Ето така се прави. Като има търсене строеж нови заводи и произвеждаш повече бройки от което ти пада и цената заради икономия от мащаба. А не като toyota, чиято гордост е че клиентите им толкова ги търсят че са съгласни да чакат повече от година за доставка на нов автомобил, при положение че от 10 години не са си мръднали пръста да увеличат производството.