IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Заслужава ли си смяната на батерията на стар хибрид?

Пример с 15-годишна Toyota Camry дава отговор на въпроса (ВИДЕО)

Смяната на батериите на електрически автомобил може да струва повече от 10 000 долара в зависимост от модела и от годината на производството му. Колко обаче ще трябва да се плати за батерия на хибридна кола?



Отговор на този въпрос дава YouTube-каналът The Car Care Nut. А за пример в случая е дадена Toyota Camry Hybrid от 2008 г. с пробег от около 200 000 км, чиято батерия е увредена и трябва да бъде заменена.

На собствениците е предложена реновирана батерия, но механикът не препоръчва подобен ход, тъй като в този случая се сменят само отделни елементи, които са увредени. Останалите са здрави, но може да излязат от строя във всеки един момент.

Единственият сигурен начин е да се закупи нова батерия, чиято цена в САЩ е 4600 долара. Подмяната струва още 1600 долара, което означава общо 6200 долара. В същото време на пазара на употребявани автомобили в Щатите хибридна Toyota Camry от 2008 г. струва между 4100 и 6300 долара, което дава категоричен отговор на въпроса за смяна на батерията.


0 от 500
  • #26
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Aglar ( преди 4 месеца )
    Всъщност екологичният проблем с батериите вече намира решение. Големи инвестиции се наливат в рециклирането им, а методите стават все по-добри. Което от своя страна ще върне в обращение палитрата от метали в тях. С подмяната на батериите и нейния смисъл също трябва да се подхожда разностранно, защото пазарът намира и тук решения - от 2008, от която датира Камри-то в статията, досега са 15 г. - цяла вечност.
  • #25
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Защопъкне ( преди 7 месеца )
    Проблема с батериите в момента е в тяхното съхранение, а не в пробега . Само след 30 години, ще търсим този който ни натресе тези тежки, мръсни и неефективни модели. Записвайте имената на ***, за да не се чудите после що така бе Минке...
  • #24
    4 rate up comment 7 rate down comment
    То ( преди 7 месеца )
    По принцип хибрид не си заслужава.
  • #23
    4 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 7 месеца )
    Да не мислиш, че е новост, ето ти един електрически трактор от преди 6 години. Ти продължавай да обясняваш, че ТАКОВО ЖИВОТНО НЕМА https://youtu.be/TJOyITolHUk
  • #22
    6 rate up comment 2 rate down comment
    РУК ( преди 7 месеца )
    Божеее MythBusterчо нарича другите сектанти?!?! Ти тотално изтрещя бе шмат ко! Айде спри се, отдавна ставаш за смях!
  • #21
    4 rate up comment 2 rate down comment
    РУК ( преди 7 месеца )
    MythBusterчо,Нали ти обясних,че теоретичковци не са ми интересни за общуване!Коментирам статията!Там се обсъждат три опции - нова батерия, рециклирана такава или същата кола втора ръка!Иначе може и "газово" да си сложи по твоята логика!Аз ако ще ползвам колата още 3- 5 години,бих сложил нова батерия!Харесвам колите ми да са изправни,в оригинално състояние и 6000 долара не ме бъркат!И за камиони на ток нищо не съм коментирал!Между камион,трактор и комбайна правиш ли разлика?!?Пии хапчетата!
  • #20
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Бай приус ( преди 7 месеца )
    Глупости.Имам 4 приуса втора серия на по над 15 години... само на 2 сме сменили общо 16 клетки - грубо 2000 лв.. Комплект литий-желязо полимер батерия от щатите с 4 пъти по-голям капацитет е 5600 лв..
  • #19
    3 rate up comment 11 rate down comment
    PLAID ( преди 7 месеца )
    Стига с тия мерикански таpатанци. За 8 бона Софтелектроник Варна ти сменят батерията на GS450h, която за 200 хил.км се е избила 6 пъти. И като му смaчкаш газта лепи 270 по-бързо от P100D.
  • #18
    7 rate up comment 7 rate down comment
    MythBuster ( преди 7 месеца )
    Колкото и пъти антиелектриците да смятат разход на гориво, все се хвалят че автомобилът им гори от 3 до 4,5 на 100 и средният им разход бил 4,2 без да карат хибрид. Само със спестените от тебе в 4000 литра могат да изминат 100 хиляди километра на година. Ти колко гориво си изхарчил за годината за да успееш да спестиш 4000 литра от тях? Колко икономия ти дава на 100 километра този хибрид?
  • #17
    8 rate up comment 5 rate down comment
    MythBuster ( преди 7 месеца )
    Това ВЯРАТА не прощава на абсолютно никой сектант. Но ти ако си вярваш на глупостите, които пишеш, недей кара и на нас да вярваме. Единственото вярно на което мога да повярвам е че toyota ти предлага батерията за 4 500 евро, което дори е малко по-скъпо от тази батерия в статията, която струва 4600 долара, но в Щатите повечето неща са по-евтини както и самите автомобили като нови. Но ще ми обясниш ли как успя да спестиш 10 000 лв от гориво на хибрид за една година? Това са около 4000 литра гориво