IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault Kangoo със звезда - тестваме Mercedes T-Class

Германският модел с френска техника има сериозни премиум амбиции. Оправдани ли са те?

Преди известно количество години, или по-точно в началото на новото хилядолетие, Mercedes реши да се намеси в сегмента на мултифункционалните ванове с висок покрив, които у нас наричаме основно с далеч по-благозвучното прозвище "баничарки". Идеята сама по себе си не беше никак лоша, тъй като именно тогава този тип возила изживяваха истински разцвет.


Mercedes T 180 d


Изпълнението на идеята обаче беше, нека се изразим така - малко странно. От една страна, защото от Щутгарт решиха да възложат разработката на новия модел на отдела си за лекотоварни и товарни автомобили, които пък от своя страна стигнаха до извода, че ще бъде най-изгодно да ползват платформата на първата А-класа. Резултатът беше... е ще го кажем деликатно, от Mercedes предпочитат да не си спомнят за модела Vaneo, вероятно същото и в още по-голяма степен важи и за хората, имали удоволствието да го притежават.

От 2012 година насам Mercedes има представител в гамата си, който до 2021 година се наричаше Citan, а новото му поколение се подвизава на пазара под името T-класа. И в двата случая става дума за дериват на популярното и радващо се на огромна популярност Renault Kangoo, като Т-класата съвсем очаквано се базира на най-новото издание на френския многофункционален модел.


Mercedes T 180 d


Каква обаче е разликата между Т-класата и Kangoo и какво всъщност превръща моделът на Mercedes в премиум продукт? Различията във външната визия на двата автомобила се концентрират основно в оформлението на предната част, където всеки от двата производителя е прибегнал към типичните за всяка от двете марки стилистични решения.

Няма спор, че отпред Т-класата прилича на доста други продукти на Mercedes, което е добро начало. Отстрани приликите са далеч повече, отколкото разликите, и се ограничават до страничните огледала, колелата и някои други по-скоро дребни детайли. Отзад двата модела са почти неразличими един от друг.


Mercedes T 180 d


Съвсем по друг начин стоят нещата в интериора - от Mercedes доста са се постарали да замаскират истинската база за създаването на този автомобил и са добавили редица компоненти, които познаваме от съвременната гама на марката с трилъча звезда - воланът, позиционираните зад него дигитални контролни прибори, скоростният лост, повечето бутони и превключватели, както и прословутите кръгли "розетки" на вентилационните отвори на Mercedes - цялостното усещане от дизайна тук се приближава плътно до това, което познаваме от моделите от Щутгарт.

По отношение на качеството на материалите и изработката оценката не е съвсем еднозначна - има неща, които действително са направени прекрасно, но личат и някои компромиси.


Mercedes T 180 d


В ергономично отношение принципно и двата модела се представят доста добре, но може да кажем, че в Mercedes Т-Class човек се чувства с една идея по-удобно, което е и логично предвид ценностите на марката.

Друг момент, който се забелязва повече от отчетливо още след първите изминати километри, е по-добрата шумоизолация в Т-класата, която превръща моделът на Mercedes в по-приятен спътник за дълги разстояния. Що се отнася до комфорта на возене, тук и двата автомобила не надскачат типичните за категорията маниери и возят доста твърдо без товар, а комфортът се подобрява правопропорционално на натоварването. И все пак никога не става нито идеален, нито разглезващ - ако трябва да бъдем честни.


Mercedes T 180 d


Версията T 180 d се задвижва от по-мощното от двете изпълнения на отлично познатия 1,5-литров турбодизелов двигател на Renault и разполага със 116 к.с. и 270 Нм максимален въртящ момент. Макар и да не дава крила на тежащия над 1,6 тона автомобил, въпросният мотор успешно комбинира добра тяга със съвсем умерена жажда за гориво и прилични маниери на работа, принос за което има и седемстепенната трансмисия с два съединителя.

Остава въпросът за кого е предназначен този модел и с какви предимства се отблагодарява за по-високата си спрямо Kangoo цена. Истината е, че за редица фирми е по-престижно да имат в парка си Mercedes, а не Renault, както и има доста частни клиенти, за които германският премиум производител винаги по един или друг начин ще бъде за предпочитане пред по-скоро масова френска марка.


Mercedes T 180 d


И все пак изборът е по-скоро въпрос на вкус и сметки. Несъмнено, Т-класата предлага по-изискан интериор, по-луксозно обзавеждане и повече престиж, но като цяло автомобилът си остава доста близък до своя френски "братовчед". При всяко положение обаче Т-класата е автомобил с превъзходна функционалност, който може да ви свърши прекрасна работа както като семеен автомобил, така и за превозване на обемисти товари.

0 от 500