IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla сдаде първото място в Европа

През юли американците са продали по-малко коли дори от китайската MG

Tesla Model Y губи лидерството си в Европа след слаби продажби през юли, които я изваждат извън Топ 20 за месеца. Така най-продаваната нова кола на Стария континент отново е Dacia Sandero, вече със значителен аванс на върха. На трето място, но все по-близо до лидерите, е Volkswagen T-Roc. Данните са на консултантската компания DataForce.
       
   
Dacia Sandero
След срива при Model Y през юли, Dacia Sandero вече има над 9,000 автомобила аванс на върха
   
  
Резкият спад при Tesla не е нещо неочаквано: компанията на Илон Мъск има навика да прави големи доставки в края на всяко тримесечие и после да забавя темпото в началото на следващото. Картината от юли е сходна с тази от януари и април, но очакванията бяха тази цикличност да намалее с отварянето на новата Гигафабрика в Бранденбург, Германия. Вместо това през юли продажбите на Tesla са по-ниски дори от тези на китайската MG. Марката, някога гордост на британското автомобилостроене, сега е притежание на SAIC и се използва най-вече за експортните електромобили на китайската група. През юли MG може да се похвали с цели 176% ръст на годишна база в Европа. Впрочем Tesla има още по-висок ръст - 760%. Той обаче не е достатъчен, за да задържи Model Y на върха.
   
   
Audi A3 2020 тест драйв
Вечната битка BMW-Mercedes в премиум сегмента остава на заден план: там неочакван лидер е Audi, най-вече благодарение на компактното А3
   
    
Пазарът в Европа е пораснал със 17% през юли, като още няколко марки имат трицифрен ръст (Xpeng, Polestar, Smart, BYD, Nio, Lexus). От основните пазарни играчи с голям ръст могат да се похвалят Ford (29%),  Kia (22%), BMW (20%).

Убедителен пазарен лидер при марките си остава Volkswagen, с почти 300,000 продадени автомобила повече от Toyota. На трето място изненадващо излиза Audi, която не само изпреварва традиционните си конкуренти Mercedes и BMW, но дори е пред масови марки като Renault и Peugeot.
 
  
Най-продаваните модели и марки в Европа (ГАЛЕРИЯ):


 
   

0 от 500
  • #27
    1 rate up comment 0 rate down comment
    SpaceX ( преди 8 месеца )
    През последните два месеца Тесла реорганизира производствените си линии във всички свои фабрики, поради това, че започва да произвежда Модел 3 Highland. Още през март на Investor day това беше оповестено, като Мъск и Баглино посочиха, че през третото тримесечие ще произведат по-малко. За първата половина на годината имат почти милион продажби при положение, че през 2022 продадоха 1.3 млн. Целта за 2023 е 1.8 млн., което ще се случи
  • #26
    6 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Пак лафчетата с маслото и пак крадеца вика дръжте крадеца. Я кажи гостенина за кое казва, че не може да има 50% ръст тази година? За Тесла модел У, която според статията има годишен ръст 215,9% или за всички модели на Тесла, които имат годишен ръст 760%? Ама то много намаляло търсенето на Тесла в Европа тази година според гостенина. Да вземем да го питаме ако да продадеш седем пъти повече е в сравнение с миналата година според него е спад, какво точно би нарекъл ръст или поне запазване на продаж
  • #25
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 месеца )
    Разбивачо,правиш ли разлика между ръста на всички модели на Тесла за една година и ръста на Тесла Y за един месец?Буташ масло яко и то не се долива.
  • #24
    10 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Друг е геният. Този който след прочитането на " Tesla има още по-висок ръст - 760%. "Прави гениалните изводи:" Гост ( преди 13 часа )Планът за 50% годишен ръст на Тесла отече в канала.Гост ( преди 13 часа )Не върви нещо бизнеса, електричари.Време е Тесла пак да намали цените,а дано някой се излъже да купи.Къде са 20 млн Тесли,мечти тесларски."
  • #23
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    До 22.По скоро си не_нормален човек,с мания за гениалност.
  • #22
    6 rate up comment 6 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Аз не съм гений, а нормален човек. Всеки един. Проблемът е с интелекта на тези които виждат че нещо има 760% годишен ръст и казват че това било спад на продажбите и търсенето му и 50% годишен ръст бил невъзможен. Всеки на който IQ е положително число, поне единица, се сеща че дори да няма нито една продажба до края на годината този 50% ръст вече е осигурен. Ама щом смяташ че това го разбират само гениите... сещай се сам, че не е културно да се подиграваш на такива хора!
  • #21
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    То беше ясно, че всичко беше изкуствено
  • #20
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    До 19.Буташ масло яко.За неразбрания гений ли се вземаш?
  • #19
    7 rate up comment 6 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Пак не схващате, в смисъла на написаното а се заяждате за запетайки! Написал съм че дори при недостижимите 20 милиона годишно, на практика Тесла ще е изгубила пазарен дял не се ли усещате. До преди две години, Тесла продаваше повечето от половината електромобили в световен мащаб. Но останалите не спят и също започнаха да продават електромобили и въпреки че преди две години Тесла имаше 89% ръст на продажбите, пазарният и дял падна и продължава да пада.
  • #18
    2 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    "Tesla Model Y губи лидерството си в Европа след слаби продажби през юли, които я изваждат извън Топ 20 за месеца." - Просто всички, коитоискахме Y и 3 бяхме с предпоръчките още преди години, но пусти му кризи с чипове, ковиди, конфликти с РУсия, Тайван и не знам ис какво ... И свиско се стовари. рамките на 2-3 месеца.