IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Суперкомпютър в колите Tesla променя играта в автомобилния бранш

Новата технология ще донесе над 600 милиарда долара на компанията

Компанията Tesla разработва автомобилен компютър, който трябва значително да опрости използването на нейните автомобили, като това ще се случи с помощта на изкуствен интелект AI. На този етап вътрешно заводското име на иновацията е Dojo.


компютър Tesla


Този суперкомпютър трябва се монтира, освен на стандартните автомобили с марка Tesla, и на иновативното роботакси, което Илон Мъск иска да започне да произвежда в най-скоро време, и които ще е напълно автономно.

Компютърът ще помага и на още куп други изобретения за опростяване на шофирането. Според анализатори на американската марка, въвеждането на тези иновации ще увеличи пазарната стойност на Tesla с почти 600 милиарда долара.

Но първо за развитието на Dojo автомобилният производител ще похарчи около 1 милиард долара само тази година. „Dojo може да отвори нови адресируеми пазари, които далеч надхвърлят продажбата на превозни средства на фиксирана цена “, вярват анализаторите от Morgan Stanley.

Експертите отбелязват, че въвеждането на високоточен изкуствен интелект може да позволи създаването на автомобила на бъдещето. Машината ще бъде програмирана за определени реакции и самостоятелно ще "вижда" и анализира всичко, което се случва наоколо.

Автоматизацията на управлението се счита за най-трудната част от развитието на автомобилите на бъдещето. Целта на Tesla е да създаде кола, която не се нуждае от шофьор и именно новият суперкомпютър ще направи това възможно.

Според анализаторите на Morgan Stanley подобни решения на автомобилния производител, ако станат реалност, лесно могат да изместят от върха най-популярните и най-ликвидни акции в САЩ - тези на компанията Ferrari.


0 от 500
  • #10
    3 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Аха ясно, вероятно новината е от 2012 година, А мисленето ти от доста по-рано. В същото време коментираш под новина за суперкомпютър при които новина от преди половин година вече е тотално стара, а информацията в нея неизползваема, защото всяка седмица излиза нещо ново.
  • #9
    5 rate up comment 2 rate down comment
    УСА ( преди 8 месеца )
    Зарядката е на Тесла.Живея и работя в района,тази новина е стара.
  • #8
    3 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    "Лъжеш или си недоинформиран" аз слагам че са и двете заедно, както обикновено.
  • #7
    4 rate up comment 4 rate down comment
    до 5 ( преди 8 месеца )
    Не. Лъжеш или си недоинформиран. Станцията е била на Електрифай Америка, а колите, подбрани от политичката, умишлено НЕ СА съдържали Тесла, а само детройтски самозапалващи се трощки.
  • #6
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Ай, ай, ай! Четене с разбиране - това, Руменчо, е базово умение, което се придобива някъде в ранните години. Явно е, че хал хабер си нямаш от информационни технологии. Поне от английски да отбираше нещо, а? Доджо е суперкомпютър, напълно стационарен, който ще се използва за обучаване на невроните мрежи, работещи на компютъра в колата. Оттам и името. Колкото по-мощен е, толкова по-бързо на пазара ще има напълно автономна кола. Обучението става с анализ на видеоклипове от шофирането на реални хора
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Е така де ( преди 8 месеца )
    Станало е на зарядна на Тесла в Гроувстаун Джорджия.Две заети колонки и една неработеща.
  • #4
    4 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    До 2. Тъкмо това щях да питам и аз. В кой автомобил ще монтират супер компютъра като е един единствен и всъщност заема цяла сграда? Пък и не е някаква новост която се очаква в бъдеще, а си работи отдавна.
  • #3
    6 rate up comment 7 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Ако беше спряла на зарядна станция на Тесла, щеше да продължи да пробва на четвъртата петата шестата седмата осмата или 54-та колонка и щеше да зареди. Именно за това почти всички автомобилни компании преминават към стандарта за зареждане на Тесла. За да нямат проблемите на министърката с другите зарядни станции на които шансът ти за успешно зареждане е около 70%, докато при зарядните на Тесла 99,9%
  • #2
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Руменчо, прочети в Уикипедия или в тълковен речник какво значи СУПЕРКОМПЮТЪР и не пиши глупости! Как ще монтираш суперкомпютри в масов автомобил? От къде ви намират в този сайт?
  • #1
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Гост ( преди 8 месеца )
    Вижте в новините за пътуването на енергийната министърка на САЩ с електромобил.Едната станция не работи, другите две заети.